Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
iromax

Silnik czasami traci moc a za chwilę jest ok

2013-10-05, 16:38

Witam
Jak autko się sypie to kompleksowo :) :(
Na początek napiszę, że świece i przewody wymienione
Mam taki oto kolejny problem
1. Podczas jazdy coraz częściej się zdarza, że silnik nagle traci moc (nie ciągnie i wydaje się jakby do auta doczepiono ciężką przyczepę). Gwałtownie dodam gazu i auto za parę chwil odżywa. A czasem jest tak, że samochodem gwałtownie szarpnie
2.Do tego w kabinie słychać przelewającą się ciecz( a akwarium n środku nie mam). Dźwięk dochodzi zza schowka od strony pasażera.
3. Autem strasznie telepie podczas postoju. Ale to chyba wyczytałem - przyczyną może być krokowiec
Proszę o sugestie i pomoc w powyższym
Dzięki
Pozdrawiam Max
Jeśli coś się zacina-użyj siły, jeśli się urwie to znaczy, że i tak trzeba było wymienić

Moderator Kojot
Moderator

Re: Silnik czasami traci moc a za chwilę jest ok

2013-10-05, 16:57

na moje oko to sypleła ci sie albo uszczelka pod czapką albo sama czapa ;-) przelewanie sie cieczy to zapowietrzony układ chłodzenia zerknik na korek oleju czy nie ma mleka ;-)

Awatar użytkownika
iromax

2013-10-05, 17:06

Mleka nie ma. Ale z czapką to najwidoczniej masz rację. Jakiś czas temu na pierwszym garze miałem świecę zawaloną dziwną mazią i był ubytek płynu. Nie sądziłem jednak, że ma to aż taki wpływ na moc i gwałtowne szarpanie.
Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam Max
Jeśli coś się zacina-użyj siły, jeśli się urwie to znaczy, że i tak trzeba było wymienić

Moderator Kojot
Moderator

2013-10-05, 17:12

to czpaka z głowy ;-) :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2013-10-05, 23:45

definitywnie uszczelka pod głowicą... ciecz przelewająca się to spaliny w układzie chłodzenia. Czy po odpaleniu silnik pracuje nierówno a po chwili idzie dobrze? - sprawdź też czy węże układu chłodzenia ci nie puchną?

Jeśli tak będziesz jeździł to możesz wywalić nagrzewnicę, pompę wody oraz chłodnicę - ciśnienie w układzie to spowoduje...

czem prędzej czapki z głowy...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
iromax

2013-10-06, 00:02

Po odpaleniu równiutko i sympatycznie. Jak się rozgrzeje to się strasznie telepie. Fajnie jakby to była tylko uszczelka. Mnie martwi jeszcze ten nalot na świecy (Brązowa maź ). Czytałem na forum, że to objaw pękniętej głowicy. Tylko, że u mnie się to uspokoiło i teraz gdy sprawdzam świeco wszystko ok
Tak czy siak auto idzie do roboty.
Do tego pada mi skrzynia. Chyba trzeba trochę zainwestować.
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
iromax

2013-10-14, 17:27

Więcej nie ryzykuję auto idzie do mechanika. Podniesienie jednej czapki to 300 pln. Zobaczymy co tak naprawdę mu dolega. Zbuntowało się maleństwo. Czas dać mu trochę więcej serca. Troszkę muszę poczekać w kolejce. O wynikach diagnozy powiadomię
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2013-10-15, 00:43

glowa do gory... bedzie dobrze
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”