Witam,
Ostatnio "stalą damasceńską" nazywa się stal kutą z kilkudziesięcioleciu do kilkuset warstw stali węglowej o różnej twardości i jest powszechnie stosowana w b.dobrej jakości nożach użytkowych (czyt. kuchennych). Ma ona bardzo zbliżone właściwości do pierwotnej stali damasceńskiej. Praktycznie nie można już teraz wyprodukować prawdziwej, tradycyjnej stali damasceńskiej ponieważ złoża rudy z której była robiona zostały kilkaset lat temu zużyte. Ruda zawierała kilka dodatkowych pierwiastków które wpływały na specyficzne właściwości stali.
jeżeli kozik jest zrobiony w technologii kucia wielowarstwowego to wart jest parę groszy.
Można sprawdzić te "wzorki" czy nie są oksydowane albo trawione, spróbuj w jakimś mało widocznym miejscu zeskrobać lub zeszlifować taki wzorek - jak zejdzie i pokaże się błyszcząca stal to wiadomo a jeżeli wzorek będzie się zmieniał w tym miejscu to może świadczyć o nożu jakościowym i czas zmienić Exa
