Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Wujek
Kontakt: Strona WWW

Re: Układy wydechowe FlowMaster

2012-02-14, 20:05

44 to jest średnica wylotu ?! Może 40 będzie cichsza trochę !?
Wymontowałeś tłumiki czy wszystko seria oprócz flowa !?
Nie sztuką zabić muchę na przedniej szybie, sztuką jest zrobić to na bocznej ;))
Obrazek

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-14, 21:24

ale na dłuzsze trasy jest zdecydowanie dla mnie za głośny
A to dziwne, ja po wymianie oryginału na dokładnie ten co ty wstawiłeś miałem ledwo odczuwalną różnicę (i tylko na zewnątrz). Dopiero po usunięciu strumiennicy za tłumikiem, wydech zaczął rasowo, a zarazem znośnie grać na zewnątrz, zaś w kabinie jest słyszalny bardzo delikatny i miły dla ucha bulgot, ale trzeba radio mocno ściszyć lub wyłaczyć by go usłyszeć :-)
Dodam, że po wycięciu strumiennicy, a przed wspawaniem w to miejsce rurki, było dwa razy głośniej i bardziej...hardcorowo 8-) i w trasie głowa szybko by rozbolała. Skąd taka duża różnica po wspawaniu rurki - do końca układu wydechowego jest jeszcze kilka kolanek (6 jak dobrze pamiętam).
Ostatnio zmieniony 2012-02-15, 14:05 przez maciejandrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Cezar

2012-02-15, 13:43

44 to jest średnica wylotu ?! Może 40 będzie cichsza trochę !?
Wymontowałeś tłumiki czy wszystko seria oprócz flowa !?
44 to symbol typu tłumika,im niższy tym bardziej"rasowy" czytaj głośniejszy.Średnica jest ta sama 2,5cala.
tu można posłuchać większości modeli
http://www.flowmastermufflers.com/index.php?cat=1
Pozdrawiam Czarek
601055808

Awatar użytkownika
Cezar

2012-02-15, 13:50

ale na dłuzsze trasy jest zdecydowanie dla mnie za głośny
A to dziwne, ja po wymianie oryginału na dokładnie ten co ty wstawiłeś miałem ledwo odczuwalną różnicę (i tylko na zewnątrz). Dopiero po usunięciu strumiennicy za tłumikiem, wydech zaczął rasowo, a zarazem znośnie grać na zewnątrz, zaś w kabinie jest słyszalny bardzo delikatny i miły dla ucha bulgot, ale trzeba radio mocno ściszyć lub wyłaczyć by go usłyszeć :-)
Dodam, że po wycięciu strumiennicy, a przed wspawaniem w to miejsce rurki, było dwa razy głośniej i bardziej...hardcorowo 8-) i w trasie głowa szybko by rozbolała. Skąd taka duża rużnica po wspawaniu rurki - do końca układu wydechowego jest jeszcze kilka kolanek (6 jak dobrze pamiętam).
Wiesz może w IIce jest inne wytłumienie,w mojej Ice po wytłumieniu tyłu jest lepiej,chociaż w zakresie obrotów 1600-1900 jest dość wkurzające to rasowe brzmienie.Może trochę marudzę,gdyż moim codziennym autem jest volvo s80,w którym silnik słychać dopiero ok.3000obrotów (a i to naprawdę zacne brzmienie rzędowej 6 - nie męczy))i stąd w explo mi za głośno?A generalnie zalecam posłuchanie na żywo przed wymianą.
Pozdrawiam Czarek
601055808

Awatar użytkownika
Wujek
Kontakt: Strona WWW

2012-02-15, 14:17

Jak pojadę po Blaza się odezwę ;-)
Nie sztuką zabić muchę na przedniej szybie, sztuką jest zrobić to na bocznej ;))
Obrazek

Wróć do „WARSZTAT”