Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Rolnik

Sprezarka klimy?

2008-01-02, 22:52

Witam wszystkich .Prosze tylko bez o....dalania.Odpalilem dzisiaj maszynke i na zimnym troche mocno przegazowalem na zalaczonej klimie :hmm: .Efekt nie slychac strzelania sprezarki , przewody od klimy cieple i cos dzwoni w tamtej okolicy .Nie zagladalem jeszcze bo stalo sie dwie godziny temu ,a nie mam garazu. Macie jakies sugestie?

chevidan

Re: Sprezarka klimy?

2008-01-02, 22:59

w zasadzie nie mogło się nic stać sprężarce od przygazówki.możliwe że się rozwaliło sprzęgło sprężarki ale to zbieg okoliczności.sprawdź czy klima chłodzi może chodzi non stop sprężarka a to bardzo nie dobrze.myślę jednak że coś innego się wydarzyło.a może poprostu wyłączyłeś klimę?

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-01-02, 23:05

po pierwsze, jak nie słychać strzelania, to najprawdopodobniej nie ma gazu w układzie, lub jest go niewiele,
po drugie jak słychać dzwonienie, to może się kończyć łożysko od kompresora
po trzecie i najgorsze, kompresor do regeneracji rozsypał sie i gaz sobie poszedł w atmosferę.
podjedź do serwisu klimy niech puszczą azot w układ i zobaczą czy jest szczelny i posłuchają co z kompresorem. za taką diagnozę nie powinni wziąć nawet złotówki :)
a jak by chcieli regenerować kompresor to tylko na nowych zespołach i w zaufanym (dobrym) warsztacie, ja pierwszemu lepszemu kompresora do łap nie dam :-P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Rolnik

2008-01-02, 23:12

Wczesniej pstrykala .To nie byla zwykla przygazowka :? tylko zemsta za falujace obroty na zimnym. :crazy: .Tyle co moglem sprawdzic po ciemku to tylko to ze przewody nie sa zimne i cos dzwoni pod maska na wyzszych obrotach.Nie ma realcji jak wlaczam klime .
Co jesli jednak sprzegielko ?

chevidan

2008-01-02, 23:16

wtedy sprzęgiełko do wymiany.zobacz jutro może to coś innego.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-02, 23:18

hm a jesteś pewien, że dzwoni se sprężarki ??
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

chevidan

2008-01-02, 23:52

też mi się wydaje że to coś innego.

Mikado

2008-01-03, 00:31

...Macie jakies sugestie?
tak: idź spokojnie spać, a jak wstaniesz wszystko będzie dobrze :-D

oglądałeś kubusia puchatka? życzenia się sprawdzają! ;-) :-D

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-03, 01:32

Mikado, dokladnie... a Explozje sie same naprawiaja :D
Pozdrawiam,
Adrian

Rolnik

2008-01-03, 07:49

a jak wstaniesz wszystko będzie dobrze
.
:lol: he he gorzej jak odpale.
Explozje sie same naprawiaja
wiem ale chyba nie tym razem .
Tak czy inaczej dam znac co odkryje i nie gazujcie swoich cacek na zimnym motorze .Dzieki i pozdro

Awatar użytkownika
jash

2008-01-03, 11:04

a wogóle zaglądałeś pod maskę "po zemście"? Bo to co dzwoni to na kklimę nie bardzo. Chyba że się po prostu rozsypała - kompresor znaczy. A może kable Ci się wypięły? Kable, kable, nie kable a przewody! Musisz pod maską pogrzebać a dobrze byłoby gdyby ktoś drugi lekko podgazował gdy Ty będziesz pod maskę łapy wsadzał. Oczywiście nie tak, żeby Ci pourywało. Miałem tak kiedyś w mondiku. Na pierwszy rzut oka wszystko było cacy, a okazało się, że przewody od klimy się rozłączyły i bałaganiło. A i klima się nie włączała bo nie było po co.
Pozdrawiam
Jash

Rolnik

2008-01-03, 13:09

Mieliscie racje klima wyglada ze jest ok .Cisnienie jakies tam jest wiec to pewnie zbieg okolicznosci zauwazony przy okazji.Klimy jeszcze nie nabijalem a troche juz pojezdzilem.Dzwiek dochodzi z przeciwnej strony .Wlasciwie to trudno go zlokalizowac .Bardzo metaliczny jak by obluzowana obejma na wydechu .Pod autem tez mocno dzwoni.Holibka byle nie rozrzad :eek:

manius

2008-01-03, 13:49

.....Bardzo metaliczny jak by obluzowana obejma na wydechu .Pod autem tez mocno dzwoni.Holibka byle nie rozrzad :eek:
spokojnie
te typy tak maja ;-)
na katalizatorach sa dwa blachy/ekrany i te z biegiem czasu sie luzuja
poza tym przy ASB jast tez ekran ktory lubi chalasowac 8)

chevidan

2008-01-03, 15:03

no oby to były osłony.

Rolnik

2008-01-03, 17:07

Wiec doszedlem do wniosku ze zbyt lubie swojego smoka i nie bede czekal az sie cos rozleci.Od dluzszego czasu postukukiwaly liftery(chyba) wstawiam autko na warsztat i rozbieramy gore zobaczymy co go boli .Diagnoz tyle ze niewiadomo czy to jednak nie rozrzad musze sprawdzic.Mogl sie jeszcze poluowac konwerter .Generalnie za bardzo stuka jak jest zimny mam tego dosc .Wkoncu to ekskluzywny samochod i nie wypada zeby sie cos tluklo pod maska :lol: .Mechanik kolega namawial kup cos NORMALNEGO - co za niedozecznosc przeciez normalna to jest tylko explozja ;-) .
Ps:
Najsmieszniejsze to jest to ze klepie ale idzie ile fabryka dala wspina sie na pionowe gorki a ostatnio w krynicy gorskiej mogl by robic za ratrak sniezny .Pozdro dla wszystkich zakreconych na punkcie swojego woza
Ps2:
te typy tak maja
Manius nie wierze ze u Ciebie cos klepie metalicznie 8)

Wróć do „WARSZTAT”