Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
nicram

Czy to normalne czy już problem w skrzyni Expo OHV

2010-10-16, 01:01

Witam wszystkich moje pytanie jest głownie do użytkowników Expo z OHV gdzie jak wiadomo skrzynie automatyczne sypią się jak grzybiarki rumuńskie jednak wolę się upewnić
Chciałbym się was spytać jak długo trwa u was przełączanie biegu z wstecznego R na Driver D bo u mnie to będzie jakoś z 4 sekundy i mnie to strasznie irytuje bo to nie pierwszy mój automat jednak nie były to modele Forda , wymieniłem olej i filtr i nic nie dało , czyżby generalny remont ?

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

Re: Czy to normalne czy już problem w skrzyni Expo OHV

2010-10-16, 04:56

może spróbuj na początek wyregulować cięgło od zmiany biegów
może wystarczy :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
julek1270

2010-10-16, 13:57

Witam wszystkich moje pytanie jest głownie do użytkowników Expo z OHV gdzie jak wiadomo skrzynie automatyczne sypią się jak grzybiarki rumuńskie
Eee. bez przesady :-) , nie jest znowu aż tak źle z tymi ASB , nie jestem szpecem od automatów ale EX1 użytkuje już 4 lata . Te 4 sekundy to , fakt trochę za długa reakcja.
Napisz może kiedy, jak(dynamicznie czy statycznie) wymieniałeś olej ,ważne czy na filtr założony został oring bo nieraz zdarza się że mechaniory zapominają o tym.
Na forum jest kilku ludzi naprawdę znających się na ASB więc im więcej informacji tym łatwiej zdjagnozować.
Moim skromnym zdaniem sprawdź na początek podciśnienie, może sie gdzieś przytkało ,
drugie co mi się nasuwa to ciśnienie oleju w ASB , a tu przyczyn może być już kilka .

pozdrawiam
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-10-16, 14:17

Eee. bez przesady :-) , nie jest znowu aż tak źle z tymi ASB , nie jestem szpecem od automatów ale EX1 użytkuje już 4 lata .

no niestety nicram z tymi grzybiarkami :) ma rację
w dwójce OHV silnik jest taki sam ale skrzynia jest zupełnie inna
te skrzynie są strasznie wrażliwe na niewłaściwy olej
jeżeli się o nie nie dba należycie i starannie to niestety się sypią :(
wiem co mówię swoją już naprawiałem trzy razy
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
julek1270

2010-10-16, 18:41

w dwójce OHV silnik jest taki sam ale skrzynia jest zupełnie inna
A to przepraszam :-/ ,ja to myslałem że jak silnik OHV to i jeszcze skrzynia taka jak w EX1 :roll:
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2010-10-16, 19:45

u mnie przełączanie trwa - nie wiem ile bo nie mierzyłem,ale może około 1sek.za to w drugą stronę trochę dłużej jakieś 1-2sek,olej mam Mercon V Petro Canada w nazwie ma DuraDrive czy coś tam o syntetyku,nie pamiętam dokładnie,skrzynia chodzi na nim bardzo ładnie a jeżdżę na nim ponad pół roku,chociaż zanim się troszkę nie rozgrzeje ok 1km to biegi zmienia troszkę "mniej płynnie"ale nie narzekam,bo w końcu ma 14 lat,później po rozgrzaniu zmiana biegów to "poezja" :grin:
tel. 606414212

Wróć do „WARSZTAT”