Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
goldhunter

Krokowiec - Zapytanie ? Problem z obrotami...

2013-12-11, 23:09

Panowie i Panie:) temat dość często przerabiany ale...
Mam następujący problem z moim EX II 1999r. SOHC tzn. gdy jest temperatura na zewnątrz powyżej ok.5 stopni celcjusza EX odpala i chodzi równo bez problemu...Natomiast gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej ok.5 stopni celcjusza to EX odpala bez problemu ale zaczyna wariować na obrotach od 0-1300 tak że potrafi gasnąć. Jedyną alternatywą jest wtedy przegazowywanie go przez ok.2 min i wszystko wraca do normy. Na ciepłym silniku oraz latem tego problemu nie ma...
Poczytałem forum i wyczyściłem krokowiec ale żadnej poprawy i teraz jeszcze jedno pytanie czy po odkręceniu krokowca ten grzybek w nim powinien być "otwarty - uchylony"? Bo u mnie taki jest... Po odłączeniu krokowca przy odpalonym aucie obroty spadły ale auto nie zgasło nie wiem czy to istotne w diagnostyce tego przypadku...
Czekam na wasze opinie i sugestie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Krokowiec - Zapytanie ? Problem z obrotami...

2013-12-12, 11:38

uwalone uszczelki kolektora ssącego, uwalony czujnik temperatury w przepływomierzu.

Grzybek ma być uchylony, inaczej auto w ogóle by powietrza nie dostało przy zamkniętej przepustnicy.

Błędy na kompie sprawdzałeś ?
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

goldhunter

2013-12-12, 12:10

W jaki sposób mógłbym sprawdzić te uszczelki oraz jaka jest możliwość sprawdzenia w/w czujnika temperatury czy od razu wymiana na nowy? W którym "dokładnie" miejscu się on znajduje i jak wygląda?

Kompa nie podłączłem jeszcze...

Od czego i w jaki SPOSÓB zacząć dalszą diagnostyke?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-12-12, 12:12

Od czego i w jaki SPOSÓB zacząć dalszą diagnostyke?

od kompa i sprawdzenia błędów :)
czujnik o którym pisałem jest w przepływomierzu przy puszce filtra.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

goldhunter

2013-12-14, 17:14

Ok jak tylko znajdę wolną chwilę to podjadę gdzieś podpiąć kompa i wtedy dam znać co i jak.
Podpowiedzcie mi jeszcze co zrobić ponieważ wymieniłem olej w silniku na Castrol 5w30 i dość mocno słychać teraz łańcuszek... Doszukałem się po wymianie dokumentu iż wcześniej był zalany najprawdopodobniej półsyntetykiem... Wymienić jeszcze raz na półsyntetyk? Przebieg 153 tyś.km. teoretycznie w oryginale (auto sprowadzone osobiście z NL z częściową dokumentacją serwisową)

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”