Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

POMOCY

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

kris48

POMOCY

2007-12-24, 16:28

JESTEM TUTAJ NOWY I PILNIE POTRZEBUJE POMOCY , MAM OD ROKU EXPLORERA Z 2000R SOHC 4.0 OGOLNIE AUTEM MOZNA SIE ZACHWYCIC DLATEGO JESTEM NA TEJ STRONIE ALE MAM PEWIEN PROBLEM , PRZY GWALTOWNYM WDEPNIECIU W GAZ COS STUKA I BIJE POD PODLOGA , NIE WIEM CO TO MA BYC I ZADEN MECHANIEK SIE NIE PODEJMUJE NAPRAWYNIE MAJA POJECIA CO TO WIEC PYTAM CO TO ???JAK MOZNA TO NAPRAWIC , POZA TYM GDZIE W CENTRALNERJ I POLUDNIOWEJ POLSCE MOZNA SERWISOWAC TE SAMOCHODY BO CHYBA NIGDZIE , MIESZKAM W SKARZYSKU KAMIENNEJ I JEST TAM SALON FORDA ALE ONI GO NIE SERWISUJA , 3 PYTANIE GDZIE MOGE DOSTAC DREWNOPODOBNE OKLEINY I ZA ILE DO EXPA , I PO 4 CZY TAPICERKA ZE SKORY W INNYCH WERSJACH NIZ LIMITED I EDDIE BAUER JEST ZE SKORY CZY TO JAKIS SKAJ POROSZE O PORADY I POMOC

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: POMOCY

2007-12-24, 16:36

po co te wielkie litery :!: :!: :!:

jeśli chodzi o walenie to przyczyn może być wiele. musisz wziąć jakiegoś mechanika do auta i pojeździć. bo może być prozaicznie: tłumik, poduszki po silnikiem i inne gumowe elementy, może nawet zawieszenia. wiedź na stację na szarpaki, może coś wyjdzie. mogą być sworznie na wahaczach- podnieś auto i łychą sprawdzić czy nie ma luzu itd. itd. itd.
weź pod uwagę, że już rok jeździsz po Polskich :!: drogach :-P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

granatowy

2007-12-24, 16:42

Spokojnie, też jestem ze Skarżyska, możemy po świętach pogadać. Może najpierw przywitanie.

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-24, 16:46

Może najpierw przywitanie.
już się przywitał, tylko nie wiedzieć czemu powitanie pokazało się dużo później :) :-P
Stworzyłem POTWORA ;P

kris48

2007-12-24, 16:48

chyba sie znamy panie ze skarzyska ma pan starsza wersje chyba 1994

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-25, 07:00

powodów tego dźwięku może być kilka... trudno tak na odległość cokolwiek powiedzieć. Zazwyczaj chciałbym się autem przejechać by zdiagnozować problem. Mogą być to krzyżaki na wale lub skrzynce, mogą to byc poduszki silnika, układ wydechowy... Co do serwisu to ci nic nie poradzę bo nawet nie wiem kto na południu robi takie samochody... panowie tu narzekali, że na południu nie ma za bardzo (może ja faktycznie zjadę na Podhale?). Co do drewnopodobnych oklein to zapraszam na priva... z jeśli chodzi o numer cztery to siedzenia ani w Limited ani w Eddi Bauer ani w innych modelach nie są ze skóry a raczej z czegoś co jest skóro podobne - tzw - leatherette - to nie skaj i nie skóra...

więcej pytań? wal śmiało! po to tu jesteśmy. ;-)
Ostatnio zmieniony 2007-12-25, 07:00 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
mastan

2007-12-25, 10:44

Kris myślę,że masz chyba instalację gazową i przy gwałtownym depnięciu silnik dostaje za dużą dawkę gazu i następuje strzelanie w tłumik ,stąd te stuki . Jeśli masz to również na benzynie to może to być jeszcze opóżniony zapłon , uszkodzony zawór lub nieszczelność na zaworze wydechowym .
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

kris48

2007-12-25, 12:03

ale to az czuc drgania pod podloga

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-25, 12:22

ja miałem kamień w oponie i też czułem walenia pod podłogą :)
takie dzwięki niesie po całym nadwoziu i ramie, i trudno je dokładnie zlokalizowac :)
nawet nie wyważone, lub w znaczny stopniu zuzyte opony wprowadzą drgania całego nadwozia :-P (niektórzy diagnozuja to jako łożyska :-P )
dlatego spokojnie jeżdzij z komś w aucie i słuchaj i lokalizuj, po kolei eliminuj mieajsca skad mogą dobiegać dzwięki. W końcu znajdziesz przyczynę :-P
Stworzyłem POTWORA ;P

chevidan

2007-12-25, 12:44

stawiał bym na poduszkę pod skrzynią względnie po silnikiem.najlepiej wjedź gdzieś na kanał złap za tylny wał przy skrzyni i poszarp nim w górę i w dół-nie może nic pukać.

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-25, 12:49

najlepiej niech dokładnie opisze czy stuka po wdepnięciu cały czas czy tylko kilka stuknięć, w której części podłogi to najbardziej słychać i tp, bo tak to zaraz będzie tyle koncepcji że przez tydzień wszystkiego nie po sprawdza :) :evil: :-D
Stworzyłem POTWORA ;P

kris48

2007-12-25, 14:31

wali TYLKO PRZEZ JAKIS CZAS PO NACISNIECIU GAZU MNIEJ WIECEJ POD SRODKIEM KABINY PASAZERSKIEJ LEKKO ZA FOTELAMI PRZEDNIMI ALBO I CENTRALNIE NA WYSOKOSCI FOTELI

manius

2007-12-25, 14:48

cze
wylacz CAPS bo mozna oczoplasu dostac jak sie to czyta :-/

co do stukania, jak juz koledzy wspomnieli stukac moze bardzo wiele :eek:
i co user to nowa teoria :-)
najlepiej bedzie jak zajedziesz do jakiegos warsztatu
auto na podnosnik, zapalic i wlaczyc bieg....dodac gazu
i od razu bedziesz wiedzial co w trawie piszczy/stuka :-P
8)

Awatar użytkownika