2010-08-31, 18:55
Byłem z problemem "Check engine" i ABS u Świstka. Polecił mi go znajomy. Zakład porządny, facet konkretny ale nie miałem z nim większego kontaktu. Wyświetlilem o co chodzi. Na MIL powiedział, że być może to sonda lambda (na to mi tez wskazywał mój czytnik), ale on radził żeby wymienić świece. Fakt, że wcześniej zmieniane nie były, ale nie miały nic wspolnego z palącym się MIL-em, co potwierdzili później goście w innym warsztacie (zmienieli sondę i pare spraw gazowych). Na ABS postawił prawidłową diagnozę, że prawdopodobnie czujnik, ale nie miał kompa, żeby to sprawdzić i odesłał mnie do znajomego.
Zmiana świec kosztowała 370 zł, nie wiem skąd taka cena, na moje oko za drogo. Nie chcąc ponosić dodatkowych kosztów związanych z diagnozowaniem ABS u kogoś innego, przeniosłem sie do innego warsztatu.
Polecam za to Auto Gaz Kar Gaz na Geodetów. Jest względnie tanio, bardzo fachowo, jezdzilem tam wiele razy. Zajmuja sie nie tylko gazem, ale takze innymi rzeczami. Na ABSie sie nie znali w przypadku Explorera, ale zrobili czyszczenie czujnika, diagnostyke, a potem probowali znalezc jakis czujnik wsrod znajomych. Na koniec podali mi co powinienem wg nich kupic. Potem sam sobie zmieniłem. Jezdze tam z roznymi pierdolami i mam do nich zaufanie. Do tego mila obsluga, kontaktowosc mechanikow i szefostwa.
Jak chodzi o skrzynie i rozne oleje to polecam Gromady Grudziąż 5 - Jan Sentyrz i jego córka. Świetne miejsce.
Ostatnio zmieniony 2010-08-31, 18:57 przez
miodzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Poprzednio: Explorer XLT 2003 r.
Obecnie: Explorer XLT 2016 r.