Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
archie

Re: POMOCY ,dalej mam problem ze skaczącymi(nierównymi obrotami)

2008-01-02, 09:57

witojcie, nie znam się na silniku OHV ale w SOHC było to typowe, żę obroty falowały i było to spowodowane lipnymi uszzelkami pod kolektorem ssącym (jego dolną częścią). FORD wypuścił nawet zestaw naprawczy zawierający między innymi komplet nowych uszczelek pod kolektor. Jesli piszez, że ci coś świszcze to może właśnie walnięte są te uszczelki (mimo, że masz OHV i konstrukcja kolektora jest trochę inna). N a Twoim miejscu odkręciłbym kolektor, sprawdził stan uszczelek. Ale przede wszystkim !!!!!! - zczytałbym kod usterek i odpwiednio zinterpretował jego wyniki. zczytaj kody i daj znać bo sam jestem ciekaw co go boli.

chevidan

2008-01-02, 10:05

odkręcasz osiem śrub od kolektora ssącego(oczywiście wcześniej wszystkie wężyki itd.)ściągasz kolektor,jest tam uszczelka ale ta jest jeszcze powyżej listwy wtryskowej i z tamtąd nie może cieknąć paliwo.odkręcasz przewody paliwowe i musisz zdiąć listwę wtryskową.mocowana jest na śrubach które wcześniej odkręciłeś i teraz trzyma się tylko na wtryskach które są wciśnięte na gumowe oringi.nie ma tam żadnych dodatkowych śrub czy zabazpieczeń-poprostu trzeba pociągnąć.może iść ciężko bo oringi lubią się posklejać.albo cieknie ci paliwo z tych właśnie oringów albo z pod uszczelki pod listwą ptryskową(można ją dorobić nic skomplikowanego)sprawdź na początku czy jest podłączony regulator ciśnienia paliwa(na listwie)taki zaworek na podciśnienie od tego też mogą być takie obiawy a jak ma uszkodzoną membranę to może też cieknąć paliwo.

olo

2008-01-02, 10:27

Dzieki za wszystkie wskazówki.Śniadanko i do roboty się biorę bo od jutra już do pracusi musze i czasu będzie mniej.Będę na bieżąco informował co zrobine i z czym rady nie daje.A i dwa dni nie odpalałem go i kontrolka kodów nie świeci a w jeden tam jakiś dzień mi się zapaliła.Pozdro

[ Dodano: 2008-01-02, 13:48 ]
kolektor już na boku.Leje się i doś mocno z tych oringów przy wtryskach.Listwy jeszcze nie ściągnąłem bo najpierw oringi musze dorwać.Wie ktoś może jakie lub gdzie o takie coś pytać.Czy może poprostu mają jakiś wymiar(symbol) i możne je dokupić.

Awatar użytkownika
wajc83

2008-01-02, 16:00

olo góra i dól o ringów powinny być takie same możesz kupić zwykle tylko pamiętaj ze sylikonowe ( do 300 stopni daja rade) Jak zwykle czarne zapodasz mogą być obawy ze padną ( 120 stopni wytrzymują)

Awatar użytkownika
rozencwajgowa

2008-01-02, 17:30

mozesz jeszcze wziasc wezyk z paliwem wlozyc w niego cisnieniomierz... musisz dorobic oncowke zeby nie cieklo uruchom pompe kluczykiem ---pare razy bedziesz widzial cisnienie pompy----- a moze masz syf w baku i blokuje ci od czasu do czasu przeplyw paliwa, apotem zalewa

[ Dodano: 2008-01-02, 17:32 ]
to wtedy denaturat do baku. jedna flaszka i startuj----bujaj samochod moze jest tez woda

[ Dodano: 2008-01-02, 17:34 ]
jeszcze jedno ajak u ciebie z przewodami do swiec----moze byc okresowe przebicie
Rosen von Doopen Shpitz

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-01-02, 17:43

w takim razie paliwko gdzieś ucieka? może to być wina o-ringów na wtryskach. Miałem ci ja kiedyś taki przypadek, że kiedy stałem na światłach i chciałem ruszyć to mi autko gasło... za każdym razem! Co było? o ring na jednym z wtrysków był walnięty... wymieniłem wtryski z nowymi o-ringami i po kłopocie.
pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chevidan

2008-01-02, 18:38

oringi można dostać,trzeba poszukać po sklepach.nie muszą być koniecznie od forda w końcu wtryski są bosha.bmw ma bardzo podobne trzeba pomieżyć.

olo

2008-01-02, 18:44

kurna ale fajnie że Was tylu tutaj jest.Może i sie kiedyś przydam jak już się od Was czego naucze.Dziś szukałem tych oringów ale wszędzie dzisiaj inwentaryzacje mają i od piątku można co nieco zamówić.Na razie wózek stoi i bujam się MICRĄ od brata.Niezła bryka 1.2 w automacie hehe.

[ Dodano: 2008-01-03, 13:36 ]
Dokopałem się do listwy wtryskowej ale stanąłem w miejscu.Nie moge jej poderwać(podnieść) do góry.Czy może należy wykręcić te szpilki do których przykręcony jest kolektor.A może to tak ciężko bo u mnie mróz spory i to aluminiowe ustrojstwo się pokurczyło.?ZNA KTOŚ SKUTECZNY SPOSóB NA WYCIąGNIęCIE LISTWY?

Awatar użytkownika
rozencwajgowa

2008-01-03, 19:17

fajowo, ale zapomnialem ze mi tez kiedys lataly obroty.....to ustrojstwo do filtra zdiolem i okazalo sie ze jest pekniecie na fibrowaniu zakleilem tasma i chodzi ----zobacz moze na tej rurze od powietrza.pozdro
Rosen von Doopen Shpitz

Wróć do „WARSZTAT”