No co? Ja tez mam LPG, a jeżdżę większość czasu na Pb. LPG używam praktycznie tylko na dłuższe trasy (>200km). Dlaczego? Bo ten silnik nie jest idealny do LPG i po pewnym czasie pojawią się kłopoty, np. z głowicą. Ponadto samo LPG na różnych stacjach ma różne właściwości, a tym samym potrafi obciążyć nadmiernie silnik. Obliczyłem, że jeżeli litr Pb95 będzie w cenie około 4,00 zl (w tej chwili tankuję po 4,02, dobry gaz na BP po 2,23), uwzględniając spalanie na benzynie i LPG, to różnica w kosztach przejazdu będzie znikoma, a silnik trochę odpocznie. W obecnym Explorerze I spalanie benzyny waha się od 13l (trasa z prędkością do 100 km/h) do 18l w mieście; LPG odpowiednio 20l / 26l. Przy słabym gazie spalanie na trasie wyszło mi 25l.Nie rozumiem jednego : Mam instalkę gazu, cena paliwa o połowę tańsza, ale nie korzystam z tego i płacę 2 X tyle za każdy kilometr... Gdzie tu zdrowy rozsądek ? Gdzie tu logika ? Gdzie tu miejsce na mózg ?![]()
![]()
W poprzednim Explorerze II całkowicie wywaliłem instalację i jeździłem tylko na benzynie (spalanie 12l w trasie, 18l w mieście).