Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

"Niebezpieczne" modele Forda

2007-08-21, 20:29

Ford Expedition, F-150, Ford Explorer

ogłoszenie UOKiK z 2006-10-10

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów otrzymał od Komisji Europejskiej za pośrednictwem Europejskiego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych RAPEX informację dotyczącą trzech modeli samochodów marki Ford wyprodukowanych w Stanach Zjednoczonych odpowiednio:
• Ford Expedition - od 29 marca 1999 r. do 6 sierpnia 2000 r.;
• Ford F-150 - od 27 kwietnia 1999 r. do 6 sierpnia 2000 r.;
• Ford Explorer - od 25 kwietnia 1997 r. do 20 października 1998 r.

Z uwagi na przegrzanie wyłącznika układu sterowania prędkością (tempomatu) pojazdy te, mogą stwarzać zagrożenie dla życia i zdrowia użytkowników. Zgodnie z informacją uzyskaną z Komisji Europejskiej tempomat może się przegrzać lub przepalić, gdy samochód jest zaparkowany lub gdy jest uruchomiony, mimo że układ sterowania prędkością jest wyłączony. W Stanach Zjednoczonych odnotowano 559 pożarów tych samochodów.

Jak wynika z uzyskanych przez Urząd informacji Światowe Centrum Akcji Serwisowych Forda ogłosiło w Stanach Zjednoczonych akcję serwisową dotyczącą 5 740 000 samochodów marki Ford Expedition, Ford F-150, Ford Explorer. Kampania została następnie przeprowadzona w innych krajach, w tym w Europie. W Wielkiej Brytanii podobną akcją począwszy od 25 września 2006 r. jest objętych 2631 pojazdów.

Spółka Ford Polska powiadomiła UOKiK o 43 pojazdach modelu Explorer, sprzedanych w Polsce w okresie od 4 kwietnia 1997 r. do 3 kwietnia 1998 r., które są objęte kampanią naprawczą.
żródło UOKiK
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: "Niebezpieczne" modele Forda

2007-08-21, 21:31

dokladnie wszystkie recalls czyli wezwania serwisowe forda mozna sprawdzic tu:

http://www.ford.com/en/vehicles/owners/ ... t.htm#ford

jesli auto mialo juz sprawe naprawiana - nie wyjdzie ona w tym zapytaniu - ale czesto serwisy zapominaja lub im sie nie chce zglaszac zrobienia usterki i moze nadal wisiec.

u nas na auta krajowe (nie wiem jak sprowadzane) sprawa jest zalatwiana bezproblemowo - sam zglosilem sie z takim recallem.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

fb.corp

2008-12-26, 20:15

Witam. Mam pytanko bo ja o tej usterce dowiedziałem się dwa dni temu i teraz nie wiem ,czy wystarczy się zgłosić w warsztacie Forda (przy salonie) czy coś trzeba mieć ze sobą (czy sami potwierdzą konieczność naprawy) i co najważniejsze co wymieniają i czy za to się płaci?? Pytam bo nie chcę by ktoś mnie "nabił w butelkę" a skoro Kolega już to załatwiał to pewnie wie co i jak. Z góry duże dzięki.

Awatar użytkownika
lysywujta
Model Explorera: Dodge Ram'08 5,7 HEMI

2008-12-26, 22:19

W tym roku byłem na tzw. recallu.Jedziesz do warsztatu przy salonie Forda,przeważnie są one razem.Ja udałem się do salonu ,tam sprawdzono w kompie po numerze VIN czy mam wezwanie.Nastepnie umówiłem się na termin(chodziło tutaj też ,że musieli jakieś części sprowadzić) i odstawiłem auto.Po dwóch godzinach odebrałem auto z adnotacja ,że recall został zrobiony i wyczyszczono mój VIN . Za nic nie płaciłem. Mój uścisk wystarczył jako dowód uznania.Jednak po wyjeżdzie sprawdz czy wszystko działa jak przed oddaniem auta do serwisu,bo mnie po jakims miesiącu przestała działać regulacja lędzwi w fotelu kierowcy.
Manuale do EX i inne http://www.5fantastic.pl . Nick lysywujta

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-12-30, 12:39

ja też byłem i wymienili nawet sami zaproponowali bo zgłosiłem się do nich z innym problemem widać mają interes w tym polecam

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-05-07, 21:47

a co jesli moje auto jest z poza wymienionego okresu ale na stronie forda recall jest open. czy tez mam sie zglosic?

Open Recalls

Recall: 05S28
Description: PERFORM PRIOR TO VEHICLE DELIVERY: SPEED CONTROL DEACTIVATION SWITCH
Next Steps
Locate your local dealership to schedule a repair appointment or to obtain detailed part information, depending on the nature of the recall.
Advise the service department of your local dealership of your open recall information:
05S28—PERFORM PRIOR TO VEHICLE DELIVERY: SPEED CONTROL DEACTIVATION SWITCH
Set up an appointment to have the recall completed.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-05-08, 06:46

dzwonisz do ASO Forda i umawiasz sie na naprawe w zwiazku z recall - nie ma z tym problemu tylko pewnie za pierwszym razem bedziesz musial poczekac na czesci... moje leza juz ponad rok :D bo nie mialem czasu podjechac drugi raz.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-05-11, 16:01

No i podjechalem do Forda na Torunska a oni ze nie, bo to amerykanskie auto :mrgreen: i oni nie "UMIĄ" i ze do niemiec :eek: trzeba jechac a moze do auto plazy i pies ich tracal. Powiedzcie mi gdzie w Wawie robiliscie to i ja se tam podjade :mrgreen:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-05-11, 16:03

ford DOBRA na ul. Dobrej...
ale nie moga Ci tak odpowiedziec - explorery byly w polskiej sieci dealerskiej i moga Cie cmoknac w trabke - niech sobie sciagna procedury serwisowe jak nie potrafia naprawiac... a jak sie beda stawiac to FORD Polska oraz rzecznik konsumenta z racji tego ze ten recall byl ogloszony w PL tez.

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-11, 16:43

W aso z sprawami z explorerem to musisz tak:

Ty:dzień dobry, mam taką sprawę ...
Aso: tego samochodu nie obsługujemy :D, nie mamy go w systemie ...
Ty: grzecznie prosisz o pożyczenie myszki, klikasz w ich tisie tam gdzie trzeba, żeby Pan/Pani zobaczyła, że jednak go mają w systemie, klikasz dalej na odowiedniej procedurze, żeby mieli to na ekranie :D

Jeśli nie dadzą myszki, to najlepiej przynieść im wydrukowane wszystkie materiały, podać na biurko, powiedzieć co i jak, co mają zrobić, gdzie zadzwonić i sprawę załatwisz.

Ja RAZ tak zrobiłem i zadziałało, w dodatku nie zapłaciłem ani grosza. :x

Awatar użytkownika
adam533

2009-05-11, 16:45

ja byłem w plazie i tam niema problemu,podobnie jak Radek nie miałem czasu podjechać na wymianę,dzwonili do mnie co tydzień przez dwa tygodnie,zrobiło mi się ich szkoda i pojechałem wymiana zajęła 10 min.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-05-11, 16:56

dziekiii

ps. a swoja droga do ford polska juz list napisalem :mrgreen: aco , nie beda mnie niemcem straszyc :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-14, 20:06 ]
a oto odpowiedz Ford Polska

"Szanowny Panie,

Odpowiadając na Pana zapytanie uprzejmie informujemy, że akcja serwisowa powinna zostać wykonana przez każdy autoryzowany serwis Forda.
Prosimy o podanie nazwy serwisu który odmówił jej wykonania. W Pana imieniu będziemy interweniowali w sprawie wykonania akcji.

Z poważaniem,

Grażyna Meszka

Centrum Kontaktu z Klientami
Ford Polska Sp. z o.o.
ul. Taśmowa 7
02-677 Warszawa

tel. (+48 22) 608 67 67
fax. (+48 22) 608 68 19
mailto: gmeszka@ford.com

...."

no i na wyrazna prosbe Pani z Ford Polska podalem, ze to Ford Torunska :mrgreen:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
tdzik

2009-09-17, 09:12

A ja swoim zajechałem na Płowiecką w Wawie - wylot na Mińsk Mazowiecki. Wklepali vin w system i wyszło im "nie ma akcji serwisowej dla tego samochodu", interpretacja pana to, że ktoś to już wcześniej załatwił. Fure mam (EXII SOHC z lipca 1998) od miesiąca od szwajcara.
Co z tą bombą?

Awatar użytkownika
ulek

2009-09-17, 17:28

mi po wklepaniu VINu w tą wyszukiwarke wyskoczył cos takiego.... o co komon???

00S58—THROTTLE BODY PLATE

??
pozd. Michał tel: + 4 8 8 8 9 7 8 8 2 4 4 lub irlandzki w razie W +3 5 3 8 9 4 1 0 5 0 3 0

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-09-18, 08:03

nie jestem pewien ale chyba chodzi o przepływomierz.

Z opisu na Wiki wynika, że jest to urządzenie dawkujące ilość dopływającego do silnika powietrza po naciśnięciu pedału gazu, czyli chyba przepływomierz jeśli dobrze zgaduję (a dokładnie płyta/klapa przepływomierza w tym przypadku ?)

http://en.wikipedia.org/wiki/Throttle_body
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Wróć do „BAZA INFORMACJI”