Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

demontaż prawa półoś EXI

2011-07-31, 20:59

jak już pewnie niektórzy zdążyli się zorientować mój ex stoi na kobyłkach a ja sobie w nim wieczorami grzebie. Wymieniłem już kilka pierdółek jak np filtr paliwa, sworznie góra, dół, krzyżaki zewnętrzne. Czeka mnie jeszcze wymiana krzyżaka osi prawej wewnętrznej, tej co wychodzi z dyfra. Oczywiście nie próbowałem na siłę, bo pewnie jest tak klips, taki jak na fotce poniżej i czeka mnie rozbieranie mostu, ale przy okazji pogrzebałem w necie i natrafiłem na patent chłopaków z Ameryki. Dość ciekawy przyznam, ale jakoś tego nie czuje.
Teraz pytanie, do posiadaczy jedynek.
czy ktoś z was jeżdził bez tego klipsa?? Z tego co pamiętam ktoś tak pomykał. Czy to bezpieczne? W końcu Ford po cos go tam wsadził, a chłopaki z za wody wymyślaja ptenty na dociskanie osi do dyfra....
Gnębi mnie to bo korci mnie żeby wsadzić tego klipsa z powrotem do dyfra, a z drugiej strony to strasznie komplikuje sprawę wymiany krzyżaków :-/
Co o tym sądzicie?
Aha fotki z http://www.explorerforum.com/forums/sho ... eliminator
Załączniki
axle3.jpg
całość patentu na prawą oś
axle3.jpg (56.57 KiB) Przejrzano 2150 razy
axle1.jpg
Patent z amerykańskiego forum
axle1.jpg (53.97 KiB) Przejrzano 2150 razy
C-Clip.jpg
Umiejscowienie klipsa
C-Clip.jpg (77.4 KiB) Przejrzano 2150 razy
DSC_0184.jpg
Klips + palec jakiegoś zdenerwowanego Jankesa :)
DSC_0184.jpg (89.57 KiB) Przejrzano 2150 razy
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

karoluaz

Re: demontaż prawa półoś EXI

2011-08-01, 21:43

Powiem że nie głupie to cudo...
Mi sie udało wymienić bez rozbierania mostu...
Nie wiem jak bardzo upalasz swoją fure..U mnie wytrzymały od94r. Ja bym tą zawleczke włożył Kolejna wymiana za 15lat .

Awatar użytkownika
QDLATY

2011-08-01, 22:05

patent fajny :-) ale jak będzie to robić z osłoną? bo ten zacisk na półosi jest mocno wystający... ja też się zawsze wzbraniam przed odkręcaniem całego mościku :-D

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-08-02, 08:08

Zakładają na to osłonę gumową, taką jak na amory. pewnie robi, tylko ja się zastanawiam nad tą sprężyną. Obawiam się że przy większych naprężeniach nie utrzyma i tak półosi w moście. A przy mniejszych naprężeniach to i bez tych cudów wytrzyma. Jak nie będzie luzów na krzyżakach to i tak cała oś będzie sztywna.
Myślę, że jednak zostanę przy patencie forda. W końcu nawet raz na rok to dyfer można rozmontować :mrgreen:
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Wróć do „WARSZTAT”