Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
NeXusPK

Re: Odpalenie Exa z pominięciem pompy paliwa

2011-11-19, 17:12

Witam Was!
Dzisiaj rano podłałem tak razem ze 20 litrów goracej wody i zagdakał - Ex juź w warsztacie na własnych kółkach. Wszystkie manewry proponowane przez Was z włączeniem awaryjnego odpału na gazie nie dały niestety rezultatu. W poniedziałek nowa pompa + wyłącznik. I tu pytanie - czy ktoś z forumowiczów juz sobie taki włącznik/wyłącznik montował i CZY JEST WOGÓLE TAKA POTRZEBA - bo już nie wiem. Mechanizator mówił, że nie bo jest przelew paliwa? Jak tak to może jakieś sugestie co, w jaki sposób robić CZY NIE ROBIĆ!
PZDR
Ostatnio zmieniony 2011-11-19, 17:20 przez NeXusPK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

2011-11-19, 17:48

O ile dobrze pamiętam to Leszek miał 2 exy które chodziły tylko na gazie...Więc pewnie da się ominąć zasilanie paliwem...tzn. benzyną.
smartpar.pl

Awatar użytkownika
NeXusPK

2011-11-19, 18:07

Nie w tym rzecz - mi chodzi o to czy instalować ręczny wyłącznik pompy paliwa. Jadę na gazie - pstryk pompa nie ma zasilania. Chce benzynkę lub odpalam - pstryk pompa działa. Czy jest sens czy nie ma...

Awatar użytkownika
Prezes FMC

2011-11-19, 18:26

Nie w tym rzecz - mi chodzi o to czy instalować ręczny wyłącznik pompy paliwa. Jadę na gazie - pstryk pompa nie ma zasilania. Chce benzynkę lub odpalam - pstryk pompa działa. Czy jest sens czy nie ma...

...mechanik miał rację że może wyłącznika nie byc ale z drugiej strony jak chodzi tak cały czas to się zużywa komutator w silniczku pompy...na twoim miejscu zamontowałbym w obieg wyłącznik pompy :mrgreen:
Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. Poza tym stojący z boku nie zauważą różnicy.

Awatar użytkownika
QDLATY

2011-11-19, 18:41

...mechanik miał rację że może wyłącznika nie byc ale z drugiej strony jak chodzi tak cały czas to się zużywa komutator w silniczku pompy...na twoim miejscu zamontowałbym w obieg wyłącznik pompy :mrgreen:
dokładnie tak jak Prezes napisał ;-) ja w swoim Thunderberdzie tak miałem, zamontowałem przełącznik na desce rozdzielczej i miałem szybki dostęp do niego...
bo zawsze był problem z gazem ( to znaczy jak był na gazie to jeden wtryskiwacz ciągle podawał benzynę i spalal PB + LPG jednocześnie ) wizyta u kilku gaziarzy nie dała rezultatu więc zapodałem wyłącznik pod zasilanie :-D

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-11-20, 09:17

A ja nie mam i sobie chwale. Pamiętam tylko, żeby mieć zawsze paliwka powyżej 1/4. Nie wiem czy wyłączenie pompy będzie lepsze od tego jak chodzi. Pompa podczas pracy się smaruje, a taka nieużywana w/g mnie może mieć krótszy żywot.
Ale to tylko moja opinia.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Mirek358

2011-11-20, 09:51

W moim,pompa musi chodzić cały czas.Mam za ciężką nogę.Jak ma ciężko silnik to sam się przełącza na benzynę.Oczywiście jest to pow 140.Ale niech tak zostanie.Paliwa staram się mieć pełny zbiornik zawsze.
Mirek
kom:502670032

Awatar użytkownika
MarcinEx

2011-11-20, 10:01

Ja do pewnego czasu miałem automatyczne wyłączanie wtrysków po przełączeniu na lpg ale coś się popierdzieliło i zaczął mieszać PB z LPG co było nie zbyt przyjemne więc zapodałem taki włącznik pompy i się spisuje całkiem nieźle.

Nie wiem czy to jest wina pompy czy włącznika ale przed odpaleniem trzeba poczekać aż pompa naciągnie paliwa w przewody i dopiero chetać . Tak samo jak przełączyć z LPG na PB to trzeba najpierw pompkę puścić a dopiero potem Lpg bo tak by zgasł.

U mnie jest zrobione odcięcie tak przypałowo na słabym kablu i w złym miejscu się wpiąłem bo przed pompą zaraz co powoduje że pompa pracuje znacznie wolniej i ma pewnie mniejsze ciśnienie no ale jak sie jeździć chciało i nie było czasu to tak jest :lol: Następnie należało by chyba te wtryski też odłączać bo są pod napięciem na sucho i też może być problem.

W planie mam przemotać ten kabelek już tak na tip top ale jeszcze nie dziś :grin:

Wróć do „WARSZTAT”