dzisiaj akurat zaprosiłem dwóch przedstawicieli firm olejowych,żeby przedstawili mi ofertę na zakup oleju silnikowego,potrzebuję oleju syntetycznego z normą vw 504/507,mam już dość kupowania wszechobecnego Castrola,za jakieś dziwne pieniądze,w trakcie tych rozmów potwierdziło się to co już wcześniej wiedziałem,firma Castrol nie jest producentem żadnego oleju

,oleje dla Castrola produkują różne firmy-mniejsze lub większe,Castrol to firma zatrudniająca sztab ludzi odpowiedzialnych za poszukiwanie tanich dostawców oleju,który spełnia wymogi norm producentów silników,to firma która bardzo duży nacisk kładzie na marketing-stąd jej popularność,ma również świetne umowy z producentami samochodów,dzięki którym możemy pod maską znaleźć naklejkę że Castrol jest olejem rekomendowanym.ze względu na dość dużą "rotację"dostawców oleju dla Castrola,można spodziewać się że Castrol kupiony dzisiaj będzie inny niż kupiony za miesiąc,chociaż jeden i drugi "trzyma normę"nie zawsze będzie tym samym olejem,nie ma więc większego sensu przepłacać i kupować Castrola skoro można kupić olej tańszy innej marki spełniający te same normy,generalnie zasada jest taka żeby lać to co jest w instrukcji samochodu(nie chodzi o markę oleju),są tam wyszczególnione normy które ma spełniać olej silnikowy.
jak ktoś lubi Castrola to oczywiście niech leje Castrola,ja leję bo muszę (czasami),klient sobie życzy i koniec,ale do swoich samochodów Castrola nie używam i jakoś wszystkie jeżdżą.
frankotech,sprawdź normy jednego i drugiego,jeżeli są takie same to wybór należy do Ciebie.
pozdr
tel. 606414212