Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Regulamin forum
UWAGA!!!
Ogłoszenie powinno zawierać pełny opis przedmiotu ogłoszenia wraz z ceną i minimum jednym zdjęciem. Link do aukcji może być tylko uzupełnieniem! Wymóg minimum jednego zdjęcia przedmiotu ma miejsce w przypadku sprzedaży całych pojazdów, jak również samochodów na części, oraz głównych części typu silnik, reduktor, skrzynia, blachy, tapicerka, szyby, koła, opony, etc. Ogłoszenia o sprzedaży samochodu na części powinno zawierać zdjęcie oólnego stanu samochodu, a w przypadku wystawienia konkretnego elementu również zdjęcie tego elementu. Wymóg minimum jednego zdjęcia nie obowiązuje w przypadku sprzedaży drobnych elementów typu łożysko, śruby, piasta, rączka, etc., których stan wizualny nie ma wpływu na działanie elementu. W uzasadnionych wypadkach moderator może jednak wymagać uzupełnienia ogłoszenia o zdjęcie.
Ogłoszenie nie spełniające reguł będą usuwane bez ostrzeżenia.
Ogłoszenia w dziale SPRZEDAM, pozostające bez odpowiedzi, zostają automatycznie usuwane po 90 dniach od chwili ostatniej aktywności/publikacji.

Pełny regulamin można znaleźć pod poniższym linkiem: REGULAMIN DZIAŁU GIEŁDA
Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz
Model Explorera: Eddie Bauer 1996 OHV

Valteki czerwone, albo inne chamskie, słabe wtryskiwacze LPG

2016-09-13, 23:18

Witam serdecznie. Jeżeli, ktoś sprząta garaż i chce wyrzucić wtrysk np. Valteka czerwony ;) Albo jak kolwiek inny gówniany ale chamski to ja z chęcią przygarnę :D Potrzebne do jednego projektu ;) Projekt nie LPG.
Ostatnio zmieniony 2016-09-14, 00:38 przez Kamyk., łącznie zmieniany 1 raz.
Ford explorer to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Ale buggyego sam z bagienka wytargam :)

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Valteki czerwone, albo inne chamskie, słabe wtryskiwacze LPG

2016-09-13, 23:54

Chciał byś o tym porozmawiać ? (projekcie )
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 00:37

Jak coś z tego wyjdzie to porozmawiam ;) .

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2016-09-14, 00:46

To połóż się na leżance i mów : Jaki wynalazek chcesz z nimi zrobić ? Jakieś ulepszenie czy cuś ?

Ile ich potrzebujesz ? Jakiś czas temu kupowałem sobie nową listwę 3 sztuki i gdzieś powinna stara się walać.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 00:56

Ulepszenie. Zastanawiam się na dotryskiem wody. Ostatnio w najnowszym modelu wprowadziło to BMW, Bosh opracował nowy system. Firma AEM zaczęła sprzedawać gotowe zestawy. Pojawiają się wyniki z hamowni, oraz wyniki zmniejszonego spalania. Temat istnieje od początku motoryzacji ;) Istotne są dwie rzeczy. Jakość mgiełki wody, oraz jej skład. Woda musi być miękka, oraz powinien w niej się znaleźć dodatek metanolu. Wtryskiem zyskujemy zmniejszenie temperatury spalania, zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia spalania stukowego, podwyższenie ciśnienia w komorze spalania, oraz zmniejszenie temperatury powietrza zassanego. Wtrysk myślałem by zastosować gdzieś w okolicy oryginalnego wlotu EGR, w koloektor. Dobrać do tego sterowanie podciśnieniowe, bądź mikroprocesorowe i można działać ;) . Pierwsze na myśl przyszły mi wtryski gazowe, tylko nie wiem czy wtrysk będzie dostatecznie "rozmglony". Inny pomysł to Dysze zamgławiająca, niskociśnieniowe 0.4mm.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2016-09-14, 01:07

Pomysł ciekawy. Z tego co pamiętam to te wtryski regenerowałem (całe bebechy nowe) potem była kalibracja. I pewnego dnia 3 czy 2 na listwie padły. Nie wnikałem dla czego. Jutro przypomnij po południu to poszukam i sprawdzę.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 01:09

Ok.

Awatar użytkownika
Klubowicz boris
Klubowicz

2016-09-14, 05:18

wystarczy zrobić dziurę w bloku :p w zeszłym roku miałem taką mgiełkę że para leciała wszystkimi rurkami od odmy mój system pobierał 2 litry wody na 100 km silnik był dynamiczny a spalanie spadło do 12l pb na 100km efektem ubocznym było powstawanie w silniku kilogramów blotnistej mazi i wzrost ilości oleju z 4.7 l do 8 l cappuccino :d
Był Ford Explorer Sport Trac 4.0 SOHC
Był Ford Explorer III 4.6 V8 Limited
Ford Explorer II 4.0 V6 OHV 4" Sport edition by Boris

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 08:13

Może przy kontrolowanym trysku nie będzie tego problemu. Max moc osiągana jest niby przy proporcjach 50% do 50% ( woda do LPG) ( nie wiem jaka proporcja przy benzynie). Już sporą poprawę daje proporcja 1 do 8 . Więc koło 1.5l na 100km powinno czerpać. Jak chce się jeszcze zwiększyć moc to można dodać denaturatu, bądź metanolu technicznego w dowolnej proporcji ;) bodajże max to 70% metanolu i 30% wody. Wtedy mamy jeszcze dodatkowe doładowanie ;). Ja myślę by robić mieszankę 1 do 10 (metanolu do wody)
Bądź drugi płyn którego koszt wynosi 3.5zł/5l i ma koło 5% -10% stężenie metanolu ;) Mianowicie płyn do spryskiwaczy :D Myślę czy tego nie wtryskiwać, bo ma od razu dodatki zmiękczające wodę. Pompkę można by wrzucić do rezerwuaru z płynem ;) W zimę przesiadamy się na zimowy i już.
http://www.bricomarche.pl/akcesoria-sam ... o-on,id-44
Na allegro znalazłem nawet za 2.99 :D
Ostatnio zmieniony 2016-09-14, 09:06 przez Kamyk., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz boris
Klubowicz

2016-09-14, 09:03

kamyk żebys ty po tym metanolu Koszalina z lotu ptaka nie oglądał :p
Był Ford Explorer Sport Trac 4.0 SOHC
Był Ford Explorer III 4.6 V8 Limited
Ford Explorer II 4.0 V6 OHV 4" Sport edition by Boris

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 09:07

Jak latać to po etanolu :D

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2016-09-14, 09:38

Wtryskiwacze gazowe nie będą dawały efektu "mgiełki" a to w tym przypadku jest podstawą prawidłowego działania. Tutaj przydały by się wtryski ciśnieniowe.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz

2016-09-14, 11:52

Pompka już zamówiona ;) Potrzebne są wtryski z malutką dyszą, bo minimalna wydajność musi wynosić 1,5l/h przy czym musi być zachowana mgiełka. Maksymalna dobrze by było to min 8l/h, (starczy nawet 4l/h) , lecz wydaje mi się, że trzeba by było wtedy zamontować dwie dysze. Jedną do niskich obciążeń, drugą do podłogi. Dołączać drugą jakimś zaworem, ale to już bardziej rozbudowane ;). Na razie jedna mała była by ok. Pomysł wpadł mi do głowy odkąd zauważyłem, że jak pada, bądź od razu po deszczu Ford jest dużo mocniejszy. Chodzi świetnie. W normalnej temperaturze maksymalnie podczas deszczu mamy 10gr wody/ m3 podczas zasysania powietrza, nie zawierającej skroplonej wody, a jedynie tej zawartej w powietrzu. Przy biegu jałowym mamy przepływ powietrza na poziomie około 5 - 6gr/s . 1M3 powietrza waży 1200gr. Czy
10/1200 x 100% = 0.833 % w przybliżeniu zawartości wody w powietrzu. Czyli przy biegu jałowym, powinniśmy wtryskiwać 0.05gr/s czyli wydajność 180gr/h jakbyśmy pracowali na biegu jałowym. Zakładając, że przeciętna wilgotność powietrza wynosi około 50%, to wychodzi nam by zapewnić taką samą ilość wody jak podczas deszczu powinniśmy zapewnić 0.025gr/s czyli 90gr/h ;). Ciekawe tak mały % wody i już silnik pracuje lepiej. Koło 1% ilości powietrza.
Taka dysza jest fajna :
https://www.youtube.com/watch?v=_C9K6axqmPs

Przetestowałem już 3 do zraszaczy ręcznych i niestety mają za dużą wydajność przy wężu 13mm. Mam też jedne na malutki wąż chyba 2mm, ale one kapią a nie rozpylają. Przy biegu jałowym dotrysku wody i tak nie ma sensu, dopiero u nas warto stosować od 1500 obrotów.

Dzwoniłem do gościa z firmy PNR.
http://www.dysze-wodne.pl/pdf/dysze-wodne.pdf nas interesują dysze na stronie 54. Na razie przy wielkości dyszy 0.5mm minimalna wydajność to 2.94l/h . Trochę dużo dla mnie. Ale można zamówić mniejszą dyszę i zejść z wydajnością. Zaraz piszę maila. Jakby zejść do 1.5l/h przy ciśnieniu 2bar to było by idealnie. Myślę, że otwór musiał by mieć koło 0.3mm. Maksymalnie wtedy dało by rady osiągnąć koło 8l/h , co przy bucie daje nam około 1 do 4 stosunek do paliwa. Przy 4L/h mamy stosunek 1 do 8 przy bucie.

Artykuł o wzroście mocy przy wtrysku wody dla LPG.

https://www.omicsonline.org/scientific- ... SR-591.pdf
dyszePNG.PNG
(227.44 KiB) Pobrany 4058 razy
Ostatnio zmieniony 2017-01-23, 16:42 przez Kamyk., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2016-09-14, 15:23

No to idę montować kompresor w bagażniku, a do snorkela pistolet lakierniczy - on daje fajną mgiełkę ;)

Rozumiem że valteki potrzeba sprawne ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

Klubowicz łysy lkt80
Klubowicz
Model Explorera: IIsohc97

2016-09-20, 22:20

Kamyk,jak wyniki?wodolot już lata?
czy dalej potrzebujesz te wtryski?

Wróć do „KUPIĘ”