Witam. Od kilku dni mam dość spory problem ze swoim explorerem. Autko ciężko pali gdy jest zimny silnik i po odpaleniu przez około 10 sek. skaczą mu obroty. Na ciepłym pali na dotyk i nie ma już także problemów z obrotami. Byłem na diagnostyce silnika ale nie ma żadnych błędów autko jest także dobrze poustawiane. Diagnosta twierdzi że z jego strony wszystko jest w porządku. Czy ma ktoś z was jakiś pomysł na taką usterkę. Dodam że auto użytkowane jest na gazie i ma przebieg 200tyś km. silnik 4.0 SOHC
Jeżeli przy odpalonym silniku na wolnych skaczą obroty (prawie do zgaśnięcia) to sprawdź,czy przy wkręceniu go na wyższe obroty ,trzymając równo zaczyna się ksztusić....Jak tak,to na bank krokowiec.
... Byłem na diagnostyce silnika ale nie ma żadnych błędów autko jest także dobrze poustawiane. Diagnosta twierdzi że z jego strony wszystko jest w porządku....
czyli nie powinieneś mieć żadnej usterki, gdzieś Ty był , u kowala?
Weź kup sobie carbon cleana i przeczyść sobie dla spokoju przepływowy powietrza i tzw krokowy oraz przepustnice 20zł + 15 min roboty. Pomoże a nie zaszkodzi ale nie robi ze starego nowego.Przepraszam za składnie ale 3 minęła
=== CHEROKEE XJ 4.0, EXPLORER EX 4.0 ===
=============================