Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
pawidor

Światła -EX III USA - a UE?

2011-06-19, 12:51

Witam serdecznie chociaż jestem nowy na tym forum to mam jedno pytanie odnoście takich przeróbek. Wiem, że odezwą się głosy - zanim napiszesz to poszukaj ale czytałem wiele dotychczasowych postów odnoście problemów z przeglądami i różnych sposobów im zapobiegania i mam pytanie - jak to naprawdę jest ze światłami amerykańskimi i homologacją EU. Na portalach niemieckich jest sporo aut, które maja aktualne przeglądy techniczne i dopuszczone są do jazdy na Niemieckich drogach. Czyżby Niemcy przestali dokładnie sprawdzać stan techniczny pojazdów czy też problem jest wyłącznie po stronie polskich a nie EU przepisów? Czy jak taki Niemiec przyjedzie do Polski to przy kontroli drogowej może stracić dowód rejestracyjny?
Czy ktoś może próbował rozpoznać ten problem od tej strony.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

Re: Światła -EX III USA - a UE?

2011-06-19, 16:37

Kolego, wydaje mi się że idziesz zbyt daleko z tym problemem. Mieszkasz w Polsce i samochód zarejestrowany w Polsce powinien być zgodny z polskimi przepisami. Inna sprawa to kompatybilność tych przepisów z tymi w UE, a jeszcze inna podejście niebieskich do aut na obcych blachach.
Oczywiście możesz spróbować negocjować z policmajstrami podczas kontroli, ale gwarantuje ci że oprócz zszarganych nerwów i braku dowodu rejestracyjnego nic innego nie osiągniesz :).
No chyba że sie wyprowadzisz do Niemiec....... :mrgreen: 8-)
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

MoC

2011-06-19, 17:06

W III i tak nic nie zrobisz, nie ma na rynku zamienników na światła EU. Z tego co się orientuje najpodobniejsze są te do III z australi, ale i tak to nie ma akceptacji EU. Nie ma co panikować, rzadko się zdarza aby smerf się przyczepił, oczywiście jeśli wszystko świeci jak ma świecić (asymetrycznie itp). Przeglądy przechodzimy również bez problemów.

O Niemcach za dużo nie wiem, ale wydaje mi się że tam też patrzą na sprawność techniczną bardziej niż na homologacje.

Zresztą EX jak EX ale popatrzmy ile jeździ amerykańskich innych wozów w Polsce i Niemczech, jakby tak się wszyscy czepiali to zwyczajnie nikt by nie ich nie ściągał.

Owszem możliwość istnieje, był jeden taki przypadek na forum nawet chyba że dowód był zabrany. Ale jednak nie jest to nagminne. Także nie martwmy się na zapas ;)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2011-06-19, 21:51

To wszystko to kwestia dobrej czy też niedobrej woli pana w niebieskim garniturze. Jakby tak chcieli egzekwować przepisy co do joty to wszyscy prawie posiadacze samochodów z USA mieliby kłopoty - bo jak nie przednie światła to tylne, jak nie lusterka to szyby czy pasy bezpieczeństwa - wszystko powinno mieć homologację, czyż nie?

Jakoś mało się słyszy o problemach z niebieskimi, raczej częściej problemy są przy okazji badań technicznych. Jeśli tylko przypomnicie sobie jakie kłopoty mieli właściciele samochodów hamerykańskich jeszcze dziesięć lat temu... oh!

Do dziś można znaleźć na naszych drogach jakieś dziwolągi z transplantami (lampami) z jakiegoś opla czy innego renault. Ile to było firm, które szlifowały lampy hamerykańskie a w środek wstawiały lampy z malucha... i co? spełnione w kwestii legalności a w nocy takim dziwolągiem nie dało sie jechać bo wielkie g.... było widać.

Czasy się zmieniają - wszystkie hamerykany z tego co widziałem do tej pory w reichu mają nadal swoje hamerykańskie lampy - nikt ich nie zmienia, nikt nie przerabia tylnych świateł żeby miały pomarańczowe kierunki - to tylko u nas każdemu oficjelowi wydaje się, ze jest ważniejszy jak drugiemu bliźniemu "umili" życie poprzez rzucanie kłód pod nogi.

A tak na marginesie i nie odchodząc od głównego wątku tego tematu - do trójki lamp europejskich nie dostaniesz nigdzie - trójek Ford w Europie nie sprzedawał.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-06-20, 20:21

A tak na marginesie i nie odchodząc od głównego wątku tego tematu - do trójki lamp europejskich nie dostaniesz nigdzie - trójek Ford w Europie nie sprzedawał.
AMEN :-D
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
leszek_g
Model Explorera: EDGE

2011-06-21, 00:21

Mylicie się Panowie. Explo III był oficjalnie sprzedawany w Belgii. Przerabiałem temat gdy chciałem kupić tylne lampy euro z migaczami pomarańczowymi. Dałem sobie spokój gdyż cena jednej tylnej lampy, cytuję:

remise de prix

feux arriere version "europe" 2 x 225.80 euro

prix h tva
delai +/- 6 jours

Alain JURDANT
Parts manager- Ford BOIS D ENGHIEN (BE 41700)
Chaussee de Mons,71 - 7060 Soignies
Tel : +32 67 33 35 45 - Fax : +32 67 34 06 25
E-mail : parts@boisdenghien.be
TVA - BTW :BE 0401 152 507

Namiary na dealera w załączeniu.
Pozdrowionka 8)
Ostatnio zmieniony 2011-06-21, 07:48 przez leszek_g, łącznie zmieniany 1 raz.
V4 na lato: VFR 750F
V6 na cały rok :)

MoC

2011-06-21, 21:11

Mylicie się Panowie. Explo III był oficjalnie sprzedawany w Belgii. Przerabiałem temat gdy chciałem kupić tylne lampy euro z migaczami pomarańczowymi.
A możesz podać więcej info? Bo szukam szukam i nigdzie takiej informacji nie ma. Ale tylne takie lampy były dokładnie jak mówisz, tylko z tego co widziałem na rynek Australijski. Choć mogę się mylić, więc chciałbym to zbadać :)

Awatar użytkownika
leszek_g

2011-06-21, 22:42

Kiedyś był explo V8 do kupienia na allegro, gość pisał, że wersja na Europę sprowadzony z Belgii. Trochę rycia w necie, podzwoniłem, okazało się, że to prawda. Wkleiłem kawałek wymiany emaili między jednym z dealerów w Belgii. Lampy były za drogie i odpuściłem sobie. Proponowali mi też zakup lamp przednich ale nie byłem nimi zainteresowany, nie znam cen. Email do Belgi masz w moim poprzednim poście, pisz do nich po francusku bo to chyba Walonia? :roll:
Explo były też sprzedawane do Australii, na bliski wschód i do Japonii bodajże. Do Anglii nie były więc nie ma niestety anglików do przekładek. 8)

Awatar użytkownika
viwaldi

2011-06-23, 09:57

Witam z mojej skromnej wiedzy ford nie składał papierów o homologacje III na starym kontynencie, a co za tym idzie oficjalnie nigdy nie był oferowany w salonach.

Oczywiście nie tylko u nas ale i na zachodzie klient nasz Pan i nawet autoryzowane serwisy mogą sprzedawać auta za wielkiej wody ( tylko jest kwestia ceny , dokumentów itp) podobno ktoś już widział w salonie VI Explolera ( nowego ).\, są F-ki , Expedition itd....

Ze światłami - kloszami nie jest tak łatwo. Sam szukałem bardzo długo i nic o tym nie znalazłam. A nie chce mi się wierzyć że chińczyki nie podłapały by zapotrzebowania i wytłoczyły kilka tysięcy podróbek jak byłby oryginał.

Ale jak ktoś będzie miała namiary to chętnie zobaczę :)
W Szwajcarii i Szwecji auta z USA są na oryginalnych kloszach - widziałem już kilka.
Dodge Durango 4,7 '05 LPG
Mercedes-Benz W126 420SEL '87 LPG

Awatar użytkownika
leszek_g

2011-06-23, 16:29

Viwaldi zobacz tego:

http://tnij.org/mdkx

Skąd on ma licznik w km/h i światła tylne euro? Chyba dlatego, że to wersja na Europe?

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2011-06-23, 16:55

bardzo ciekawe... chętnie bym usłyszał więcej na ten temat. Licznik w kilometrach nic jeszcze nie mówi - może być to wersja kanadyjska... wystarczy sprawdzić VIN - co do tylnych lamp to już inna para kaloszy - moja szwagierka ma 3 w PL i lampy tylne jej chłopaki tak przerobili, ze nie widać nawet, że były przerabiane. Więc to nie problem - większość samochodów Forda w tej chwili w USA jest robiona tak aby mogły być sprzedawane na całym świecie - Explo, czy nawet Focus, Taurus, Fiesta czy Edge są robione z lampami z homologacją - z tyłu mają pomarańczowe kierunki oraz tylne światła przeciwmgielne!!!

Go figure!

Zupełnie jak GM w tej chwili ... anyway! amerykanie przez długi czas robili na hamerykę brzydkie auta - nawet jak sprzedawali swoje produkty europejskie to musieli je spieprzyć zanim zaoferowali je swoim pobratymcom. Wracając do GM - sprzedają teraz na rynku US nowy samochód - Nowy Buick Regal (nic innego jak OPEL INSIGNIA!) nawet tabliczki na drzwiach mówią o tym, ze auto wyprodukowano w Niemczech. Ford Fiesta nareszcie oferowany jest w USA tak jak mały Ford Transit Connect... no i nowy Focus - nareszcie coś ciekawego.

Sorry za off-topic - to tak na marginesie.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
bugta

2011-06-23, 17:02

W/g mnie jesto wersja na Kanade.
Z tego co wiem to jedynie w Moskwie od kwietnia 2010 była sprzedaż IV jeśli chodzi o spżedaż poza Ameryką, Kanadą, Wyspami dziewiczymi i Meksykiem.
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 17:03 przez bugta, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2011-06-23, 18:04

W/g mnie jesto wersja na Kanade.
Z tego co wiem to jedynie w Moskwie od kwietnia 2010 była sprzedaż IV jeśli chodzi o spżedaż poza Ameryką, Kanadą, Wyspami dziewiczymi i Meksykiem.
no jeśli mowa o Moskwie to wszystko jest możliwe. Czasem może tak być, że ktoś po prostu zaczął sam sprowadzać Explo do Rosji.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Ender

2011-06-23, 22:06

Pozwolę się wtrącić, a nie próbował nikt dopasować świateł z innego modelu Forda lub terenówki innej marki. Zastanawiam się, czy udałoby się dopasować (bez wielkiego zachodu) przednie reflektory z IV do III? Wydaje się, że tylko w okolicy kierunkowskazu z boku taki reflektor się różni od wersji dla III (tak się wydaje na zdjęciach).

Wróć do „WARSZTAT”