Powoli się wyjaśnia

, czyli sciemnia

.
prędkościomierz-totalnie padła wtyczka na reduktorze -zrobione
Wolnobieżka na przednim moście-usyfiona niemożebnie-nigdy nie czyszczona-wykąpana w nafcie, poskładana-działa
BWM wykonany-działa-po schemacie wyszło że słynny brązowy kabelek nie ma nic wspólnego z wolnobieżką-ta jest zapinana na stałe po przełączeniu na 4WDAUTO,-kabelek powoduje zapięcie przedniego wału na stałe z pełną mocą-jest tam(w reduktorze) jakiś rodzaj sprzęgła-które na podstawie info z czujników prędkości obu wałów oraz czujnika uślizgu tyłu(ABS) w ustawieniu 4WDAuto,reguluje ilość mocy przekazywanej na wał przedni. W wypadku dobrej przyczepności na wał podawana jest stale minimalna część mocy-dlatego też w niektórych modelach Forda z tym reduktorem, jest opcja przejścia z 4WD AUTO na 4WD HIGH- w trakcie jazdy po prostu procent mocy przekazywanej na przód jest zwiększany do 50%.
No właśnie- reduktor wreszcie rozszyfrowany-BW 4405, redukcję 4WD LOW zapina, przód przy 4WDAUTO też, ale.... no i tu się zaczyna problem- na sucho, na podnośniku wszystko jest OK Zapięty wał przedni kręci kołami przednimi oraz wałem tylnym jak go ruszyć, na 2WD kręci się swobodnie, kontrolki zapalają się prawidłowo. Na 4WDAUTO dorobiona przy okazji BWM dodatkowa kontrolka pokazuje kiedy i ile jest przekazywanej moc na przód ( Na brązowym jest zmienne napięcie od 0,45V do 12V w zależności od mocy podawanej na przód).
Tyle,że to wszystko w garażu tylko
. Pod obciążeniem wszystko wygląda OK- kontrolki 4WD cudnie święcą, kontrolka BWM również-
a przód stoi i nic nie zgłasza błędu 
I już ni cholery nie wim-czy to owe sprzęgiełko padło (nie możemy dojść jakiego ono jest rodzaju-bez rozebrania brak danych), czy któryś czujnik prędkości wału daje złe dane-
oraz dlaczego GEM mówei że wszystko OK
. Na razie płuczemy reduktor - bo tam jak w wolnobieżce-nikt od narodzin autka nie zaglądał-i ATF wraca do właściwej barwy po trzeciej wymianie, Na razie możliwości rozebrania reduktora nie ma-więc nie wiem co będzie z wyjazdem w góry z rodzinką, jak płukanie nie pomoże, a nie zdążę rozebrać i złożyć z kolęgą specem
Naprawdę już mnie to wk... zdrowo