Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
MoC

Miejsce na CB radio

2010-10-01, 17:34

Cześć, dostałem niedawno CB to stwierdziłem że fajnie by było zamontować to w moim potworku :). Lecz pojawił się pewien problem, w trójkach słabo jest z miejscem na takie bajery, mam kilka pomysłów oraz inspiracje z forum USA ale chciałem wiedzieć jak wy rozwiązaliście/byście rozwiązali tę sprawę.

A tak przy okazji tematu CB, jak można w miarę tanio na stałe przyczepić antene tak by nikt nie ukradł, bo w Polsce to wiadomo :/. Myślałem o jakimś stelażu do relingu, a co wy o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Miejsce na CB radio

2010-10-01, 18:29

Znajdż w bazie informacji temat: konsola na CB.
nie wiem jak u ciebie z miejscem, ale może cię zainspiruje . :-)

Co do anteny to osobiście wolę na magnesie i ją chować.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-10-01, 18:54

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=3723
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=1315

poczytaj trochę tu
a antenę jak zamontujesz na środku dachu to jej nikt nie sięgnie :D
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

MoC

2010-10-01, 18:59

Czytałem i szukałem tematów z CB niestety większość jest do 1 i 2gen, panel między przednimi siedzeniami wolalbym zostawić, bo w trójkach jak się z tym miesza to wygląda szpetnie (na forum USA jest troche, i nie spodobało mi się).

starwind no tak samo myślałem :mrgreen: ale jakie są mocowania i czy dużo trzeba wycinać?

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-10-01, 19:12

albo kupujesz magnes to zero problemu
albo wiercisz dziurę na środku dachu :D ale do tego trzeba zwalać podsufitkę :-P
Adam

Awatar użytkownika
leszek_g
Model Explorera: EDGE

2010-10-05, 09:40

Cześć, dostałem niedawno CB to stwierdziłem że fajnie by było zamontować to w moim potworku :). Lecz pojawił się pewien problem, w trójkach słabo jest z miejscem na takie bajery, mam kilka pomysłów oraz inspiracje z forum USA ale chciałem wiedzieć jak wy rozwiązaliście/byście rozwiązali tę sprawę.

A tak przy okazji tematu CB, jak można w miarę tanio na stałe przyczepić antene tak by nikt nie ukradł, bo w Polsce to wiadomo :/. Myślałem o jakimś stelażu do relingu, a co wy o tym myślicie?
Cześć
Ja mam konsole na CB podobną do ze zdjęcia z tego wątku:

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... c&start=15

Jestem z niej bardzo zadowolony bo nie straciłem nic z użyteczności Explo, mam CB, miejsce na napoje, miejsce na położenie telefonu, dwa gniazdka do ładowarek.
Antenkę mam na magnes, ważne by kupić sobie naklejkę na którą stawiasz antenę by nie porysować lakieru. Fabryczny kabel od anteny ledwo sięgnął do lewego tylnego narożnika samochodu... Widziałem kiedyś że ktoś zamienił antenę od radia na antenę CB. Może to dobre rozwiązanie? Jest teś opcja dziury w dachu w okolicach oprawki oświetlenia w bagażniku-nie trzeba zdejmować podsufitki bo jest wtedy dobry dostęp.
V4 na lato: VFR 750F
V6 na cały rok :)

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-10-05, 19:03

Widziałem kiedyś że ktoś zamienił antenę od radia na antenę CB. Może to dobre rozwiązanie?
fakt ja ostatnio widziałem takie anteny dwa w jednym :D do radia i do CB
Adam

SYRIUSZ200
Kontakt: Strona WWW

2010-10-05, 20:27

Witam, ja antenkę mam na magnes i chowam ją jeśli mi nie potrzebna do bagażnika. Uważam że świetnym miejscem na CB jest schowek w podłokieniku. Odpowiednia wielkość radia i wsuwasz go pod pokrywę. Szczekaczka spokojnie przechodzi przez szczelinę łączenia i jest spoko. Jeśli nie używam, kabel ze szczekaczką po prostu wrzucam do środka i zamykam podłokietnik. Wtedy jak by radia nie było, nie kusi i szyby całe. Może podeślę fotki jak by ktoś chciał. Oczywiście słychać głos gadających bez problemu. jedyny problem to gdy chcesz pod czas jazdy cos przestawiać ale ja nic nie przestawiam i jestem zadowolony. pozdrawiam

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2010-10-05, 21:28

co do anten to widzialem takie jak pisze starwind ale mialy one jeszcze dodatkowo do gps czyli 3in1 :) Ale one to byly raczej dedykowane pod ople (te ktore widzialem) i zamienialo sie je z oryginalnymi (nawet tak samo wygladaly) i wszystkie 3 byly w jednej :) ale ja wychodze z zalozenia ze na tak duuuuzym aucie musi byc duuuuza-dluga antena :)

Awatar użytkownika
BliG

2010-10-05, 22:56

Są 3w1: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... i*&order=p
ale także 2w1: http://www.sklep.diagnoserwis.pl/index. ... o-twin-car

Kiedyś (jak jeździłem Volvo V40) to myślałem o takiej Sirio Triflex, ale po przeczytaniu komentarzy użytkowników (zbyt krótka, interferencje,... ogólnie słaba) postanowiłem, że lepiej będzie kupić normalną (1.5m) antenę na podstawie magnetycznej... i taką mam do dziś :)

PS: na Explo faktycznie trochę dziwnie wyglądała by taka antena Xw1 :D
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Albański Góral

2010-10-06, 08:59

Ze schowkiem w podłokietniku dobry patent. :)
A nikt nie myslał aby CB umieścić w konsoli sufitowej/dachowej ? Kilka takich patentów widziałem ale w autach innych marek (nissan, opel ). Fajnie to w miare wyglądało.
Nie jeździj rowerem po balkonie.

MoC

2010-10-06, 09:09

A nikt nie myslał aby CB umieścić w konsoli sufitowej/dachowej ? Kilka takich patentów widziałem ale w autach innych marek (nissan, opel ). Fajnie to w miare wyglądało.
Też o tym myślałem, ale jednak byłoby trochę z tym zabawy, może kiedyś ;)

Mam jeden patent chyba wybrany więc jak zrobię to pokażę zdjęcie.

A antenę to myślę żeby mieć na stałe + bez wiercenia, zrobić stelażyk na relingu i poprowadzić przewód jakoś szyberdachem, ale zobaczy się :)

SYRIUSZ200 mógłbyś pokazać jak to u ciebie wygląda?

SYRIUSZ200

2010-10-06, 14:09

Podaje fotki cb w podłokietniku
Załączniki
Rysunek2.jpg
Rysunek2.jpg (78.48 KiB) Przejrzano 4476 razy
Rysunek3.jpg
Rysunek3.jpg (54.33 KiB) Przejrzano 4476 razy
Rysunek1.jpg
Rysunek1.jpg (58.43 KiB) Przejrzano 4476 razy

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-10-06, 14:38

szyberdachem nie kombinuj bo będzie ciekło lepiej przez drzwi a najlepiej przez bagażnik

basstian w swoim miał na dachu w miejscu konsoli do szyberdachu (on nie miał konsoli) i wyglądało oki chociaż mnie osobiście denerwowałby strasznie majtający się na środku kabel od mikrofonu :)
Adam

Awatar użytkownika
Albański Góral

2010-10-07, 08:53

SYRIUSZ200 Dzięki za foty. Jestem za tą koncepcją, zwłaszcza że CB masz w w przykrywce podłokietnika co powoduje, ze jeszcze wiele pierdół tam sie zmieści.
Jak mówi mój kolega "To je dobre"
Nie jeździj rowerem po balkonie.

Wróć do „WARSZTAT”