Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
lizergin

ciśnienie oleju

2014-06-10, 23:08

Witam
Jestem tu nowy bo niedawno nabyłem nowe auto (Exp z 98r 4,0 sohc) z którym mam problem.
Na wolnych obrotach zapalała się kontrolka (tzn spadała na dół wskazówka) ciśnienia oleju. Wymieniłem czujnik na inny nieoryginalny i na wolnych było ok a na wyższych tj ok 2 tys wskazówka znów spadała. Kupiłem kolejny czujnik (0,3 Bar), poczyściłem kabelek-fajeczkę i znów to samo tj na wolnych jest ok a na wysokich kaszanka.
Zdjąłem dziś miskę, wyczyściłem smoka w którym było sporo jakichś plastików takich jakby bakelitu czy coś. Skręciłem wszystko do kupy i .... dalej kaszana.
Nie wiem co dalej - pewnie trzeba podłączyć manometr do dziurki po czujniku ale nie wiem jakich wskazań się spodziewać tzn jakie powinny być aby było ok.
Z góry dzięki za informację co mogę dalej zrobić albo co dalej wykręcać i sprawdzać,
Pozdrawiam
Lizergin

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

Re: ciśnienie oleju

2014-06-10, 23:16

wyczyściłem smoka w którym było sporo jakichś plastików takich jakby bakelitu czy coś
te "plasticzki" (kolor w odcieniu brązu?) to prawdopodobnie ślizgi od rozrządu i świadczą o tym że jest źle ale zaraz może być jeszcze gorzej :/ nie będę szczegółowo opisywał co i jak, poszukaj poczytaj :)

Awatar użytkownika
Klubowicz boris
Klubowicz

Re: ciśnienie oleju

2014-06-11, 23:34

auto kupiłeś w Kikole też ?
Był Ford Explorer Sport Trac 4.0 SOHC
Był Ford Explorer III 4.6 V8 Limited
Ford Explorer II 4.0 V6 OHV 4" Sport edition by Boris

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”