Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: Dowody rejestracyjne

2015-05-18, 23:14

Hubi ale moja matka siedzi z tył...
i co? śpiewa "panie szofer gazu"? :-P
Ostatnio zmieniony 2015-05-18, 23:16 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Hubi

2015-05-18, 23:34

A ja się nie zgodzę z Hubim. Bardzo dużo jeżdżę zawodowo i wiem że są w tym kraju ograniczenia stawiane wybitnie po to żeby kasować frajerów za kółkiem. Niczym nie wytłumaczone ograniczenia do 40 na prostych odcinkach dróg, nagłe 40 za wzniesieniem itd.
prawda jest taka że wpływy z mandatów są poważnym zasileniem budżetu i tego nikt nie zmieni. Jak znam życie to sprawa przycichnie i 90% przekroczeń będzie o 49 km/h. Z maksymalnym mandatem ale bez utraty prawka.
Jak to powiedział klasyk, sorry taki klimat, a ja dodam od siebie sorry taki kraj :(
Rafał, oczywiście masz rację. Trzeba liczyć na to, że z czasem będzie coraz mniej takich drogowych absurdów.
Wyobaź sobie jednak kierowcę, który leci po pracy prywatnym autem np. ul. Niepodległości 100km/h...

Pewnie, że będą takie miejsca, gdzie ograniczenia będą abstrakcyjne, ale tutaj należy walczyć z durnymi urzędnikami, a nie z tego powodu usuwać ogranicznik dla pirtów drogowych.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2015-05-18, 23:35

Też się z Hubim nie zgadzam - gada jak święty... Ojjj - baaardzo święty.

Jak dojdzie do wypadku to wtedy zbadają prędkość, wtedy będzie to okolicznością obciążającą.
Był taryfikator - 50+ 500 i 10 pkt. Jak nałogowiec to też szybko tracił prawko.

I nie nadużywajmy tego że jak by ci zabił żonę czy dziecko - na t nie mamy wpływu, nawet o 5 przekroczy i zabije, a jadąc 50 jak za późno zareaguje to uderzy z prędkością np. 40 tak jak i ten co 100 jechał ale szybciej zareagował. Każdy człowiek inny, czas reakcji też inny zależnie od wieku, a nawet dnia i samopoczucia. Może co pół roku każdy na weryfikację na psychotechnikę...
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Klubowicz troll73
Klubowicz
Model Explorera: II OHV

2015-05-18, 23:48

Hubi ale moja matka siedzi z tył...
i co? śpiewa "panie szofer gazu"? :-P

no a jak jej się znudzi to pyta czy nie zauważyłem, że jesteśmy na polskiej autostradzie...

hubi nie obraź się ale każdy pewne spostrzeżenia wnosi po sobie albo po środowisku w którym przebywa

nie czuje się przestępcą drogowym i jakoś bat nad moim karkiem nie jest przedmiotem, który chce mieć na co dzień ( cytując ustawodawce i przedstawiciela policji ) ale to już kto co lubi :D

mniej agresji i gdybania, więcej spokoju życzę ;)

Awatar użytkownika
Hubi

2015-05-19, 00:05

Heh, ale we mnie nie ma grama agresji :-)

Przykład przytoczony przez jacka jest absurdalny - kierowca, który w pracy jeździ przepisowo, a po pracy zapiernicza łamiąc przepisy. Skoro jego własna głupota i nieodpowiedzialność prowadzi do utraty prawa jazdy, a co za tym idzie utraty źródła utrzymania, to jest idiotą.

Przepis nie jest idealny. Osobiście uważam, że większość pozbawionych prawka i tak dalej będzie jeździła licząc na to, że drugi raz nie wpadną. Sam bym pewnie tak samo zrobił. Jednak jest szansa, że znajdzie się sposób na kilku drogowych debili.

Wybierzcie się kiedyś autem do skandynawii. Tam ludzie wszędzie jeżdżą tak jak mówią przepisy i nikt z tego powodu nie rozpacza.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2015-05-19, 00:46

Hubi - i tak Cię lubię ale zdania nie zmienię. Jadąc 40 tonowcem nie możesz zbytnio wyprzedzić, przyspieszyć. A potem prywatnie osobówką to co innego. To nie prędkość zabija, nie prędkość połączona ze zdrowym rossądkiem.

Ps. poszukaj czegoś takiego jak wystrzelony korek od szampana, syndrom. Takie psychologiczne stwierdzenie i nazwa tematu.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Hubi

2015-05-19, 08:08

A ja ci odpowiem tak - czasem jeżdżę 50+ i wciąż uważam ten przepis za dobry
Jak będę na tyle głupi, żeby dać się złapać, to przyjmę karę i tyle.

Liczę na to, że ten przepis, to sposób na tych wszystkich kretynów zapierniczających po mieście. Kłopot raczej jest w tym, że trudno jest stworzyć przepis, który będzie karał np. w mieście, a poza nim już nie.

Klubowicz troll73
Klubowicz

2015-05-19, 10:04

A ja ci odpowiem tak - czasem jeżdżę 50+ i wciąż uważam ten przepis za dobry
Jak będę na tyle głupi, żeby dać się złapać, to przyjmę karę i tyle.

Liczę na to, że ten przepis, to sposób na tych wszystkich kretynów zapierniczających po mieście. Kłopot raczej jest w tym, że trudno jest stworzyć przepis, który będzie karał np. w mieście, a poza nim już nie.
ehh widzę, że sam sobie jesteś katem, sędzią i sprawcą w sumie można i tak

coś tam wcześniej pisałeś o tym, że w Skandynawowie jadą ile bozia przykazała i o tym, że przepis dobry i że debile @@###$%^!?

hmm jakoś nie ogarniam, albo to jakiś pojechany fetysz ( głównie o ten bat mi chodzi :D ) albo lekkie rozdwojenie jaźni :D

Awatar użytkownika
Hubi

2015-05-19, 11:00

oczywiście, że @@###$%^! staję na równi z tymi debilami - jeśli o to ci chodzi :)

jeśli złamię przepis, to zrobię to przecież świadomie, więc tak samo powinienem być świadomy konsekwencji i ewentualnej kary.

Jak mnie złapią, to sobie będę pluł w brodę, a nie psioczył, że mieszkam w durnym państwie.

Klubowicz troll73
Klubowicz

2015-05-19, 11:05

a więc jednak fetysz :D

a tak na poważnie nie chodzi mi o spieranie się o konsekwencje popełnionego czynu tylko o jego klasyfikacje

niestety ustawa o ruchu drogowym zaczyna przypominać ustawę o VAT, cokolwiek nie zrobisz robisz źle i konsekwencją tego jest "kara administracyjna" i to ty zawsze jesteś winny a kontrolujących gunio obchodzi dlaczego doszło do określonego zdarzenia

w przypadku takiego naruszenia przepisów ruchu drogowego o konsekwencjach powinien decydować sąd a nie policmajster ( nakładając dodatkowa kare finansową co jest od czapki )

ktoś mundry w ministerstwie doszedł do wniosku, że sądy mamy takie jakie mamy i ...eeeee...., wprowadzimy kare administracyjną... a więc rozwiązanie typowe po polsku

przykładem hipokryzji administracji państwowej jest akcja "dziesięć mniej", może bardziej schizofrenii. Wprowadza się "korektę pomiaru" i trąbi o tym żeby jeździć jeszcze wolniej w terenie zabudowanym
jakoś nie widziałem kampanii "nie zap....j 180 w zabudowanym" ale bat wprowadzono.

i tylko o to mi chodzi ;)
Ostatnio zmieniony 2015-05-19, 11:30 przez troll73, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Susel_125
Model Explorera: Ford Explorer 1997 SOHC (207KM)

2015-05-19, 12:59

A mnie to denerwuje te ciągłe narzekanie Polaków. Zimą pada śnieg - źle , latem gorąco - źle. Albo takie reklamowanie CB-radia, jako ochrona przed policją. Pytasz czy czysto i @@###$%^!... Zacznijmy jeździć przepisowo i nikomu wtedy nic nie będzie grozić.

Klubowicz troll73
Klubowicz

2015-05-19, 13:34

Susel myślisz, że przepisy uchronią cie przed zagrożeniami?
jadąc 40 w zabudowanym dwutonowym explorerem wpada ci pod koła człowiek. Możesz złamać przepisy i go ominąć albo jechać przepisowo i mieć go pod kołami. Chcesz pogadać o złamaniu przepisów?

Nie popadajmy w paranoje... jak wsiadasz za kółko podstawa to zdrowy rozsądek, wyobraźnia i świadomość jakim kawałkiem złomu kierujesz

a debil który zap... 180 w zabudowanym zawsze się znajdzie niezależnie od konsekwencji

no chyba, żeby dać mu się wyszaleć na torze tylko hmm na jakim niech pomyśle... może wyścigów konnych?

podam ci przykład z tego podwórka: sporo ludzi tapla się w błocie ale jakoś nie słyszałem, żeby robić spotkania w warszawskich łazienkach z przeprawą przez staw z karpiami ;) odpowiedz sobie dlaczego :D
692754476

Awatar użytkownika
Susel_125
Model Explorera: Ford Explorer 1997 SOHC (207KM)

2015-05-19, 14:19

Chodzi mi o utratę prawa jazdy czy mandat. Zginąć możesz nawet w domu. Dlatego wymyślanie różnego rodzaju wypadków przy np. 40km/h nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Klubowicz Kankon
Klubowicz
Kontakt: Strona WWW

2015-05-19, 16:47

Chyba pierwszy raz zgadzam się w 100% z tym co pisze Hubi :-)

Kto z Was przekracza prędkość o 50km/h w terenie zabudowanym?

Narzeka się na zaostrzenie przepisów, a jak system prawny nie radzi sobie z pajacami typu frog to się jojczy na służby i przepisy.

W naszym społeczeństwie nie ma kultury jazdy i tradycji, dlatego trzeba wszystko regulować przepisami, bo prawa zwyczajowego niema. Polska to nadal dziki kraj. Wystarczy popatrzeć jak kierowcy zachowują się na autostradach w Polsce a jak na zachodzie.

Jak się naród ucywilizuje to wtedy będzie można poluzować przepisy.

Jacku jak kierowca tira po pracy szaleje osobówką, to powinno mu się nie tylko prawko zabrać, ale i na psychoterapie wysłać i to czym szybciej tym lepiej.

Awatar użytkownika
Hubi

2015-05-19, 18:27

Jacku jak kierowca tira po pracy szaleje osobówką, to powinno mu się nie tylko prawko zabrać, ale i na psychoterapie wysłać i to czym szybciej tym lepiej.
o o ooo to to to :thumright:

a tak na marginesie ciężarówek w mieście
http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... w-00005458

Wróć do „KASZTANIENIE”