Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: naprawa skrzyni marwit

2007-12-20, 23:14

no nie,niestety nie ma bezpiecznika.wsteczny chodzi na tarczach wysokich biegów i one są a wstecznego nie ma.może jeszcze coś być ze sprzęgłem owerdrive też ma ono związek ze wstecznym,niemniej ciągle myślę że to coś z płytą sterującą.

manius

2007-12-21, 08:31

czesc Daniel,
wyczytalem ze w R chodzi
sprzęgło wysokich biegów i biegu wstecznego ,
siłownik taśmy hamulcowej niskich biegów i biegu wstecznego

jak nie ma R to może być jak juz sugerowaliście
uszkodzenie w plycie sterujacej
zle ustawienie linki

Awatar użytkownika
Boni

2007-12-21, 08:47

Chevidan, to jest Explo1, znaczy A4LD czy nowsza? Jeśli A4LD to czy dobrze chodzą WSZYSTKIE biegi w przód na wszystkich położeniach, 1-2-D-OD? Bo jest prawie niemożliwe żeby na wszystkich trybach wszystkie dobrze chodziły, a szczególnie 3 w D i OD, i tylko wstecznego nie było :shock:

chevidan

2007-12-21, 10:01

tak to jest stara skrzynia no i właśnie to jest dziwne.wszystkie biegi wchodzą idealnie(automatycznie i manualnie)tylko całkowicie brak wstecznego.ani razu nawet lekko nie chwycił.w płycie sterującej wszystkie zawory kulkowe,ragulatry ciśnienia,spusty oleju z taśm są sprawne i na swoim miejscu.nie wiem gdzie szukać,chyba zdejmę skrzynkę jeszcze raz i rozbiorę może czegoś się dopatrzę z tym że patrzyłem na wszystkie części przez tydzień jak czekałem na części i wszystko było ok.nie lubię takich zagadek.teraz wiem czemu w serwisach automatów najchętniej wkładają wszystko nowe-nie ma potem takich problemów.
Ostatnio zmieniony 2007-12-21, 10:03 przez chevidan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Boni

2007-12-21, 10:20

To może taka rada - i tak będziesz zwalał płytę, to znajdź (albo ja poszukam bo gdzieś miałem rozpiskę) w których punktach trzeba dmuchnąć sprężonym powietrzem w płytę, żeby ruszyły sprzęgła, i da się posłuchać czy sprzęgła chodzą (stukają), bo istnieje niewielka możliwość że tłok sprzęgła forward (te co było zespawane) albo wstecznego nie chodzi dobrze w pełnym zakresie, to może ułatwić diagnozę bez kompletnej zwałki skrzyni. A w ogóle jak składałeś, to sprawdziłeś luz tylnej części, od ogona do podpory, ile tam wyszło? I czy na zaworze wybieraka, ten co przestawiamy wajchą, nie było luzu czy jakichś cudów?
Ogólnie to jakaś nietypowa usterka, ja nie spotkałem się "w naturze" żeby wsteczny tak zginął, na ogół albo pieprzy się razem z 3 czy innymi, albo skrzynia pełznie albo się slizga, ale nie że cisza i spokój, a wstecznego ni ma :shock:

chevidan

2007-12-21, 19:34

wsteczny odnaleziony,wszystkie biegi chodzą idealnie :peace: skrzynkę musiałem rozebrać jeszcze raz w drobny mak :angry: .już wymiękłem bo płyte jeszcze raz sprawdziłem-wszystko super,zacząłem wyciągać kolejno bebechy ze skrzyni(chłopaki się ze mnie śmiali że wyglądam jak bym odbierał poród)-wszystko na miejscu w stanie idealnym,zacząłem sprawdzać pasy hamujące i tak:pierwszy chodzi idealnie ,drugi idealnie,trzeci-tłok pracuje a pas się nie zaciska(wcale mnie to nie ździwiło bo on odpowiada za wsteczny).wczoraj przy składaniu skrzyni pas umieściłem na jego miejscu(na dwóch bolcach które są w obudowie skrzyni)poskładałem resztę i prawdopodobnie przy obracaniu skrzyni żeby mieć lepsze dojście do macowania płyty sterującej pas się zsunął z bolcy i przemieścił.w efekcie pręt który bezpośrednio zaciska pas nie trafił w gniazdo w pasie i mimo że hydraulicznie wszystko działało,wstecznego nie było.tak więc moja wina,dałem ciała na maxa i zmarnowałem cały dzień na szukaniu tego co sam spiepszyłem.

marwit,jutro rano zakładam zegary temp.oleju i ciśnienia porobię to co jeszcze chciałeś i koło 14-15 możesz być po auto.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2007-12-21, 20:42

Danielos :) gratulacje - szykuj juz termin po nowym roku dla mnie.. odstawie Ci autko chetnie na pare dni cobys mogl pogrzebac w nim porzadnie :) i tez wstawic czujnik temp oleju ASB i pare innych pierdol :) ale to sie zdzwonimy jeszcze
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

manius

2007-12-21, 20:49

:-)
Załączniki
47.gif
47.gif (5.91 KiB) Przejrzano 3450 razy
40.gif
40.gif (8.78 KiB) Przejrzano 3450 razy

chevidan

2007-12-21, 21:32

radek nie ma problemu,podziałamy.

Mikado

2007-12-21, 22:10

gratulacje! :-)

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2007-12-22, 10:45

chevidan, nie planujesz otworzyc jakies filii na poludniu Polski? ;-)
Pozdrawiam,
Adrian

joss

2007-12-22, 18:08

Oj tak, popieram. Bardzo by się tu przydał Chevi2dan

chevidan

2007-12-22, 19:22

niestety.nawet gdyby dało to się rozwiązać finansowo-logistycznie to nie ma ludzi do pracy.wszyscy siedzą w anglii itd.potzrzebuje 2 ludzi u mnie i szukam już rok,a jak już ktoś się pojawi to albo po szkole i nic nie umie albo ma wymagania typu:osobne stanowisko pracy(przeszklone),koniecznie podnośnik żeby nie musiał do kanału schodzić,narzędzia tylko dobrej marki i najlepiej jeszcze za niego pracować.tak więc jak ktoś zna chętnych do pracy w polsce,i jest jakiś warsztat do np.wynajęca to nie ma problemu.

manius

2007-12-22, 21:08

qrde koniec swiata co to sie porobilo...... :eek:
jak nie znajde roboty :-?
to wyciagam kombinezon z garazu
i bedziemy myslec ;-)

chevidan

2007-12-22, 23:39

marwit dojechał do łodzi.jednak zanim wyjechał z bydgoszczy już stanął bo zamarzł parownik od gazu-do końca nie wiadomo czemu.

Wróć do „WARSZTAT”