Jakiś czas temu ogłaszałem, że mam EX III na części. Choć daleko mi do informacji jakie mógłby zebrać GUS to wpadłem na pomysł, by na podstawie telefonów do mnie opisać to czego poszukują właściciele tej wersji. Moje własne doświadczenia z Godzillą która przejeździła przeszło 70tkm też się przydadzą. Nie jest tragicznie, wręcz powiem że całkiem nieźle

Ten samochód nie psuje się częściej niż żaden z moich poprzednich choć do kompletnej bezawaryjności mazdy mx-5 jeszcze mu daleko. Dla właściciela EX nie będzie odkryciem Ameryki, że jeśli nie dba o skrzynię to czeka go remont albo kupno używanej (zdecydowany rekord ilości telefonów) nie musi się za to martwić o łańcuch rozrządu i silnik. Podobnie jak zapomni o olejach w mostach a szczególnie tylnym, będzie tego żałował (2 miejsce w ilości zapytań). Systematyczną wymianę piast w kołach opanuje do perfekcji, razem z czujnikami abs kół przednich (3 miejsce). Czasem może mieć problem z pękniętą sprężyną zawieszenia albo drążkiem stabilizatora ale nie wiem czy to przez topienie w glutach? I to by było na tyle z powtarzających się problemów. Jeśli forumowicze posiadacze Explorera III mają jakieś doświadczenia zapraszam do podzielenia się informacjami.
Pozdrowionka
LG