Ja mam w misce olejowej skrzyni z boku. To rozwiązanie ma jednak plusy i minusy. Plusem jest np to, że można łatwo spuścic olej ze skrzyni. Minusem to, że w wodzie temperatura na wskażniku szybko spadaa czujnik to gdzie się wkręca?:) w skrzyni??
Chodzi ci o zimny olej w skrzyni , źle wpływa na asb?Myślę że źle zrobiłeś wyłączając z obiegu chłodnicę zintegrowaną.
Marcin obieg na chłodnicy oleju masz w jedną i drugą stronę ten sam ( z jednej tłoczy a z innej zasysa ) daj tam pierwszy lepszy czujnik, zegar do wskazań i będziesz miał odczyt dodatkowyNo właśnie bo tak teoretycznie popsuty czujnik temp silnika może doprowadzić do jego przegrzania a co za tym idzie także i asb. Nie wiem czy ja mam takie wrażenie ale chyba mój się jakoś grzeje, dosłownie bucha żarem jak sie pojeździ no ale może tak już mają, wskaźnik pokazuje że w normie ale nie mierzyłem innym termometrem .
A jeszcze jak wygląda sprawa obiegu oleju asb w stronę chłodniczki, i czy np obojętne jest którą stroną takową chłodniczke przyczepię? czy jest ona kierunkowa?
No tak, ale lepiej mieć odczyt na powrocie ze skrzynki na chłodnice, co ci po temperaturze za chłodnicąMarcin obieg na chłodnicy oleju masz w jedną i drugą stronę ten sam ( z jednej tłoczy a z innej zasysa ) daj tam pierwszy lepszy czujnik, zegar do wskazań i będziesz miał odczyt dodatkowyNo właśnie bo tak teoretycznie popsuty czujnik temp silnika może doprowadzić do jego przegrzania a co za tym idzie także i asb. Nie wiem czy ja mam takie wrażenie ale chyba mój się jakoś grzeje, dosłownie bucha żarem jak sie pojeździ no ale może tak już mają, wskaźnik pokazuje że w normie ale nie mierzyłem innym termometrem .
A jeszcze jak wygląda sprawa obiegu oleju asb w stronę chłodniczki, i czy np obojętne jest którą stroną takową chłodniczke przyczepię? czy jest ona kierunkowa?