Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
smaj

SPALANIE CHYBA ZA DUŻO MI BIERZE

2007-12-24, 10:26

Cześ wszystkim .
Potrzebuje porady podejrzewam ze mi chyba za dużo pali na gazie ponad 25 -30 litrów i prawie tyle samo na paliwie.
Nie wiem czy to normalne ,ani go nie katuje tylko narmalne bujanie się samochodem.
SILNIK 156 KONI chyba za dużo>
a życzę WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

POZDRAWIAM SŁWEK Z OPOLA

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: SPALANIE CHYBA ZA DUŻO MI BIERZE

2007-12-24, 15:58

ale od kiedy tyle pali ??
wg mnie jest troszkę za dużo
dla mnie normalna jazda to dla mojej żony wyścigi to jest pojęcie względne. :-P
ale ja potrafię 30 też przeskoczyć :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

kris48

GFDGDG

2007-12-24, 16:46

SLUCVHAJJ MIALEM TO SAMO SPALAL Z 30 40 LITROW
GAZU okazalo sie ze to instalacja sioe rozstrzelniala wymienilem uszczelke i po klopocie otworz maske i zobacz czy czuc gaz to raczej wina rozstrzelnmienia gazu na 90%

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-24, 16:48

ale jak mu prawie to samo na benzynie to z gazem jest ok :) :-P
może za dużo w korkach stoi, albo noga mu troszkę przytyła :evil:
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-25, 07:09

raz - sprawdź filtr powietrza, może juz czas go wymienić - dwa - sprawdź ciśnienie w kołach - czy nie jeździsz za nisko? - trzy - możesz mieć brudny czujnik MAF - to jest ten gadżet co siedzi w kanale przplywu powietrza od przepustnicy. Jeśli powietrze ma kłopoty z wejściem do silnika to będzie więcej palił. Cz on czasem ostatnio nie świeci jakimiś kontrolkami? to też jest ważne.

Czasem jest tak, że jeden będzie brał 15 a drugi 30 bez żadnego wyraźnego powodu... tgaka jest jego uroda... lecz jeśli było inaczej a teraz jest tak to musi być powód.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

kris48

2007-12-25, 10:07

aha racja nie doczxytalem o tym ze na benzynie tyle samo

chevidan

2007-12-25, 12:31

jest jedno auto kolegi bontom,pali około 40 litrów gazu i trochę mniej benzyny.posprawdzałem wszystko co wpadło mi do głowy.kable,świece,przepływomierz nowy,sondy nowe,cały dolot powietrza-wszystkie uszczelki,wężyki,emulator wtrysków(od lpg),regulator ciśnienia paliwa,recylkulator spalin i jego sterowanie,ciśnienie w oponach,hamulce-czy nie blokują,lpg zrobiłem na regulację ręczną(register)bez zmian więc założyłem z powrotem silniczek krokowy.wszystkie zmiany,regulacje powodują czasem jeszcze większe spalanie ale nie da się go zmniejszyć nawet o 5l/100km.kolega bantom ostatnio się nie odzywa do mnie pewnie stracił wiarę że mu pomogę,a prawdę mówiąc mi się skończyły pomysły.można jeszcze wymienić czujnik ciśnienia spalin,lub pomyśleć o wymianie sterownika silnika ale to już kosztuje i ciężko się zdecydować na takie ryzyko finansowe będąc świadomym że to może nic nie dać.tak więc również oczekuje jakiś wskazówek,sugestii.
Ostatnio zmieniony 2007-12-25, 12:32 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-25, 18:54

a może to być po prostu taki urok tego auta...

druga srawa - wtryski... może być tak, że jak ktos je zmieniał to wstawił nie to co trzeba bo praktycznie wszystko inne już wymieniłeś... ale z drugiej strony to jak nie wyrzuca żadnych kodów to co może być?

nieraz ciśnienie deko niższe spowoduje dużą różnicę w spalaniu... lekko zaciągnięty ręczny tak samo... a co dopiero ze smarowaniem? kto wymieniał łożyska w kołach? a może dał zły smar i zwiększyły się opory toczenia w zimie???

temat głęboki jak rzeka więc.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Shogun

2007-12-26, 00:13

Ja bym zaczął od pomaru mocy na hamowni bo prawdopodobnie silnik ma 60 % i dlatego doi tyle ,nie pomoże żadna regulacja jak rozrząd jest wytarty i kąty otwierania zaworów za krótkie ,ale to wykaże hamownia ,powodzenia i załatwiaj zniżkę na paliwo jako stały klijent.

Wróć do „WARSZTAT”