Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

[FOTOMANUAL] Wymiana termostatu EXI

2011-11-20, 22:35

Ostatnio coś mi EXplozja bardzo wachlowała wskaźnikiem temperatury. czasem trzymał sie w 1/4 skali, czasem dochodził do połowy a czasem nawet lekko za. Zakupiłem więc termostat celem profilaktycznej wymiany. Poniżej opis i kilka fotek z procesu :)

Do przeprowadzenia procesu sprawnie i bezproblemowo powinniśmy zaopatrzyć się w:
- nasadka 8 lub śrubokręt do popuszczenia opasek dolotu
- klucz oczkowy 16 do zluzowania napinacza
- klucz oczkowy 17 lub nasadka 17 do demontażu / montażu napinacza
- nasadka 10 plus przedłużka plus mała grzechotka do odkręcenia obudowy termostatu

Zaczynamy od spuszczenia płynu chłodzącego. Nie musimy spuszczać całego. Wystarczy z chłodnicy do poziomu na którym znajduje sie termostat. Żeby nie ściągać dolnego węża ja posłużyłem sie wielką strzykawą i wężykiem i po prostu odpompowałem przez korek wlewu chłodnicy ok 6 litrów. Teraz czas na zdemontowanie rury dolotu powietrza (to ta czarna rura z napisem "CAUTION FAN") :mrgreen: . Żeby to uczynić popuszczamy śruby 8 na opaskach (nr 1 i 2 na foto1). U mnie poszło łatwo bo zrobiłem to śrubokrętem płaskim, Miałem nacięcia na śrubach :). Zdejmujemy przewód gumowy 3 i całość mamy wolną. Usuwamy ową rurę i mamy jako taki pogląd na to co nas interesuje. Na upartego można już próbować odkręcać obudowę, ale ja żeby było mi łatwiej postanowiłem zdemontować napinacz (nr 1 na foto2).
Tak jak na fotce zakładamy klucz oczkowy 16 na śrubę napinacza i odciągamy zgodnie z kierunkiem strzałki 2. Proponuje od razu na klucz założyć jakąś przedłużkę z rury bo sprężyna jest naprawdę mocna i samemu trudno jedną ręką trzymać napinacz a drugą operować kluczem. Po zdjęciu paska (żeby nam nie przeszkadzał) i odciągnięciu napinacza odkręcamy śruby mocujące (klucz 17). W tym miejscu od razu uczulam na zostawienie dolnej śruby w otworze napinacza i rozpoczęcie montażu od dolnej śruby. W innym przypadku jest prawie nie możliwe trafienie w gniazdo śruby przy montażu.
Jak już się z tym uporamy możemy swobodnie odkręcić obudowę termostatu przez odkręcenie 3 śrub rozmiar 10 (nr 1 foto3). Poleci trochę płynu, ale niedużo, więc się nie przejmujemy. Warto rozpiąć opaskę i wyjąć tą rurę i przepłukać. jest tam kupa syfu, że o rdzy nie wspomnę. Montujemy nowy termostat pamiętając żeby otwór odpowietrzający był na górze (ja dodatkowo powiększyłem go do 4mm) i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Przy okazji wyszło na jaw skąd u mnie wahania temperatury na fotkach widać że ktoś założył coś na kształt tulejki z kołnierzem, który to kołnierz czasem powodował zawieszanie termostatu przez co niecałkowicie się otwierał i powodował wzrost temperatury. Na fotkach widać jak sprężyna się na nim opierała powodując aż wygięcie tego kołnierza. Test w garnku z gorącą wodą potwierdził moje przypuszczenia. termostat otwierał się na jakies 2 mm :eek:
Po wymianie i testach w terenie temperatura nie dochodzi do połowy skali nie mówiąc o jej przekroczeniu. Przy problemach z temp silnika propnuje zacząć od termostatu. Nieduży koszt a może pomóc :-)
Załączniki
termostat1_f.JPG
foto 5
termostat1_f.JPG (44.5 KiB) Przejrzano 3157 razy
termostat_f.JPG
foto 4
termostat_f.JPG (48.94 KiB) Przejrzano 3157 razy
OHV_termostat1_f.JPG
Foto 3
OHV_termostat1_f.JPG (92.36 KiB) Przejrzano 3157 razy
OHV_termostat_f.JPG
Foto 2
OHV_termostat_f.JPG (96.29 KiB) Przejrzano 3157 razy
OHV_f.JPG
Foto 1
OHV_f.JPG (122.53 KiB) Przejrzano 3157 razy
Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 09:42 przez RAFBOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

Re: [FOTOMANUAL] Wymiana termostatu EXI

2011-11-20, 23:02

Że tak wtrącę do tematu dzisiaj miałem okazje zmieniać termostat przy moim czyli SOHC i powiem że wymiana jest dużo łatwiejsza :) w sumie nie pomyślałem o tym żeby zrobić manuala ale chyba nie jest potrzebny do SOHC, dodam też że płynu nie spuszczałem bo chyba nie trzeba, przynajmniej u mnie do póki gdy nie odkręci się korek od chłodnicy, gdy miałem termostat w rękach pokusiło mnie żeby odkręcić na chwile owy orek i poleciało trochę ale szybko zakręciłem i było już ok (nie leciało). Ostatecznie musiałem robić to 2 razy bo nie dałem wcześniej silikonu i nie był uszczelniony a wytworzone ciśnienie rozpierało w miejscu gdzie jest termostat... teraz jest ok no i temp w środku o niebo lepsza... Jak by ktoś coś nie wiedział piszcie... :D

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-11-20, 23:34

Ostatecznie musiałem robić to 2 razy bo nie dałem wcześniej silikonu i nie był uszczelniony
Nie potrzeba sylikonu. Termostat ma uszczelkę gumową, która powinna wystarczyć przy normalnym gnieździe. No chyba że gniazdo uszkodzone, skorodowane czy coś tam. Ja złożyłem bez silikonu i przecieków nie ma :-D
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Klubowicz leon13cc
Klubowicz

2011-11-21, 07:34

Nie potrzeba sylikonu. Termostat ma uszczelkę gumową, która powinna wystarczyć przy normalnym gnieździe. No chyba że gniazdo uszkodzone, skorodowane czy coś tam. Ja złożyłem bez silikonu i przecieków nie ma
Potwierdzam :-D W moim SOHC po wymianie termostat i płyn w układzie obyło się bez silikonu .
Ford Explorer Limited 2000 + Audi 80 B3 1987 + Yamaha MT-01 2006 = 384KM

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2011-11-21, 08:25

no ma tam uszczelkę gumową faktycznie ale do nowego termostatu nie dostałem nowej więc założyłem starą która chyba najwidoczniej była już zużyta :)

kilcio

2012-03-17, 22:59

Moze troche ulatwie. W I nie trzeba demontowac napinacza ani spuszczac plynu z chlodnicy. Wystarczy popuscic termostat i niewielka ilosc plynu ok 0,5 - 1 litra zleci do np podstawionej miski. A napinacz wystarczy lekko naciagnac kluczem aby ulatwic sobie dostep do dolnej sruby.

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”