Jako że mój silnik dokonal żywota ( ohv rok 95 ex II) kupiłem drugi ( ex.I rok 94 ,końcowka roku) i oczywiście wymiana lecz przed wrzuceniem go do komory postanowiłem przejrzeć go dokładnie i wymienić wszystkie możliwe uszczelnienia, wymyć oraz zabawić się w pogromce mitów i porównać jeden i drugi
Na początek idzie nowy nabytek z exa 1
a to ex2
Od razu rzuca się w oczy brak czujnika wałka rozrządu wiązka elektryczna jest zupełnie inna
to czujnik walka rozrządu i zarazem napęd pompy oleju z lewej ex2 prawa ex1
Druga rzecz to brak uszczelek pod kolektorem wydechowym a w komplecie z uszczelkami są i u mnie w 2-ce też były kolektor lewy różni się ze względu na wyjście EGR łapy poduszek silnika też są inne
Nie chcący zwróciłem uwage na różnice w bloku (nie istotna ale jest )ex2
ex1
Co do miski olejowej jest mała różnica mianowicie mi się trafił silnik z czujnikiem poziomu oleju poza tym są identyczne
Ale to też nie istotne
Mała różnica w obudowie rozrządu ex2
A tu ex1
Co do samych głowic i różnicy między nimi, a dokładniej kanałów dolotowych to są takie same wydechowe również pamiętajcie że porównuje silnik z roku 94z95 (jeden i drugi Europa)
Wymiary ex1
Dolot szerokość kanału 29,6mm
Dolot wysokość kanału 53,6 mm
Wydech szerokość kanału 43,5mm
Wydech wysokość kanału 33,3
Dokładniej to różnice były w dziesiętnych milimetra na wydechu i ssącym ale taka różnica jest nie istotna i może wynikać ze słabej jakości odlewu jak również z exploatacji

Podsumowując w tym przypadku czyli między rokiem 94 a 95(Europa) różnic nie ma w głowicach jeżeli chodzi o sam blok są ale moim zdaniem nie istotne
[ Komentarz dodany przez: starwind: 2014-08-26, 19:46 ]
poprawiłem mam nadzieje że nie pomyliłem kolejności