Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
adriano89

Re: nie wiem czy działa napęd 4x4 explo I

2008-11-23, 20:06

Oczywiście po wymainie sprzęgiełka
„Kobieta jest kwiatem". Tak, i dlatego potrzebny jest jej troskliwy ogrodnik.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-11-23, 20:19

ręcznie to znaczy pokrętlem jak na tej aukcji :)
http://www.allegro.pl/item469041084_spr ... ooper.html
a moze piasty niedochodzą do końca, albo sprzegiełka maja dekle wypchnięte :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-23, 20:29

ale nie rozumiem kurcze wszystko słysze jak się załącza i na low range czuć tę moc i wogóle... nie wiem cholera... :-/

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-11-23, 20:56

chłopie jeszcze raz napiszę w kołach masz sprzęgiełka zapinające napęd z półoski na koło. Jeśli właczysz napęd to są napędzane wały, wały napędzaja mosty, mosty napedzaja półośki a półośki koła. s przodu są dodatkowo sprzęgiełka, aby zmniejszyc opory toczenia i to one najpewniej nie przekazują napedu. jeśli masz automaty (bez mozliwości ręcznego zapięcia tak jak na aukcji co masz linka) to zostały zmielone, a jesli masz podobne do tych z aukcji to przełacz je z pozycji FREE/LOCK, lub 4x2 na 4x4 lub jeszcze inaczej moga być opisane.
wystarczy że jedno sprzęgiełko nie działa to nie działa cały przód. ale dla czego to już się nie bedę wywodził :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2008-11-23, 21:20

adriano89, sprawdź tak,

Nie zapinaj low tylko samo 4x4 i wjedź gdzieś na śliskie (teraz powinno byś tego pod dostatkiem). Otwórz sobie szybkę skręć kierownicą trochę zebyś widział oponę i depa!!!. Jak będziesz widział że przód @@###$%^! a samochód się ślizga to sprzęgła działają.
Zresztą jak zapniesz 4x4 bez low to powinieneś czuć róznicę na śliskim że auto inaczej reaguje. Szkoda że nie jadę w najbliższym czasie w twoje okolice, bo byśmy sprawdzili razem ....
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-24, 11:48

fotomysz, się ni denerwuj ja człowiek w tych sprawach ułomny i chcę się jak najwiecej dowiedzieć a, że wiem, że sie znacie troche a nawet trochę więcej (np Ty) to sie pytam :-) rafbor1973, no szkoda, że nie jedziesz ale dziś zaprowadze do mechaników albo jutro i zobaczymy co tam sie dzieje

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-11-24, 12:28

acha i jeszcze jedno 4x4 nie znaczy że krecą się (slizgają np w błocie) wszystkie 4 koła oznacza to tylko że napędzane są obie osie więc na każdej osi buksować może tylko jedno koło
i daj sobie spokój z LOW RANGE przęłaczaj na 4x4 to starczy reduktor to będzie ci potrzebny na następnym stopniu wtajemniczenia

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-24, 12:44

piotrek16v, tzn. że mogą się kręcić np tylko koła z tyłu? czy keci sie jedno z tyłu i jednoz przodu?

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-11-24, 13:09

a więc może się kręcić jedno z przodu jedno z tyłu ale może się kręcić więcej (zalezy od podłoża) czyli trzy lub nawet cztery ale żeby ustalić czy napędy działają muszą się kręcić minimum dwa czyli jedno na przedniej osi i jedno na tylnej.
więc najlepiej na drodze piaszczystej bo wtedy widać po sladach które się ślizgało

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-24, 13:28

dzisiaj najprawdopodobniej wjadę na podnośnik i się okaże. Ale jstem w 99%, że nie działa . Sprzęgiełko jdno było wymieniane ale może cos źle mi złożyli nie wiem dzis jade z reklamacją i zobaczymy.

aleniz

2008-11-25, 16:31

Witam. Właśnie.ten napęd 4x4,pytałam już o to i nie dostałam odpowiedzi. Jak to jest w explo III,jak to włączyć,na jakim biegu! Nie śmiać mi się,że pytam o takie rzeczy. Dzisiaj poorałam podwórko,przyszła odwilż i miękko się z lekka zrobiło. Z trawy chyba już nie będzie,jak matka to zobaczy....muszę zawczasu kupić nasiona trawy. Gdybym wiedziała jak się uruchamia 4x4 to na pewno skutki byłyby mniejsze,a tak zrobiłam mały pokaz chłopakom z budowy. Pewnie mieli niezły ubaw- terenowe auto i baba za kółkiem. No ale czego się spodziewać jak letnie opony,śnieg i miękkie podłoże z mokra trawą. Jakoś dałam radę wyjechać-starym sposobem(deski pod koła)-no tego chyba panowie się nie spodziewali. Poproszę o wytłumaczenie jak załączyć 4x4(krok po kroku) i czym się różnią low od high.

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-25, 20:19

Witam. Właśnie.ten napęd 4x4,pytałam już o to i nie dostałam odpowiedzi. Jak to jest w explo III,jak to włączyć,na jakim biegu! Nie śmiać mi się,że pytam o takie rzeczy. Dzisiaj poorałam podwórko,przyszła odwilż i miękko się z lekka zrobiło. Z trawy chyba już nie będzie,jak matka to zobaczy....muszę zawczasu kupić nasiona trawy. Gdybym wiedziała jak się uruchamia 4x4 to na pewno skutki byłyby mniejsze,a tak zrobiłam mały pokaz chłopakom z budowy. Pewnie mieli niezły ubaw- terenowe auto i baba za kółkiem. No ale czego się spodziewać jak letnie opony,śnieg i miękkie podłoże z mokra trawą. Jakoś dałam radę wyjechać-starym sposobem(deski pod koła)-no tego chyba panowie się nie spodziewali. Poproszę o wytłumaczenie jak załączyć 4x4(krok po kroku) i czym się różnią low od high.
1. wyjsc z domu lub innego miejsca pobytu
2. podejsc do samochodu
3. .....

99. przekrecic "pokretelko" z pozycji auto na pozycje 4x4 high
100. sprawdzic czy zapalila sie kontrolka na tablicy z kontrolkami - to ten telewizorek za kierownica z dziwnymi zegarkami i lampeczkami :mrgreen:
101. teraz dziala naped 4x4 w wersji bez reduktora

...

120. zatrzymac samochod, wlaczyc skrzynie biegow (dzwignia przy kierownicy) na N, przelaczyc "pokretelko" na 4x4 Low i juz
121. teraz dziala naped 4x4 w wersji z reduktorem ( o tym urzadzeniu w innym wykladzie)

uff :evil:

i oczywiscie to w ramach rozluznienia na forum :evil: :evil:
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

aleniz

2008-11-25, 22:22

1. wyjsc z domu lub innego miejsca pobytu
2. podejsc do samochodu
3. .....

99. przekrecic "pokretelko" z pozycji auto na pozycje 4x4 high
100. sprawdzic czy zapalila sie kontrolka na tablicy z kontrolkami - to ten telewizorek za kierownica z dziwnymi zegarkami i lampeczkami :mrgreen:
101. teraz dziala naped 4x4 w wersji bez reduktora

...

120. zatrzymac samochod, wlaczyc skrzynie biegow (dzwignia przy kierownicy) na N, przelaczyc "pokretelko" na 4x4 Low i juz
121. teraz dziala naped 4x4 w wersji z reduktorem ( o tym urzadzeniu w innym wykladzie)

uff :evil:

i oczywiscie to w ramach rozluznienia na forum :evil: :evil:

No to jest mniej więcej po kroku,ale o to chodzi ,że na tablicy nic się nie zapala. Sprawdzałam. Powiedz mi,czy sprawdzić to na włączonym biegu D jak samochód stoi? Chodzi o 4x4 high,bo piszesz....zatrzymać samochód,włączyć N... ja w III nie mam pokręteł,są takie guziki. Jak coś źle napiszę to popraw. Przy włączonym silniku na biegu D wcisnąć 4x4 high,jak zapali się kontrolka to przełożyć bieg na N i wcisnąć low ? Tak to ma wyglądać? A jak nic się nie zapala,tzn kontrolka to co,4x4 popsute?

Awatar użytkownika
yony

2008-11-26, 08:38

Na grząskiej trawce 4x4 high powinno wystarczyć. Jeśli nie, wtedy skrzynia na N i 4x4L. 4x4H możesz włączać nawet w czasie jazdy, teoretycznie nawet do 80 km/h ale ja zawsze prawie zatrzymuję auto, tak na wsjakij pażarnyj słuczaj :)
BTW, 4x4H możesz włączać w każdej pozycji skrzyni. Jeśli jednak nic się nie dzieje to może być jakaś awaria.
Ostatnio zmieniony 2008-11-26, 08:39 przez yony, łącznie zmieniany 1 raz.
Apology accepted, Captain Needa.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2008-11-26, 09:03

dzisiaj najprawdopodobniej wjadę na podnośnik i się okaże. Ale jstem w 99%, że nie działa . Sprzęgiełko jdno było wymieniane ale może cos źle mi złożyli nie wiem dzis jade z reklamacją i zobaczymy.
Jak będziesz w Białymstoku zadzwoń do mnie... spotkamy się, obejrzymy co tam masz... zapraszam.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”