Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
piotr_z

Re: nie wiem czy działa napęd 4x4 explo I

2008-11-26, 09:25

....
generalnie dopelnieniem moich wywodow jest post yony-ego. moje niedopatrzenie, ze masz III a ja opisalem II, ale to w zasadzie zmienia tylko znaczenie slowa przekrecic (powinno byc wcisnij). zapiecie 4x4 high dolacza przedni naped na "sztywno" i w warunkach przez Ciebie opisanych to powinno wystarczyc. 4x4 Low to jest to samo co 4x4 High ale ze wiekszonym momentem obrotowym na kolach i 2-krotnie (okolo) spowolniona predkoscia samochodu w stosunku do obrotow silnika - ta opcja jest uzywana w przypadku duuuzych trudnosci terenowych (i holowniczych)

To, ze nie zapala sie u Ciebie kontrolka na tablicy swiadczy ze cos jest nie tak: przepalona kontrolka, problemy z "shift motorkiem" czyli urzadzeniem ktore dopina naped, uszkodzony czujnik od kontrolki......

a co do wciskania 4x4high to teoretycznie przy wszystkich przelozeniach skrzyni (jak pisal yony) a 4x4 low tylko na postoju i skrzyni na N.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-26, 10:11

Jak będziesz w Białymstoku zadzwoń do mnie... spotkamy się, obejrzymy co tam masz... zapraszam.
w piatek jade do Białegostoku ale najprawdopodobniej nie Exem, bo te cholerne kierunki nie działają mi, rozebrałem przy kierownicy przeczyściłem podociskałem i nie działa. Ale jak pojade jdnak swoim to zadzwonie :)
„Kobieta jest kwiatem". Tak, i dlatego potrzebny jest jej troskliwy ogrodnik.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-11-26, 11:21

Jeśli kierunki nie robią to ja mam przerywacze u siebie... możnaby spróbować wymienić i przerywacz i sprawdzić przy okazji bezpiecznik. Ty masz wersję amerykańską o ile się nie mylę... jakiś rzeźnik mógł pokręcić z kablami przy przerabianiu świateł.
Ostatnio zmieniony 2008-11-26, 11:26 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-26, 11:51

Powiem Ci Jankes, że moje światła są praktycznie nie przerobione, z przodu jak włącze długie to bija niewiadomo gdzie :-P z tyłu lekko przerobione sa kierunki ale tez nie sa pomarańczowe tylko białe w zderzaku zrobione. Zapewne jutro albo w piątek zapadnie decyzja czym jade, ale i tak cholera ja w szkole cały dzień siedze chyba, że bym sie urwał troszke :-)

[ Dodano: 2008-11-26, 11:52 ]
tak mam amerykańską wersję

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-11-26, 12:40

Nie bierz do głowy... rób jak uważasz - możemy później ewentualnie coś z tym zrobić.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-26, 13:03

No zobaczymy. a Ty Jankes na Mickiewicza mieszkasz?

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-11-26, 13:06

na rogu Mickiewicza i Podleśnej... zaraz przy stawach.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
adriano89

2008-11-26, 13:15

to w sumie rzut beretem od mojej uczelni. jak bede swoim odezwe się ;)

Awatar użytkownika
Albański Góral

2008-11-27, 22:13

jak tam aleniz wiesz juz cos odnosnie załaczeania napędu w EXIII?
MAm qrde ten sam problem.
Nie jeździj rowerem po balkonie.

aleniz

2008-11-30, 11:37

A witaj kolego. Nic nie wiem co z moim napędem. Radzę się kilku osób ale są przypuszczenia,że to kontrolka przepalona,albo coś z shift motorkiem albo czujnik walnięty. Kurcze,zła jestem że człowiek czasem taki głupi jest i nie sprawdzi przed kupnem czy wszystko działa,czy jest sprawne. Mam ochotę facetowi narobić gnoju,że ukrył kilka bardzo ważnych rzeczy przy sprzedaży auta,zapewniał że wszystko chodzi jak w zegarku. Trzeba do sprawy podchodzić z głową na karku,zero współczucia. Mnie czeka jeszcze przeróbka świateł na europejskie,gdzieś w Gdyni robią za 250zł. A u Ciebie jakie objawy są,że 4x4 nie działa? Też kontrolka się nie zapala?

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-30, 12:09

No szkoda, ze mieszkasz tak daleko bo przyczyne mozna znalezc ale trudno to zrobic na odleglosc. Ale moze co do ewentualnych przyczyn sie wypowie jakis posiadacz III, bo moze ona (III) rozni sie od dwojki :mrgreen: w tej materii.

Dzewczyno - glowa do gory - bedzie dobrze :-)
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 12:10 przez piotr_z, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2008-11-30, 14:02

aleniz, kontrolki przy uruchomianiu silnika powinny się zapalić wszystkie na chwilę więc jeżeli działa to będzie widać zaraz po przekręceniu kluczyka przez sekundę czy dwie że działa lub nie
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

aleniz

2008-11-30, 16:58

Piotrze,mieszkasz w Markach,gdzie to? Widzisz,ty zaoferowałbyś się gdybyś mieszkał bliżej, ja prosiłam o pomoc kogoś z Gdańska(ok 46km ode mnie) i też lipa. Także nie zawsze jak ktoś mieszka blisko to pomoże :-/
Starwind na chwile poczułam się jak blondynka z kawałów,no jasne- kontrolki sprawdzić przy zapalaniu. To nic,że przed chwilą brałam prysznic i włosy mokre,walić to. Wzięłam kluczyki i leciałam do samochodu(dobrze że ciemno za oknem,bo widok nieciekawy-biała zjawa w szlafroku pomykająca do samochodu heh) I jest tak,zapala sie tylko kontrolka LOW, high jest przepalona. Ale pomimo,że kontrolki są przepalone to napęd powinien się załączyć nie? To przyczyna tkwi również gdzieś dalej. Np.jakby czujnik był walnięty,to nie mogą zapalić się kontrolki ?!Dobrze myślę? Czy jedno współgra z drugim? Czy w ogóle odczuwa się różnice jazdy normalnej od tej z napędem? Ktoś tam pisał że słychać jak napęd się załącza. W moim przypadku nie mogłam wyjechać z podwórza,pokryte ono jest trawą,śnieg stopniał i zrobiło się bardzo miękko. Tylne koła mieliły po trawie i tył explo fajnie falował na boki gdy przód stał w miejscu. Po załączeniu napędu bez trudu powinnam wyjechać.
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 17:04 przez aleniz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-11-30, 17:06

Tylne koła mieliły po trawie i tył explo fajnie falował na boki gdy przód stał w miejscu. Po załączeniu napędu bez trudu powinnam wyjechać.
może nie bez trudu, ale tył nie powinien wtedy latać tak na boki tylko równo iść do przodu (4x4)
kórcze, gdyby już było cieplej i sezon windserfingowy się zaczynał to co weekend śmigałbym przez tczew do chałup :D
a tak to jakoś mi nie podrodze (:
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2008-11-30, 17:21

Piotrze,mieszkasz w Markach,gdzie to? Widzisz,ty zaoferowałbyś się gdybyś mieszkał bliżej, ja prosiłam o pomoc kogoś z Gdańska(ok 46km ode mnie) i też lipa. Także nie zawsze jak ktoś mieszka blisko to pomoże :-/
ja w sumie mam blisko może się wybiorę do Tczewa na wycieczkę wyślij mi na pw albo sms-em numer to się umówimy :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”