Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
wojtasss82

Prośba o radę - opony zimowe??

2010-10-17, 14:03

Od poprzedniego właściciela mojego explorera dostałem komplet opon zimowych BF GOODRICH WINTER SLALOM bieżnik 5-6mm rok produkcji 2000. Gdy pojechałem je wczoraj założyć do auta panowie w serwisie powiedzieli że te co mam teraz na aucie( Michelin 4X4 SYNCHRONE z oznaczeniem M+S, rok prod 2007, bieżnik 7mm), są to opony również na zimę i bez sensu jest wymieniać z lepszych na gorsze do tego jeszcze 10-cio letnie. Czy serwis opon miał rację? Proszę szanownych kolegów z forum o radę. (w załączeniu poglądowe zdjęcie dla porównania bieżników obu opon)
Pozdrawiam
wojtek
Załączniki
Michelin_Synchrone.jpg
Michelin_Synchrone.jpg (8.87 KiB) Przejrzano 4650 razy
bfgoodrich_winter_slalom.jpg
bfgoodrich_winter_slalom.jpg (33.79 KiB) Przejrzano 4650 razy

Awatar użytkownika
lysywujta
Model Explorera: Dodge Ram'08 5,7 HEMI

Re: Prośba o radę - opony zimowe??

2010-10-17, 20:28

Moj kolega gumiarz z długoletnim stazem twierdzi ,że stricte opona zimowa zachowuje swe właściwosci do pieciu lat.Ty masz 10.Oznaczenie M+S znaczy mud + snow ,a wiec jest to opona nadajaca sie na zime i przy biezniku 7 mm czyli wiecej niz BFG slalom i młodsza rocznikowo to stanowczo pozostałbym przy tych co masz załozone czyli Michelin 4X4 SYNCHRONE.Serwis opon miał racje.
Manuale do EX i inne http://www.5fantastic.pl . Nick lysywujta

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-10-17, 20:50

Moj kolega gumiarz z długoletnim stazem twierdzi ,że stricte opona zimowa zachowuje swe właściwosci do pieciu lat.Ty masz 10.Oznaczenie M+S znaczy mud + snow ,a wiec jest to opona nadajaca sie na zime i przy biezniku 7 mm czyli wiecej niz BFG slalom i młodsza rocznikowo to stanowczo pozostałbym przy tych co masz załozone czyli Michelin 4X4 SYNCHRONE.Serwis opon miał racje.
Zgadzam się z Arturem aczkolwiek nie do końca :D
bo na moich MT-kach mam też oznaczenie M+S a je raczej zimowymi ciężko nazwać :D
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
lysywujta
Model Explorera: Dodge Ram'08 5,7 HEMI

2010-10-17, 21:00

Zgadzam się z Arturem aczkolwiek nie do końca :D
bo na moich MT-kach mam też oznaczenie M+S a je raczej zimowymi ciężko nazwać :D
Adasiu nie nazwałem ich zimowymi,bo te charakteryzuje inna mieszanka gumy, a nadająca sie na zimę..Przy 3 letniej oponie M+S z 7 mm bieznikiem,będzie ona robic o niebo lepiej w zimie niz 10 letnia zimowa z 6 mm bieznikiem.
Manuale do EX i inne http://www.5fantastic.pl . Nick lysywujta

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-10-17, 21:01

przecież się nie czepiam :D tak tylko zwróciłem uwagę :D
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Wróć do „BAZA INFORMACJI”