Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: bagaznik dachowy by MIKADO

2008-01-08, 12:55

obojetnie.mam dwg reader 7 ale nie lazi. :cry: moze adobe reader albo cus.....
smartpar.pl

nemrod

2008-01-08, 12:57

plik jest ok. otwiera się bez problemu.

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-08, 15:10

:thumbup: Piekny potworek! :d
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
jash

2008-01-09, 13:00

O kurcze, aleś zmotał! Piękna rzecz. Widzę jednak jeden mały minus - brakuje mi pionowej belki z tyłu bagażnika. Jakby tam był za duży prześwit. Nie ma łącznika między górną a dolną barierką. Albo ja go nie widzę. Ale tak to super. A jak sobie radzi z obciążeniem związanym z kołem i bambetlami na nierównościach? Nie wygina się?
Jash

Awatar użytkownika
kra

2008-01-09, 15:09

fajny bagaznik :)

co do lamp na dach:

jaka lampe cofania byscie polecili ?
chce kupic wesema ale moze macie lepsze propozycje i ktora?

to samo halogenami dachowymi do przodu - tu rowniez chce kupic wesemy ale pytam konkretnie Was juz o doswiadczenia i model.

dzieki

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-01-09, 15:56

kra wszystko zalezy czego potrzebujesz, dalekosieznych czy przeciwmgielnych czy roboczych :)

ja u siebie mam na przodzie na dachu dwa dalekosiezne (w srodku) i dwa na bokach przeciwmgielne rozpraczajace (daje duzo mocniej na boki wiec za robocze moga troche robic)

na tyl to chyba nie masz za duzego wyboru - wsteczny/roboczy i juz

aha - oczywiscie wesemy - tanie i nie kusza zeby urwac z dachu, a jesli juz to niewielka strata.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

nemrod

2008-01-09, 16:38

no ja wesemy polecam również. Małe straty w razie czego.
W swoim na przodzie miałem okrągłe wesemy 2HO są -CENZURA/fajnie -. Założę więcej na zderzak :D
na dach...
Widziałem na allegro podrbki Helli tych malutkich. Tańsze niż wesem ale ile są warte nieqiem.

Pzdr

Mikado

2008-01-09, 19:19

co do lamp ja preferuję wesemy, bo tanie i naprawdę dobre

pionowy słupek z tyłu można spokojnie wspawać, mnie on jest niepotrzebny...

na nierównościach pod obciążeniem hilita, koła, łopaty i 40 litrów płynu zachowuje się dobrze :-)

dojdzie mi jeszcze drabinka, która przykryje lewą stronę i rozpięta będzie pomiędzy przodem a tyłem i trapy, która będą przymocowane z boków, a leżeć będą w rynienkach dachu (trzeba tam tylko nakleić 5mm gumę piankową żeby nie załatwić dachu na amen :-D )

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-10, 00:26

ja tez sie zastanawiam nad halogenami, ale to chyba dopiero po zalozeniu bull-bara, bo tak to niebardzo jest je gdzie przyczepic...
a myslalem wlasnie nad Wesemami 2HO, bo maja najwieksza liczbe cechowania (wiec powinny dobrze oswietlac droge).

nemrod, jest duza roznica pomiedzy zwyklymi "dlugimi" a tymi halogenami?
bo chcialbym takie oswietlenie drogi jak maja ciezarowki :D
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
kra

2008-01-10, 01:43

mikado

ktora bys polecil na cofania?
http://sklep.wesem.pl/go/_category/subc ... a4fbb34292

tam sa 2 fajne ale kazda ma inny zakres swiecenia wiec nie wiem jak to w praktyce

co do dalekosieznych halogenow to aktualnie na zderzaku z przodu mam
5hp dalekosiezne (wlaczane razem z dlugimi)
http://sklep.wesem.pl/go/_info/?idc=%22 ... a4fbb34292
http://sklep.wesem.pl/photo/_pdf/pl/k_430_hp5_pl.pdf
super sa i jestem zadowolony

dodatkowo pod zderzakiem w miejsce tych oryginalnych beznadziejnych swiecidelek wlozylem wesemy przeciwmgielne i tez sa rewelacja

no i wlasnie brakuje mi do szczescia cofania i na dach jakies co by na boki nieco oswietlaly :)

[ Dodano: 2008-01-10, 01:45 ]
blig - roznica po zalozeniu dodatkowych dalekosieznych wesemow w porownaniu do dlugich fordowskich jest kolosalna - teraz dopiero cos widac - oryginaly to jakies ciemne sredniowiecze

Mikado

2008-01-10, 09:47

co do lamp do tyłu to ja mam (i sobie baerdzo chwalę) 5LKR w najprostszej wersji

na dach 5HP dalekosiężne, a nie przeciwgłowe i koniecznie załączane niezależnie od świateł drogowych (długich) jest to bardzo przydatne wtedy gdy chcesz doświetlić sobie do krótkich (masz oświetlone większe pole)

mnie się jeszcze udało (a może teraz są lepsze? tego nie wiem) kupić reflektory na żarówki H7 - bardzoej popularne w różnych dziwnych miejscach (nie chciałem tu użyć słowa za naszą granicą na zadupiach wschodniej europy :-D )
z drugiej strony zawsze można mieć zapasik i wtedy to nie problem... ;-)

fajny i funkcjonalny układ lamp (jeśli jedziesz gdzieś w lasy i inne takie) jest dwie lub cztery lampy przód - załączane parami niezależnie + dwie lampy robocze po bokach + jedna lub dwie lampy tył - załączane również niezależnie od wstecznego

taki układ wypróbowałem i mnie on odpowiada (co wszak nie musi być być regułą dla wszystkich)

instalację warto zrobić przemyślaną, pociągniętą wprost od aku poprzez wyłączniki do lamp
przewody koniecznie dobrane z nadmiarem (bo nie ma żartów - doświadczenia mówią, że praktycznie gaszenie auta jest niezwykle mało skuteczne, chyba że dławione w zarodku, a posiadana gaśnica minimum 2kg)

trochę przydługą dygresję tu wstawiłem, ale może komuś się przyda :-)

Awatar użytkownika
kra

2008-01-10, 10:36

mnie sie przyda - dzieki :)

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-10, 11:19

kra, oryginalne dlugie sa do zniesienia (nie sa az takie zle), ale krotkie to jakas porazka... :/
wiec skoro piszesz ze roznica "w porownaniu do dlugich fordowskich jest kolosalna" to chyba trzeba bedzie jak najszybciej pomyslec o ich zalozeniu :-)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
jash

2008-01-10, 11:34

Mikado,
a jakiej średnicy przewody zapodałeś do lamp? Masz jakąś specyfikację? Nie żebym zaraz szalał z zakładaniem, ale przydać się może i wiedzieć warto.
Pozdrawiam
Jash

Mikado

2008-01-10, 11:44

dałem 2x1 na każdą parę lamp - wystarczy to spokojnie dla żarówek 100W dla ciągłej pracy
(można założyć 2x0,75 ale róznica w cenie żadna więc...)
ponieważ moja buda ciemna jest to kupiłem czerny, płaski w podwójnej izolacji
do układania na dachu posłużył mi klej z pistoletu (trzyma jak głupi, łatwo go aplikować, a i zdemontować się da bez uszkodzenia lakieru)

ja do samochodziku podchodzę na luzie więc jak mi potrzeba to wiercę, wycinam więc miarkuj dla siebie żebym Cię nie wpuścił w tarapaty :-D

Wróć do „WARSZTAT”