Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

Re: NAPĘDY 4WD AUTO nie działa

2009-12-23, 23:23

ale Ex 5.0 AWD ma dzielony napęd nierównomiernie i przód i tak nie będzie mielił
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-12-23, 23:27

nie chodzi o mielenie... chodzi o to by jechał. Miałem mountaineer z silnikiem V8 4.6 litra AWD... marzenie w śniegu - towarzystwo w rowach i na poboczu a ja do przodu.

dołączane jakby nie było jest z opóźnieniem - komp musi wyczuć uślizg tylnych kół żeby dołączyć przód.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2009-12-23, 23:32

pewnie że awd na śniegu jest mądrzejsze :)
ja myślę nad zrobieniem w swoim sobie przełącznika dodatkowego który by zmieniał auto w High muszę poszukać troszkę gdzieś czytałem że się da :D
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

HIGHLANDER

STAŁY NAPĘD ...PIEKNIE PODZIELONY.

2009-12-24, 01:36

WITAM!
JA JESTEM ZADOWOLONY Z AWD 40 NA PRZÓD/60 NA TYŁ. ZACZYNAŁEM OD UAZ-460-B.TERAZ SIE CIESZE Z MOICH NAPĘDÓW. MAM EXPLO 2002 XLT.
POLECAM......A PRZEDE WSZYSTKIM....NIEZALEŻNE ZAWIESZENIE ZA GROSZE.
POZDRO
HIGHLANDER

[ Komentarz dodany przez: Rad-T: 2009-12-24, 07:05 ]
ponownie ta sama prosba - nie piszemy CAPS LOCKIem - czyli wielkimi literami - jest to postrzegane jako krzyk w internecie i bardzo niewygodnie sie czyta.

Kuniarz

2010-01-06, 20:22

Wtrącę moje 0,03 PLN w temacie chyba najbardziej odpowiednim...

Dotychczas myślałem, że mam auto z napędem na 4 koła, co więcej, jak spadł śnieg to z uśmieszkiem na ustach włączyłem sobie 4x4 high i tak sobie śmigałem po śniegu myśląc że jest mi łatwiej wyjechać z zaspy... myślałem....

Pierwsze niepokoje pojawiły się, kiedy ruszałem z parkingu i miałem z tym problem, koła buksowały, potwor stał prawie w miejscu... sądziłem, że może oponki są nie za bogate i to ich wina. Jak miałem duży problem z wyjechaniem to włączałem 4x4 low i było lepiej.

Dziś coś mnie tknęło, jechałem po jakieśtam zaśnieżonej uliczce przy której był sklep z dużymi oknami, ładnie się potwór i jego koła odbijały w szybach. Tak więc stop, neutral, 4x4 high, pełen but i... kręcą się tylko tylne koła...
Stop, neutral, 4x4 low, pełen but i ... wyraźnie czuć że reduktor działa, ale nadal kręcą się tylko tylne koła.

Nie chcę teraz siać paniki, bo i tak do wiosny nie będę miał pewnie warunków żeby na spokojnie przyjrzeć się tematowi.

Póki co chciałbym prosić może o jakiś opis konstrukcji napędów - gdzie reduktor, gdzie to się przełącza, co można sprawdzić namacalnie, od czego mniej więcej zacząć.

Acha, lampki wskazują poprawnie, czyli palą się tak jak być powinno, ale najwyraźniej przód mi się nie załącza.

Pozdrawiam !
Projekt AVALON
Obrazek ... szczegóły na stronie domowej ...

Awatar użytkownika
Dawid

2010-01-06, 21:25

koła odbijały w szybach. Tak więc stop, neutral, 4x4 high, pełen but i... kręcą się tylko tylne koła.
...może poprostu kręciło się koło z przeciwległej strony,bo chyba nie masz blokady mostu.... ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 21:26 przez Dawid, łącznie zmieniany 1 raz.
smartpar.pl

khak

2010-01-06, 21:57

Historja opisana przez kolege @Kuniarza tylko zniechęca do zakupu autka , a tak mi się podoba.... a to już kolejna wypowiedz która świadczy o nie funkcjonalności napędu w Explo. :( To po co mi się "napinać" na ładnego potwora skoro moge kupic o połowe tanszego Frelandera ale przynajmniej 4x4 będzie działalo praktycznei i w sposób zrozumiały a nei jakies jaja, że ruszyc nie można z zaspy podwórkowej. Moja wypowiedz nei miała na celu obrazenia właścicieli Explo ;) , auto mi sie naprawdę bardzo podoba podkreślam, ale potrzebuje funkcjonalnego i LOGICZNIE działającego napędu 4x4 ;)

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-01-06, 22:00

khak, jak chcesz jeździć po czarnym to kup sobie dowolne auto z kontrola trakcji i się ciesz :)
jak chcesz zjechać z czarnego dalej niz na trawnik to nie kupuj freelandera.... zresztą freelander nie jest porównywalny z Exem. FL to "zabawka" w stylu crv...
przy okazji... piszesz, że wolisz freelandera... poczytałeś fora LR? ;)
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-01-06, 22:02

LOGICZNIE działającego napędu 4x4
khak ten naped dziala logicznie - nie majac blokady dyfra nie ma opcji zeby obydwa kola wybieraly :) i tu nie ma nic dziwnego. Ale blokade mozna sobie zamontowac, tylko po co do uzytku codziennego ?
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

khak

2010-01-06, 22:09

Tak tylko pisze, wiesz.... ;-) a to to wiem ze FL to badziew straszny. Potrzebuje też auta do jeżdzenia po sniegu ubitym, tu gdzie mieszkam jest taki (jak teraz) syf ze jak spadnei snieg to lezy do póki dodatnia temperatura nei przyjdzie w służbie nieobecnym wiecznie drogowcom. Podejrzewam że do jezdzenia po BIALYCH ubitych sniegiem drogach sprawdzi sie tak samo Freelander jak i Explo, ale jak explo z tylnym npedem wywinei mi jakiś numer na sniegu bo nie załączy czy CUŚ ? ;) a jak zawiedzie mnei na czarnym ? Jak będzie ulewa kilkudniowa to juz nei bede mógł liczyc na stały naped w Explo na czarnej lecz sliskiej nawierzchni ? zarzuci dupe bo cos nei załaczy na 4x4 HIGH i rów ? :)

Awatar użytkownika
Dawid

2010-01-06, 22:09

To po co mi się "napinać" na ładnego potwora skoro moge kupic o połowe tanszego Frelandera ale przynajmniej 4x4 będzie działalo
...no kolego,z całym szacunkiem,ale freelander z 4x4 nie ma za wiele wspólnego..
LOGICZNIE działającego napędu 4x4
tak jak pisze Rad-T,TO jest właśnie logiczne 4x4.Żadnemu seryjnemu pojazdowi nie kręcą się wszystkie koła naraz ...
Jestem użytkownikiem LR Discovery ze stałym napędem na 4,ale też de facto napędzany jest w sumie na 2 koła,po jednym na oś...
Jak chcesz to praktycznie wszędzie możesz założyć blokady mostów,ale to już extreme...nawet w rajdach wyczynowych często widywane są pojazdy bez jakiejkolwiek blokady..więc zraziłeś się niepotrzebnie. :-)
smartpar.pl

khak

2010-01-06, 22:13

@RAD-T , wiec prosze w zwiazku z moja powyzsza wypowiedzia, powiedziec mi czy to samochód na moje potrzeby ? a raczej czy to napęd który spełni moje oczekiwania ? Wole na czarnym (juz nei mówiąc o sniegu ) podczas intensywnego deszczu i na dobrych oponach wiedziec że ciagne 4x4 i na zadnym zakrecie nei bedzie mi tyłka zanosiło ;)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-01-06, 22:14

...zarzuci dupe bo cos nei załaczy na 4x4 HIGH i rów ?
do tego dochodzi jeszcze slynne wywracanie sie explorerow przy tescie losia lub ostrzejszym zakrecie oraz wybuchanie opon firestone :)
zaczne sie chyba uwazac za superkierowce :D przy podniesionym aucie, mtkach zmienionym srodku ciezkosci przez szpej na dachu tfu tfu odpukac ciagle auto trzyma sie calkiem niezle drogi :D

bo jak to kiedys ktos mowil - nie blokady i napedy sa wazne a lacznik miedzy kierownica a pedalami.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Dawid

2010-01-06, 22:14

PS.Jeszcze jedno...taki śnieg,nawet ubity na ex nie zrobi większego wrażenia jak masz opony zimowe.Jak masz inne,to nawet z blokadami obu mostów nie poszalejesz....
Z resztą,w takich warunkach o których piszesz,ex sprawdzi się znakomicie.Mamy tu parę asów co robią tymi samochodami cuda (przeprawy po maskę w wodzie,strome podjazdy bez powrotu i parę innych "wyczynowców" :mrgreen: ).
Jeżeli masz wątpliwości,pogadaj z kimś z forum,kto pokaże Ci wady i zalety tego auta,napewno będziesz mile zaskoczony. ;-)
smartpar.pl

khak

2010-01-06, 22:16

@Dawid przyznaje ze to wszystko wynika z mojej niewiedzy, to będzi mój pierwszy 4x4 i popriostu nei wiem co bedzie dla mnie dobre, a własnie dlaczego nei masz Explo ? czy tez dlaczego juz nie masz ? ;) :D

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”