ja jak swój kupiłem to też miałem obawy co się dzieje jak przełączam na 4x4 LOW i odwrotnie, tylko że u mnie po wyłączeniu był lekki zgrzyt i wszystko ok. można jechać.No właśnie, dlaczego piszę takie pytanie. Przydażyła się kiedyś taka sytuacja: wyłączyłem 4X4 LOW i chciałem cofnąć. Niestety, mało zawału nie dostałem jak mi w momencie zapięcia wstecznego zazgrzytało tak jak przy włączaniu biegu, bez sprzęgła, w zwykłej bez synchronizatorów skrzyni biegów. Co mogło być przyczyną takiego zachowania reduktora. Dodam że jak wyłączę ten napęd i ruszę do przodu kilka metrów to nie dzieje się nic, (nie ma zgrzytów) później mogę już przełączać dowolnie biegi w ASB. Zgrzyt występował tylko przy bezpośrednim włączeniu R po wyłączeniu 4X4 LOW.
u mnie też po wyłączeniutylko że u mnie po wyłączeniu był lekki zgrzyt i wszystko ok. można jechać.
założyłem nowe tarczkiprzy okazji wymiany łańcuszka u siebie ,wymieniłem te tarczki i pomogło
Dokładnie tak ostatnio zrobiłem. Jutro sprawdzę jak jest OK, to rozbieranie reduktora mnie czeka.czy tarczka nawala to najlepiej sprawdzic recznie przestawiajac reduktor. Tzn odkrecic shiftmotorka i przełączyc recznie tego bolca - bedzie pewnosc ze jest dobrze do konca przełączony. Oczywiscie na desce pokrętłem tez przełączyć. Pózniej przy recznie przestawionym bolcu i przełączonym pokretle, mozna spróbowac zalożyc shifta... jak bedzie pasowal to znaczy ze jest dobrze ustawiony a jak nie... no to wiadomo