witam
troche moze nie w temacie ale tez odnosnie liczników:
Otoż, ostatnio jadac w trase zabralem ze sobą GPS (Meridian Platinum firmy Magellan) z zamiarem sprawdzenia licznika kilometrów i predkosciomierza w swojej Explozji - w zwiazku z tym ze kiedys ktos pisal o wymianie opon...felg... i o tym ze jak sie wsadzi inne niz oryginaly to licznik km i predkosciomierz moga zafalszowywac systuacje).
1. Po przejechaniu trasy: wedlug odometru GPS dystans wynosil: 327,77km a wedlug licznika km w samochodzie: 339 km
2. Sprawdzając prędkosc jazdy zauwazylem ze predkosciomierz w samochodzie zaniza predkosc rzeczywista predkosc jazdy obliczana mi na GPS okolo 7 - 10 km/h (tzn jadac z predkoscia 90 km/h wedlug GPS na liczniku pokazuje mi 100 km/h
Zalozone mam felgi 16" i opony 245/70R16 - i z tego co wiem od poprzedniego wlasciciela taka wielkosc felg byla oryginalnie w samochodzie... co do opon.....to zapasówka, która dostalem wraz z zamochodem, i ktora jest prawie nowa (Firestone Wilderness) ma rozmiar 255/70R16?
Chcialbym zeby sie ktos wypowiedzial dlaczego sa takie roznice na liczniku km i predkosciomierzu w samochodzie? Jakie mogą byc tego przyczyny? Czy trzeba cos podregulowac????
P.S.
Wskazania GPS-u traktuje jako rzeczywiste! sprawdzalem ze wskazanimi na licznikach w merolu, wyposarzonym w komputer pokladowy - zarowno ilosc przejechanych km jak i predkosc jazdy zgadzaly sie prawie idealnie ze wskazami GPS-u)
Pozdrawiam kolegow!