Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
kilos

Chrupanie..uderzanie.przednie lewe koło

2011-12-21, 14:59

Tak to moje kolejne pytanko w tak nie krótkim czasie

Mocno eksploatuje swój nowy zakup tak wiec wychodzą wszystkie niedociagniecia

Jak juz zapewne czytaliscie moje poprzednie watki..problemy dało sie rozwiązać
tzn tempomat działa.ogrzewanie tylnej szyby naprawione jak i rownież czujniki cofania..

Teraz wyszlo co innego...a wiec.

Zobaczyłem nasilenie tego jak zrobiło sie ślisko tzn jak ruszam z miejsca to w lewym przednim kole slychać chrupniecie lub uderzenie.
to samo dzieje sie jak wrzuce wsteczny

Na przyczepnej nawierzchni trudno to wyczuc ale sprawdzilem to tak...
Lewym przednim kolem zjechałem z kraweznika nastepnie wrzucam wsteczny by spowrotem wjechac tym kolem na kraweznik...kolo ma opor..daje wiecej gazu i wlasnie wtedy jest stukniecie lub chrupniecie..kola sa skrecone dodam

Nie wiem czy w ex3 sa jakies krzyzaki czy moze to przeguby siadaja...moze jeszcze cos innego
Mam nadzieje ze zrozumiecie ten bełkot co napisałem...

Awatar użytkownika
MarcinEx

Re: Chrupanie..uderzanie.przednie lewe koło

2011-12-21, 15:07

ja się nie znam i do tego mam jedynkę ale się wydaje że coś z przeniesieniem napędu na to koło ( luz ) ja mam krzyżaki w ex1 i jak były wywalone to wał miał sporo luzu zanim przeniósł siłę na koło. Może i tu coś w ten deseń.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2011-12-21, 15:28

oczywiście masz tam przeguby ale w III naped przenoszony jest na tylną oś a przód jest dopinany dopiero jak komputer wyczuje uślizg... chyba, że masz wersję AWD z silnikiem 4.6 V8...

powinienes zdjąć koło (najpierw jednak moze podnieś samochód podnośnikiem)... sprawdzić śruby zacisku hamulcowego, zdjąć zacisk hamulcowy, sprawdzić czy klocki nie są luźne (czasem moze to być po prostu luźny klocek hamulcowy który "lata"). Jeśli to wszystko jest OK sprawdź gumy wahacza górnego, sworzeń wachacza... końcówkę drążka kierowniczego, końcówki drążka reakcyjnego... jak to nie pomoze to załóż koło i na podniesionym samochodzie (na podnośniku) sprawdź luzy na łożysku - poruszaj kołem góra, dół, lewo, prawo... jak tam masz luzy to powienieś wymienić piastę.

Mam nadzieję, że to coś drobnego - a może to tylko przewrażliwienie - czasem trzeba dać sobie trochę luzu - :roll:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
BliG

2011-12-21, 18:24

kilos, pamiętaj tylko, że w EX nie masz centralnego mechanizmu różnicowego i jeśli masz spięty przód i tył, a koła nie mają możliwości uślizgu (suchy asfalt, mokry asfalt), to przy skręconych kołach będzie chrupało... ale już na śliskim asfalcie (lód, śnieg) nie powinno być takich objawów...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
kilos

2011-12-21, 19:21

No właśnie sprzedajacy uprzedził mnie przed takimi zabawami...bym na asfalcie nie zapinal 4x4 bo moge cos zniszczyc

A wracajac do tego uderzania to zauważyłem ze dzieje sie to czesto jak koła tylne traca przyczepnosc..automatycznie zalacza sie przód i wtedy jest to wlasnie nieprzyjemne uderzenie w lewym przednim kole...

Awatar użytkownika
Klubowicz perkuter
Klubowicz
Model Explorera: Ponownie Blazer 4.3

2011-12-21, 20:04

[quote="kilos"]No właśnie sprzedajacy uprzedził mnie przed takimi zabawami...bym na asfalcie nie zapinal 4x4 bo moge cos zniszczyc

Jeżeli asfalt będzie mokry czy zaśnieżony nic się nie stanie :-)

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2011-12-22, 00:18

No właśnie sprzedajacy uprzedził mnie przed takimi zabawami...bym na asfalcie nie zapinal 4x4 bo moge cos zniszczyc

A wracajac do tego uderzania to zauważyłem ze dzieje sie to czesto jak koła tylne traca przyczepnosc..automatycznie zalacza sie przód i wtedy jest to wlasnie nieprzyjemne uderzenie w lewym przednim kole...
No bo tak właśnie słychać dołączający się przód :) Przyzwyczaisz się :D

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-12-22, 08:22

jeśli jest uderzenie, to mogą być przeguby w półosiach albo np. krzyżak przedniego wału.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
pppan21

2011-12-22, 10:07

U mnie coś takiego słychać od dwóch lat (cały czas, kiedy posiadam samochód). Hałas słychać po prostu w momencie dołączania przedniego napędu. Sądzę, że to któreś sprzęgiełko w piaście. Dźwięk mnie martwił, ale na razie nic się nie dzieje i napęd działa.

Aha, mam stałe/automatyczne 4x4 AWD (z silnikiem 4.6 V8).

Awatar użytkownika
kilos

2011-12-22, 16:08

No to koledzy uspokoiliście mnie :-)

zameczam tak pytaniami bo to pierwsze moje auto z napedem 4x4
Wszystkie poprzednie byly amerykanami ale naped tylko przód więc takie chrobotania lub uderzenia po prostu mnie przerazały

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2011-12-23, 03:35

U mnie coś takiego słychać od dwóch lat (cały czas, kiedy posiadam samochód). Hałas słychać po prostu w momencie dołączania przedniego napędu. Sądzę, że to któreś sprzęgiełko w piaście. Dźwięk mnie martwił, ale na razie nic się nie dzieje i napęd działa.

Aha, mam stałe/automatyczne 4x4 AWD (z silnikiem 4.6 V8).
nie ma prawa... jak masz AWD to nie masz dołączanego przodu a masz po prostu stały napęd na wszystkie cztery koła...

a co do chrupania - moęz być, że włącza ci się 4x4... nie masz tam żadnych sprzęgiełek żeby się zapinały - reduktor ci wszystko spina. Uderzenie można wyczuć bo załącza się cały przedni napęd.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
kilos

2012-01-07, 16:29

No i tak po dzisiejszej wymianie oleju w silniku..weszło 6 litrów.po odpaleniu filtr pociagnal i zrobilo sie troszke mniej niz max wiec ok.ale wracam do tematu..

Jak pisalem wczesniej czulem uderzenia w okolicy przedniego lewego kola przy gwaltownym dodaniu gazu na sliskiej nawierzchni...

Nie wiem jak to opisac ale sprobuje opisac lopatologicznie :-)
Na wale z przodu jest krzyzak potem nie wiem do czego on wchodzi..ale podwieszone to wszystko jest na tuleji metalowo gumowej chyba..i wlasnie tam jest luz

Jak mechanik zlapal za wal obok krzyzaka zaczal mocno szrpac gora dol i wlasnie wtedy okazalo sie ze ta tleja jest do bani i jest metaliczne stukanie..

Koszt tuleji smieszny ale wymiana bardziej skomplikowana..tak powiedzial mechanior

A wogóle ja szukac takiej tuleji w sklepie z czesciami do amerykanow.jak wpisac w wyszukiwarce??tuleja ..ale jaka??hmmm

Sapał cos ze trzeba wal rozpinac i jeszcze jakies inne pierdoly no i tuleje trzeba na prasce wycisnac...albio sciemnia mnie albo faktycznie tak jest...co wy na to??
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 17:00 przez kilos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2012-01-07, 18:45

Jak nie ma praski przenośnej to ma troszkę problem. Ale ta tuleja nie jest aż tak skomplikowanym elementem, by nie szło tego zrobić. Jak odkręci przedni wał to faktycznie bdzie wygodnie to wymienić. Wystarczy wg mnie pomierzyć tą tuleję i coś dopasować (ostatnio dopasowałem tuleję do amortyzatora mostu, (ten poprzeczny) też miał podobny luz jak u ciebie tuleja mocowania mostu przedniego)
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2012-01-08, 18:17

Jak mechanik zlapal za wal obok krzyzaka zaczal mocno szrpac gora dol i wlasnie wtedy okazalo sie ze ta tleja jest do bani i jest metaliczne stukanie..

Koszt tuleji smieszny ale wymiana bardziej skomplikowana..tak powiedzial mechanior

A wogóle ja szukac takiej tuleji w sklepie z czesciami do amerykanow.jak wpisac w wyszukiwarce??tuleja ..ale jaka??hmmm

Sapał cos ze trzeba wal rozpinac i jeszcze jakies inne pierdoly no i tuleje trzeba na prasce wycisnac...albio sciemnia mnie albo faktycznie tak jest...co wy na to??
Tuleje (zawieszenia mostu przedniego) są trzy, jedna na górze, dwie na dole - do wyciskania tych tulei służy praska ręczna - taka sama jak do wyciskania sworzni czy tulei wachacza... więc nawet "pod blokiem" można to zrobić, niech ci mechanik nie wciska, ze to jakiś problem. Tuleje są dostępne... więcej napisałem ci na PW.

pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
kilos

2012-01-08, 21:36

Dzieki bardzo Jankes.wszystko jak na tacy :-)

Teraz kwestia kasy i zamawiania tych tulej..10ego wyplata wiec czekam... :mrgreen:

Wróć do „WARSZTAT”