Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
maciejandrz

Przekładnia kierownicza - puknięcie przy skręcaniu

2011-12-11, 14:40

Sprawdzałem dzisiaj zawieszenie na szarpakach czy po Choince 4x4 nic się nie wybiło.
Jedyną rzeczą która mnie zaskoczyła to delikatne stuknięcie na przekładni kierowniczej. Na odpalonym silniku kolega delikatnie ruszał kierownicą w prawo i lewo, ja trzymałem dłoń na przekładni i czułem delikatne puknięcie przy każdym ruchu kierownicą (nie przenosi się jednak to puknięcie na kierownicę). Na zgaszonym silniku puknięcie to jest znacznie mocniejsze.
Czy jest to normalne w naszych Ex czy powoli powinienem zająć się regeneracją przekładni (podkreślam, że na kierownicę nie przenoszą się żadne luzy ani stuki)? Jak to u Was wygląda?
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: Przekładnia kierownicza - puknięcie przy skręcaniu

2011-12-11, 19:12

Obstawiam drążek...luz...ale to takie wiesz...forumowe wróżenie z syfów...yyy fusów.. :mrgreen:
smartpar.pl

Awatar użytkownika
maciejandrz

Re: Przekładnia kierownicza - puknięcie przy skręcaniu

2011-12-11, 20:48

Dawid, drążek i końcówki dokładnie zostały sprawdzone, są ok. Puknięcie jest w miejscu łączenia przekładni z drążkiem idącym z kierownicy (nie wiem jak to miejsce fachowo nazwać...maglownica? :/ )
Pozdrawiam.
Maciej

Wróć do „WARSZTAT”