Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

Re: Różnice między 2kami

2007-12-30, 13:31

Mam nadzieje, ze nie mozna za tyle kupic... w przeciwnym wypadku sie zalamie ;-)

A tak juz zupelnie na powaznie, to chyba za takiego, trzeba dac conajmniej 2 razy tyle.

No, chyba ze przez 7 miesiecy ceny spadly o ponad polowe... :roll:
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2007-12-30, 13:40

tak trochę nierealnie to wygląda, ale tak w ogóle co do exp. na mobile.de to ceny bardzo zbliżone do cen u nas, ciekawe jak to w praktyce wygląda...
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
BliG

2007-12-30, 13:48

ja swojego znalazlem na autoscout24.de kilka godzin po zamieszczeniu ogloszenia; rodzice akurat byli w D, wiec podjechali i zadatkowali bo za godzine (po nich) mial kolejny klient przyjechac obejrzec go, a auto bylo naprawde nie wyjezdzone.

Wiec w Niemczech mozna znalezc fajne autko, tylko trzeba "chwile" szukac (ja szukalem ponad 3 miesiace) i najlepiej byc tam, na miejscu, bo takie oferty nie stoja dlugo.
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2007-12-30, 13:50

a ile dałeś jak można wiedzieć? :mrgreen:
i czy muszę auto targać na lawecie czy mogę sobie na niemieckich blachach pojechać bez obawy do kraju?
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-30, 17:29

no z cen wynika, że w D jest troszku taniej niz w PL... no chyba, że opłaty zabija te wszystkie oszczędności.

Sprawdzałem inne i wychodzi, że w EU jest taniej mimo wszystko a i raz na jakiś czas coś można super wyhaczyć... jakieś podrapane, lekko wgniecione, padnięty silnik albo coś innego...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-30, 19:27

i czy muszę auto targać na lawecie czy mogę sobie na niemieckich blachach pojechać bez obawy do kraju?
jeśli ma ważny przegląd to możesz jechać na kołach, ale może mieć też adnotację dla handlarzy lub export i wtedy pozostaje laweta :)
a ponoć po nowym roku takich nie będzie można rejestrować, ponoć ma być wymagany jakiś dodatkowy dokument oprócz briefu, czy małego briefu, podejrzewam, że chodzi właśnie o to aby miał ważne badania w Niemczech :-P
Ostatnio zmieniony 2007-12-30, 19:27 przez fotomysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2007-12-30, 19:33

no to jak to jest bo widzę sporo aut na blachach zagranicznych nawet na sprzedaż w PL? dostajesz przy kupnie dowód własności i ewentualnie jakąś umowę i z tym powinno wystarczyć do rejestracji w PL... wiadomo badanie techniczne przed ale chyba tylko tyle? chyba, ze ja już jestem za długo poza krajem i nie wiem czegoś.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-30, 19:42

ponoć od 1.01.2008 mają zaostrzyć kryteria dla sprowadznych używanych samochodów, ale dokładnie to jeszcze nie wiem, tylko słuchy do mnie dotarły, bo wszyscy znajomi co mieli jakieś auta sprowadzane, to szybko opłacali akcyze i skarbowy, coby nie mieć kłopotów po nowym roku
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2007-12-30, 20:16

u nas tak zawsze... nikt nic nie wie ale krąży wieść swoimi kanałami.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
BliG

2007-12-30, 21:11

Adrian, info o cenie poszlo na priv

auto mozesz przywiezc na wlasnych kolach (jesli auto ma wazny przeglad to wykupujesz tylko tablice wywozowe, jesli nie ma przegladu to mozesz podbic taki "przeglad wywozowy"), pytanie tylko czy to sie oplaca...
- tablice wywozowe kosztuja cos kolo 100 €
- ewentualny przeglad
- paliwo
- czas stracony

Dlatego ja zdecydowalem sie na zamowienie lawety, zeby mi go dostarczyla do domu.
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
mastan

2007-12-30, 22:31

Treść wiadomości:Zmiany w rejestracji pojazdów po 25 grudnia 2007 r.
Sprowadzone auta muszą mieć dowód rejestracyjny.

Zgodnie ze zmianami przepisów Prawa o ruchu drogowym, wchodzącymi w życie z dniem 25 grudnia 2007 r., i wcześniejszymi zapowiedziami, do rejestracji pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – wymagany będzie dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestrowany w tym państwie. Przepis ten dostosowuje polskie prawo do wymagań Artykułu 5 Dyrektywy 1999/37/WE z dnia 29 kwietnia 1999 r. w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów, który zobowiązuje do przedłożenia dowodu rejestracyjnego dla celu przerejestrowania pojazdu wcześniej zarejestrowanego w innym państwie członkowskim. Ministerstwo Infrastruktury powiadomiło pisemnie o wprowadzeniu omawianego przepisu również administracje wszystkich państw członkowskich.

Zasadniczo państwa członkowskie w uznawanej wzajemnie procedurze wyrejestrowania i wywozu pojazdu do innego państwa członkowskiego wydają dowód rejestracyjny z adnotacją związaną z tą procedurą lub wydają unieważniony dowód rejestracyjny dla pojazdu wyrejestrowanego łącznie z dowodem rejestracyjnym tymczasowym w celu wywozu tego pojazdu do innego państwa członkowskiego.

Wobec wielu pytań dotyczących uznawania do rejestracji pojazdu w Polsce po dniu 25 grudnia 2007 r. samego dowodu rejestracyjnego tymczasowego (w szczególności chodzi o francuskie tymczasowe dowody rejestracyjne), opierając się na wymaganiach Dyrektywy 1999/37/WE wyjaśniamy;

W procesie rejestracji pojazdu występują również dowody rejestracyjne tymczasowe wydawane w celu wywozu pojazdu za granicę. W ocenie MI, dowód rejestracyjny tymczasowy wydawany w celu wywozu pojazdu z danego państwa członkowskiego, może być uznany do celu przerejestrowania, jeżeli pojazd nie był wcześniej rejestrowany w danym państwie. Inną możliwą sytuacją jest, gdy dla pojazdu zarejestrowanego w danym państwie, dowód rejestracyjny pojazdu (stały) jest zatrzymywany przez administrację danego państwa, a w celu wywozu pojazdu właścicielowi wydawany jest dowód rejestracyjny tymczasowy. W każdym z tych przypadków dowód rejestracyjny tymczasowy, stosownie do wymagań Dyrektywy 1999/37/WE w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów powinien stanowić o dopuszczeniu pojazdu do ruchu.

Jeżeli natomiast państwo wydaje dowód rejestracyjny tymczasowy dla pojazdów, które nie są dopuszczone do ruchu (np. przekazane do kasacji, uszkodzone powypadkowe), w ocenie MI, narusza to zasady określone w Dyrektywie 1999/37/WE oraz w Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. W związku z tym, mając na uwadze napływające informacje do ministerstwa, w dniu 14 grudnia br. poinformowaliśmy administrację francuską, że tymczasowe dowody rejestracyjne dla takich pojazdów nie będą mogły być uznawane dla celu ich przerejestrowania w naszym kraju.

Ministerstwo wyjaśnia również, że w państwach członkowskich wydających dowód rejestracyjny składający się z części I i II, o których mowa w komunikacie ministerstwa z dnia 29 października br., nadal znajdują się w obiegu „stare" dowody rejestracyjne, które również stanowią podstawę do rejestracji pojazdu w innym państwie członkowskim."

(ip), Ministerstwo Infrastruktury
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-30, 23:43

czyli jeśli auto w Niemczech jest tak zwane na export lub dla handlarza to nie ma co liczyć na zarejestrowanie, w kraju, ponieważ zostało ono wycofane z ruchu w Niemczech :)
czyli Adrian uważaj co będziesz kupował, jak na przeszczep to nie ma problemu :)
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
BliG

2007-12-31, 01:51

nie wiem jak to jest z autami wyrejestrowanymi, bo moj akurat byl zarejestrowany, ale ja juz dostalem te nowe papiery:
1. Brief (tak jak dawniej)
2. Zulassungsbescheinigung Teil I (dowod rejestracyjny)
3. Zulassungsbescheinigung Teil II (swiadectwo wymeldowania)

Zdaje mi sie, ze po prostu wydaja odpis dowodu rejestracyjnego i swiadectwo wymeldowania, a nie samo swiadectwo wymeldowania.

Dziewczyny na ksero w agencji (celnej ;P ) spotkaly sie z tym dopiero drugi czy trzeci raz i myslaly ze w zwiazku z tym nie trzeba juz kserowac briefu... ale sie okazalo ze jednak trzeba :P i musialem drugi raz isc na ksero. ...ale specjalnie mi sie nie krzywdowalo, bo bardzo ladne byly i milo sie z nimi rozmawialo :027:
Pozdrawiam,
Adrian

nemrod

2007-12-31, 09:49

bardzo ladne byly i milo sie z nimi rozmawialo
... na kserze?? :D :P :evil:

Awatar użytkownika
BliG

2007-12-31, 10:45