Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
cooki531

Re: wyciek oleju ze skrzyni

2011-08-09, 10:13

tak to chyba wawa najblizej i sprawdzony mechanik :-/
Piesek

Awatar użytkownika
m_w24

2011-08-09, 10:13

No chyba że zrobisz to sam, ale trzeba mieć odpowiednie zaplecze i kogos do pomocy.

mam sąsiada mechanika, może by mi pomógł, co potrzebne jest do odpowiedniego zaplecza??
oczywiście oprócz waszej pomocy:)
Ostatnio zmieniony 2011-08-09, 10:14 przez m_w24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m_w24

2011-08-09, 10:26

gdzieś czytałem że w łodzi na ul. Hanki Sawickiej jest mechanik który specjalizuje się w skrzyniach automatycznych, czy może któryś z kolegów robił u niego jakieś naprawy...

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2011-08-09, 21:52

Oby nie było tak, że rozleciała się pompa i uszkodziła uszczelniacz.
pompę jak trafi szlag to auto przestaje jechać wiem bo przez to przechodziłem :/

częstą usterką w tych skrzyniach (słowa mojego majstra od ASB) jest uszczelniacz przy konwerterze (czyli z przodu) ja nawet dostałem po remoncie jeden na zapas :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2011-08-09, 22:03

Powiem tak, samo zdjęcie i założenie skrzyni na auto to koszt ok 1000 pln. No chyba że zrobisz to sam, ale trzeba mieć odpowiednie zaplecze i kogos do pomocy.
To zalezy gdzie i jak, mnie np. wymiana usczelniacza skrzynia-silnik z nowym olejem do skrzyni samym usczelniaczem i filtrem do skrzyni kosztowalo jakies 700zl :) no wyciaganie-wkladanie skrzyni tez w cenie wiec czasami da sie w miare tanio (samemu bym mial taniej ale niestety nie bylo mnie na miejscu) i nie byl to jakis mechanik w garazu tylko szanujacy siebie warsztat :D Pozdrawiam...

kasper3211 syn

2011-08-09, 22:16

Wyjecie skrzyni z pomocnikiem trwa okolo 2-3 godzin zalezy czy sruby są zapieczone czy latwo puszczą.zaplecze narzedziowe jest potrzebne bo bez dobrych gzechotek (nie takich z bazaru czy tesco)i gietych przedłużek sie nie obejdzie :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
m_w24

2011-08-09, 23:41

Oby nie było tak, że rozleciała się pompa i uszkodziła uszczelniacz.
pompę jak trafi szlag to auto przestaje jechać wiem bo przez to przechodziłem :/

częstą usterką w tych skrzyniach (słowa mojego majstra od ASB) jest uszczelniacz przy konwerterze (czyli z przodu) ja nawet dostałem po remoncie jeden na zapas :)

powiedz mi czy jak u ciebie pompa poleciała to miałeś tak że dodawałeś gazu a auto nie jechało... obroty szły do góry auto stało w miejscu??

ile zapłaciłeś za wymianę pompy i tego konwentera...??

będę wiedział co i jak się spier... posypało dopiero po 15 bo dostałem kontakt do dobrego speca od skrzyń ale jest na urlopie...:/

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2011-08-10, 07:06

mi pompa poszła na próbie podjechania pod górkę :) chrupnęło i tyle było po biegach, olej się nigdzie nie wylał.
U ciebie wygląda że albo poszedł uszczelniacz albo zmieliło konwerter.
Jeżeli konwerter to kup używany (im nowszy tym lepiej) i oddaj go od razu do regeneracji żebyś drugi raz nie musiał skrzyni zwalać
koszt regeneracji to 300-800zł zależy od jego stanu "na wejściu" ja robiłem w samko
pompę wymieniałem na nową razem z robotą kosztowało mnie około 1000zł (jeszcze przy okazji poszło jakieś łożysko i wałek)
Adam

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2011-08-10, 11:39

Jeżeli konwerter to kup używany (im nowszy tym lepiej) i oddaj go od razu do regeneracji żebyś drugi raz nie musiał skrzyni zwalać
koszt regeneracji to 300-800zł zależy od jego stanu "na wejściu" ja robiłem w samko
heh... jaki ma sens kupowanie starego, żeby go regenerować?? :roll:

Samko to cwaniaki, którzy chcieliby do regeneracji dostawać tylko sprawne konwertery.
Mojego pocięli na kawałki i stwierdzili, że muszę jeszcze dopłacać do ustalonej wcześniej kwoty.
Awanturę z nimi miałem niezłą, bo stwierdzili, że muszę dopłacić ze względu na to, że dostarczyłem im do regeneracji zepsuty konwerter!

a jaki qrw.... miałem dostarczyć - sprawny???

W midparts wzięli ten pocięty na kawałki konwerter i dostałem w zamian drugi zregenerowany, bez zbędnych ceregieli.

Odradzam samko - ich należy omijać wielkim kołem
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2011-08-10, 21:29

heh... jaki ma sens kupowanie starego, żeby go regenerować??
bo jak chciałem kupić nie dajac starego to wszędzie śpiewali od 1500 w górę
Odradzam samko - ich należy omijać wielkim kołem
ja na szczęście nie miałem z nimi żadnych problemów a obie naprawy konwertera kosztowały mniej niż mówili przez telefon
Adam

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2011-08-11, 13:01

bo jak chciałem kupić nie dajac starego to wszędzie śpiewali od 1500 w górę
a ja dałem swojego pociętego w pół i zapłaciłem tylko 700 brutto w midpartsie

blech... cofam co napisałem wyżej :oops: chodziło mi nie o SAMKO tylko AUTO-MAT SENTYRZ z Krakowa. :roll: :oops: :oops: :oops:

nie ma to jak galopująca skleroza :->

a moje problemy z wymianą konwertera opisałem już kiedyś tutaj
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=6668

mimo wszystko przed kupnem kolejnego konwertera warto sprawdzić ceny wymiany na regenerowany, bo kupowanie kolejnego do wymiany może zwyczajnie suma summarum się nie opłacać
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
m_w24

2012-04-12, 13:15

Panowie i Panie chciałem trochę odświeżyć temat swojej skrzyni... otóż oddałem do mechanika który specjalizuje się w automatach i mieści się na ul. Beskidzkiej w łodzi. co robił przy skrzyni, wymienił uszczelniacz, obudowę przednią: bo ktoś kiedyś zaklepał uszczelniacz na obudowię:-/) oddał sprzęgło do regeneracji, poskładał skrzynie i wsadził ją na miejsce. odebrałem autko i zaczeły się problemy tj. wrzucałem bieg puszczałem hamulec i auto stało bez żadnej reakcji. mechanior mówił że trzeba odczekać kilka sekund i auto samo ruszy co po 5-7 minutach bez reakcji, więc zajrzałem pod maskę wyciągnąłem bagnet a tam sucho dodam że babnet i ta rurka jest luźna nie zamontowana jak powinna i wyszła początkowo razem z bagnetem. więc pod auto i umiejscowiłem ją tak jak powinna być... załatwiłem sobie olej do lałem ok.4 litrów mechanik tłumaczył się tym że możliwe że za mało było dolane i się olej rozszedł po wszystkich częściach. ok dolany olej zaczęło autko jeździć ale nie tak jak przez naprawą tzn. przed naprawą wrzucam bieg puszczam hamulec i auto od razu rusza po naprawie auto potrzebuje namysłu na ruszanie... ale ku mu jemu zdziwieniu, kiedy jadę sobie spokojnie tak do 70 km było ok kiedy wciskam gaz obroty idą w górę a auto jak jechało te 70 tak nie ma zamiaru się pośpieszyć ani ani... wracam do domu ustawiam się na parkingu a że mieszkam w bloku parkingi są takie a nie inne i wąskie to chcąc się ustawić aby nikomu nie przeszkadzać tyłem próbuję wjechać na krawężnik ok 6 cm wysokości i doznaję szoku bo auto nie ma siły aby podjechać z miejsca pod ten krawężnik trzeba odjechać kawałek i na zasadzie rozpędu podjechać pod krawężnik. masakra.... ale moi drodzy to jeszcze nie wszystko... bo w między czasie padła mi piasta przednia więc auto stoi pod blokiem i czeka na przypływ gotówki, po kilku dniach schodząc do auta patrzę a pod autem mam galanty wyciek więc rozkładam kocyk kładę się zerkam a tam skrzynia jest mokra i ewidentnie cieknie tylko nie wiem z której strony :-(
moje pytanko: czy ktoś z kolegów z okolic łodzi bądź z samej łodzi mógłby podjechac do mnie i zerknąć na to moje maleństwo i mi pomóc w oględzinach i co dalej z nim zrobić. oczywiście zaproszenie na kawkę dołączone do oględzin?? proszę pomóżcie mi... :cry:

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2012-04-12, 13:32

co by nie było to ja bym uderzał od razu do speca od skrzyń, ale tym razem na ostro - ewidentnie skrzynia gubi olej i przez to nie łapie Ci biegów bo pewnie ciągle oleju za mało.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Klubowicz Wielka Stopa
Klubowicz

2012-04-12, 14:12

jadąc ze skierniewic do zyrardowa tak w polowie drogi jest ponoc zaje....isty gosc tulko od automatow.nie bylem bo odpukac nie było potrzeby.poleca mi go mój dobry kolega i zarazem dobry mech anik.o ile sie nie myle to chyba Wygoda ta dziura.jak cie to interesuje to zbiore konkretne namiary. moj tel. 533 996 746.nie jestem często online.
Ostatnio zmieniony 2012-04-12, 14:14 przez Wielka Stopa, łącznie zmieniany 1 raz.
Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE. wielka stopa

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2012-04-12, 18:53

nie ma siły pewnie z powodu niskiego ciśnienia oleju :(
ciekawe czy pan napełnił konwerter zanim go zamontował ?
Adam

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”