Witam,
Przy powrocie ze świąt zapaliła mi sie nieoczekiwanie kontrolka przy przełączniku Low Range ( Expo I ), co to może być?
Przez święta trochę pogoniłem Explo tzn. 2 X zaliczyłem trasę W-wa- zamość ok 1200 km. 2 nocki stał na mrozie (-10C) i trochę rano był niemrawy przez pierwsze 10 km. Nie forsowałem go i nagrzewałem na benzynie dopuki sam nie przerzucił na gaz.
Na wakacjach też to miałem, lecz wtedy mechanik mi powiedział, że to za mały poziom oleju silnikowego i rzeczywiście dolewka oleju zlikwidowała problem. Teraz w trasie dolałem też 0,5 l oleju lecz kontrolka świeci, na bagnecie jest już prawie max.
Może to jednak nie to, mam podejrzenia co do poziomu oleju w skrzyni ( tego nie sprawdzałem na drodze bo kiepski dostęp) czy ta kontrolka wtedy się zapala czy może za mało oleju w reduktorze (nie sprawdzałem).
.
Przy okazji w Piaskach (lubelskich) od strony wjazdu od Zamościa stoi w warsztacie szary Explorer (chyba II, tyłem do drogi i trudno poznać) nie widać uszkodzeń budy, ale jest bez tylnych lamp więc raczej sprzedawany w częściach. Może Batory lub Pasik przy okazji wstąpią tam zobaczyć co i jak bo ja najczęściej jeżdżę w niedziele jak warsztat zamknięty. Stoi tam od dawna bo widziałem go już we wrześniu.