Mam pytanko. W którym miejscu dokładnie znajdują się te czujniki bo zegary na desce stoją jak zaczarowane i chyba od nich powinienem zacząć poszukiwanie przyczyny.Czy można sprawdzić ich poprawność bez wykręcania?
Czujniki temperatury (bo są 2) masz w obudowie termostatu. Cieżki dostęp, ale da się wykręcić. Mi też wskaźnik temperatury "słabo" wskazywał. Wykręciłem czujniki, przeczyściłem (bo poprzedni właściciel lał chyba wodę zamiast płynu) i działają do tej pory.
Obudowa termostat - tam gdzie wychodzi górny przewód do chłodnicy z silnika.
Czujnik ciśnienia oleju. Pod wlewem oleju od wspomagania. Lewa stron silnika. Dochodzi tam 1 kabelek. Zobacz, czy się nie urwał.
Mój Expl. to II z silnikiem OHV. Powiedzcie czy tą mini fajkę z czujnika tem. to się ściąga jak skarpetę? Czy wykręca? a sam czujnik ponownie wkręcacie na pakuły ,czy używacie jakiejś pasty?
Masy na zegarach jeszcze nie sprawdzałem, ale czy może być z nią coś nie teges skoro pozostałe wskaźniki pracują prawidłowo?
Tą fajeczkę się najzwyczajniej zdejmuje. Można wkręcić na teflon, nowy czujnik powinien mieć uszczelnienie już założone. Masy zawsze warto posprawdzać.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.
Umiejętnie na teflon. Nie owijasz całego gwintu a robisz tylko wałeczek w celu ewentualnego uszczelnienia. Zazwyczaj nowe czujniki mają uszczelnienie więc nie trzeba z tym nic robić poza wkręceniem w miejsce starego.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.
Wiem ,że z nowym czujnikiem nie ma problemu, ale ja kupiłem drugiego Expl. na części i co się da będę wymieniał na używki.Chyba będę wkręcał i wykręcał aż połączenie będzie ok.