Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
kszesz

Re: nie wiem czy działa napęd 4x4 explo I

2008-12-01, 19:53

no więc tak wygląda jakby układ elektryczny zupełnie nie odpowiada nie słychać
ani przekaźników ani shiftmotorka :(
Tak u mnie było przy walniętej podkładce w shift-motorku.
Trzeba było trochę się pobrudzić i zajrzeć do niego, na pewno bardziej byście nie popsuli niż jest teraz.

zbigbig

2008-12-01, 20:35

CO do bezpiecznikow i ich pozycji ,czy masz owners manual ktore przychodzi z autem?

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2008-12-01, 20:38

nie ma tylko wersję od jakiegoś angola z tego rocznika zbigbig, nie wiesz czy ten skaner o którym pisałeś jest też w nowszych modelach aleniz ma 2002?
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

zbigbig

2008-12-01, 20:49

Zaczeli w 99 w niektorych modelach i od 00 juz we wszystkich ,tak mowia.
Ja mam 2002 i mam i dziala.
W owner's manual masz masz wszystkie fusy z pozycjami w skrzynce electrycznej.
Mozesz te sciagnac z internetu owner's manual w wersji PDF.

[ Dodano: 2008-12-01, 15:38 ]
poza tym sprawdz baze informacji na forum i Mika zrobil tam kawal dobrej roboty,
tam masz links do wszystkiego.

[ Dodano: 2008-12-01, 16:37 ]
jeszcze jedno,bez watpienia w twoje zdolnosci ale jak sprawdziles bezpieczniki i przekazniki.?

[ Dodano: 2008-12-01, 18:29 ]
Z tego co widze to 2002 explorer ma w zaleznosci od wersji 4 albo 5 skrzynek elektrycznych:
1.Passenger compartment fuse panel,
2.Passenger compartment fuse panel (top side),
3.Power distribution box,
4.Rear Relay Box,
5.Auxiliary relay box (Canadian vehicles equipped with
AdvanceTracY only).
Mozesz nie miec 5 -ej jezeli auto nie jest z Kanady z AdvanceTrac.(zwykle policyjne auta)
Czy sprawdziles bezpieczniki we wszystkich?
Owner's manual 02 Explorer PDF, poczytaj.
Załączniki
02expog6e.pdf
(2.78 MiB) Pobrany 212 razy
Ostatnio zmieniony 2008-12-01, 20:55 przez zbigbig, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-12-02, 21:18

starwind, a posprawdzać jeszcze kostki do chodzące do shift motorka, i sprawdzic moduł sterowania napedami, w II był tam gdzie lewarekniepamietam juz jak to bylo, ale naciskając przyciska patrzało sie na lampke a co dalej to by trza w postach manisia popatrzeć :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2008-12-02, 22:13

dzięki za pomysły gdzie szukać instrukcje już mam poczytam co napisali poprzednicy i zobaczymy czy uda się go reanimować :)
Adam

aleniz

2008-12-02, 23:47

Również przeczytałam gdzie znajdują się bezpieczniki. Jutro biorę się za poszukiwania. Dwie skrzyneczki już są,zostały pozostałe:w desce rozdzielczej,w okolicach schowka koło pasażera,w desce rozdzielczej również koło pasażera gdzieś z boku i ta 5 skrzynka aut z Kanady znajduje się pod maską z lewej strony na dole. Co do tego przycisku który znajduje się koło lewarka w II. U mnie chyba tego nie ma,ale upewnię się jutro. Szukałam już tam na początku ! Zauważyłam też,że w II jest trochę inaczej w luku bagażowym. Np po obu stronach są schowki takie małe(na nadkolach),u mnie jest tylko jedna mała wnęka z siatką. A tak w ogóle,to dziękuję bardzo za pomoc i podpowiedzi. To naprawdę mobilizuje człowieka do działania. Myślę,że jakbym była facetem to już dawno w garażu stałby explorer na kanale,a z boku kilka piw. Póki co mogę tylko bezpieczniki wymienić :-D

zbigbig

2008-12-03, 05:32

Aleniz,kody,kody,kody, masz skaner to sprawdz,niczego nie mozesz tym zepsuc. ;-)

aleniz

2008-12-03, 15:47

Coś mi nie wychodzi to szukanie kolejnych skrzynek z bezpiecznikami. Zbigbig-chętnie bym je sprawdziła ale nie mam pojęcia gdzie one są. tłumaczenie lokalizacji jednej ze skrzynek jest takie"znajduje się na odwrotnej stronie przedziału pasażerskiego. Aby uzyskać dostęp po przekaźników należy usunąć przedział pasażerski"-jak to rozumieć? Albo kolejna skrzynka"znajduje się w tylnej stronie pasażera..aby uzyskać dostęp należy usunąć płytę". No ja tego nie rozumiem. Jedynie co to znalazłam ta 5 skrzynkę" Auxiliary czy Advance Trace"(nie wiem które odnosi się do skrzynki) w komorze silnika. Chyba,że ja źle sobie tłumaczę-umiejscowienie tych bezpieczników. To możliwe,żeby były pochowane aż tak?

Awatar użytkownika
mastan

2008-12-03, 19:59

Coś mi nie wychodzi to szukanie . tłumaczenie lokalizacji jednej ze skrzynek jest takie"znajduje się na odwrotnej stronie przedziału pasażerskiego. Aby uzyskać dostęp po przekaźników należy usunąć przedział pasażerski"-jak to rozumieć?
Znajduje się na odwrotnej stronie płytki z bezpiecznikami pod kierownicą .
Albo kolejna skrzynka"znajduje się w tylnej stronie pasażera..aby uzyskać dostęp należy usunąć płytę". ?
Tą możesz sobie narazie darować ,masz tam tylko przekażniki oświetlenia przyczepy .
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2008-12-03, 20:35

ona oświetlenie przyczepy ma w tej głównej pod maską :)
Adam

Awatar użytkownika
mastan

2008-12-03, 21:01

Zgadza się bezpieczniki i część przekażników jest pod maską ,nie wiadomo dlaczego tą resztę dali oddzielnie .
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

zbigbig

2008-12-03, 21:04

The relay box is located on the rear passenger side quarter trim panel.
To access this box you must remove the trim panel.

Relay box jest usytuowana po stronie pasazera za tylna wewnetrzna boczna obudowa ,oslona(Quarter trim panel)nie wiem dokladnie jak to polsku sie nazywa Sorry.
Aby miec dostep musisz ja zdjac.
MOze ktos na forum ma CD z Workshop Manual do Explo 02.
Jezeli nie to sa na e-bay po 20-25$.Na pewno sie przyda i splaci przy pierwszej naprawie.

[ Dodano: 2008-12-03, 15:06 ]

Zgadza się bezpieczniki i część przekażników jest pod maską ,nie wiadomo dlaczego tą resztę dali oddzielnie .
Aby pomieszac Ci w glowie a dealer mogl zarobic :evil:

[ Dodano: 2008-12-03, 15:37 ]
Coś mi nie wychodzi to szukanie kolejnych skrzynek z bezpiecznikami. Zbigbig-chętnie bym je sprawdziła ale nie mam pojęcia gdzie one są. tłumaczenie lokalizacji jednej ze skrzynek jest takie"znajduje się na odwrotnej stronie przedziału pasażerskiego. Aby uzyskać dostęp po przekaźników należy usunąć przedział pasażerski"-jak to rozumieć? Albo kolejna skrzynka"znajduje się w tylnej stronie pasażera..aby uzyskać dostęp należy usunąć płytę". No ja tego nie rozumiem. Jedynie co to znalazłam ta 5 skrzynkę" Auxiliary czy Advance Trace"(nie wiem które odnosi się do skrzynki) w komorze silnika. Chyba,że ja źle sobie tłumaczę-umiejscowienie tych bezpieczników. To możliwe,żeby były pochowane aż tak?
Passenger compartment fuse panel (top side)
These relays are located on the reverse side of the passenger
compartment fuse panel.
Przelaczniki sa ulokowane na odwrotnej stronie skrzynki bezpiecznikow w sekcji pasazera.
To access the relays you must remove the
passenger compartment fuse panel.
Aby uzyskać dostęp do przekaźników należy usunąć obudowe skrzynki bezpiecznikow w sekcji pasazera.
Wiem ze to troche tachniczne nazwy itd ale staniesz sie niedlugo inzynierem,czytaj dalej i glowa do gory a moze otworzysz garaz :evil:

nie probuj tlumaczyc calego tekstu doslownie bo nie ma to sensu po polsku,sam to widze.
Ostatnio zmieniony 2008-12-03, 21:40 przez zbigbig, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mika

2008-12-03, 21:39

tu masz link:
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... light=Fuse

tu jest link do strony gdzie mozna kupic Manuala calkowity koszt to 20 EUR CD

http://www.theworkshopmanuals.com/catal ... 5052a56637

Ford Professional TIS (Technical Information System)

This is the manual used in Ford dealerships worldwide, it is all you will ever need to keep your vehicle in top condition.
Załączniki
fues2.JPG
fues2.JPG (19.98 KiB) Przejrzano 3693 razy
fues1.JPG
fues1.JPG (15.1 KiB) Przejrzano 3693 razy
IF YOU CAN READ THIS TURN ME BACK ONTO MY WHEELS
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... stcount=17

EX II - XLT 95 4.0 V6 OHV (LPG) / lift 2" UP /265 75 R16

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”