Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Hamulec awaryjny.

2015-06-18, 21:51

Na razie chciałbym się zorientować czy hamulec ręczny - nożny jest w ohv identyczny jak w sohc.

Czy ktoś by miał do sprzedania kompletny komplet, razem z pedałem i zwalniaczem, sprężynkami, rozpieraczem, linkami, szczękami itp. (mi urwali spece od asb jak chcieli tym maskę otworzyć)

Obecnie wszystko przy kołach mam zdemontowane / wyrzucone bo i tak nie działało, a linki nawet nie wiem czy jeszcze się poruszą.

Muszę jednak to mieć w razie "W" jak by zwykłe padły co już przerabiałem.

Myślę też nad opcją niezależnego układu hydraulicznego, z tłoczkami np. z malucha lub innego wynalazki i do tego coś takiego : http://allegro.pl/hamulec-reczny-hydrau ... 70418.html

Chyba był by to układ bardziej prosty i mniej awaryjny niż oryginalny, Mniej podatny na syf po brodzeniu i błotku) bo tylko same szczęki i cylinderek bez zestawy korodujących sprężynek.

Ktoś ma ori zestaw i za ile ?

Co myślicie o moim pomyśle na hydrauliczny ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

Re: Hamulec awaryjny.

2015-06-19, 12:06

Jest taki sam, ja mam na zapasie linkę z pedalem ;)
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Moderator Kojot
Moderator

2015-06-19, 17:31

Co myślicie o moim pomyśle na hydrauliczny
tam nie bardzo jest miejsce na cylinderek a jeżeli chciałbyś się podpiąć pod zaciski to też słaby pomysł bo: jak ucieknie plyn to i tak dupa , odcięcie tyłu i zrobienie niezależnie też dupa bo rezygnujesz z abs-u a to nie mądre przy tym samochodzie ;-)

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2015-06-19, 17:46

Chcę zrobić jako całkowicie niezależny, oddzielny układ.
Po prostu w miejsce rozpieracza mechanicznego na linkę poszedł by cylinderek. Wybór spory od 15 zeta, od malucha, poprzez lanosa, aż po ursusa.

Szkoda że stary most oddałem na złom bo mógłbym tam przymierzyć jak pasuje i działa cylinderek.

Ale jeszcze można się pobawić w zrobienie jakiejś dźwigni pod autem, która przełoży mały ruch cylinderka na większy ruch / skok krótkiej linki od ori szczęk ręcznego. Tylko takie mieszanie mija się z celem.

Może ma ktoś to coś co jest przy moście z bebechami i nawet łysymi szczękami, zardzewiałe, nie potrzebne do przekazania na próby ? :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Wróć do „KASZTANIENIE”