No więc jestem po zabawie.... Zabrałem się za regulację taśm. Niestety nie robiłem fotek, ale stwierdziłem, że śruby jakie są każdy wie
na początek popusciłem kontry i kluczem dynamometrycznym dociągnąłem siłą 14Nm. Trzeba tu dodać, że zakończenie śruby to kwadrat 8, więc jest problem z nasadką... ja dobrałem sześciokątną 10, na udanego pasuje. Po dociągnięciu śrub odpuściłem zgodnie z książką obie po 2 obroty. Zakontrowałem. Jazda próbna. Jakiez było moje zdziwienie, gdy się okazało że skrzynka szybciej niż normalnie dostała temperatury, która to doszła do 85 stopni. nigdy wcześniej tak nie było. Temperatura normalna pracy to ok 70 stopni i tak do tej pory było. Diagnoza.... za mało odpuszczona któraś tasma. Pamiętałem, że manual A4ld podaje że śrubę OD odpuszczamy 3,5 obrotu dla siników 4,0. Co prawda ktos juz pisał że dotyczy to tylko wczesnych skrzynek, no ale zawsze.
Poprawiłem naciąg OD i problem temeratury zniknąl. Wniosek?? Albo moja skrzynka jest starsza niż auto, albo wszystkie powinno się odpuszczać o 3,5 obrotu. Wyregulowana tasma biegów srednich poprawiła trochę efekt szrpnięcia. Teraz jests lekko wyczuwalne. Za bardzo popuszczona (np 3 obroty) powodowała, że skrzynka nie miała jakby siły, strasznie mułowato się zbierała a szarpnięcia i tak były tylko z dodatkowym poslizgiem. Za mało popuszczona (1,5 obrotu) wzrost temeratury i odczuwalne opory w ruchu (skrzynka jakby przyhamowywała auto).
Efekt delikatnego szrpnięcia niestety pozostał..... Ale to może na kiedy indziej zagwozdka. podciśnienia sprawdzona (w sensie że wpięte), modulator chyba sprawny (wężyk od środka bez śladów oleju). Może by jeszcze sprawdzić elektrozawory, ale to dopiero jak sie nauczę to robić
Wnioski dla potomnych...
1. Taśma OD - 14 Nm dokręcamy i odpuszczamy 2 lub 3,5 obrotu (tu brak jasności)
Nie wyobrażam sobie jak można odkręcić tylko 1,5 obrotu. 14Nm to nie tak mało i takie niewielkie odpuszczenie musi skutkować spaleniem taśmy.
2. Taśma biegów średnich - 14 Nm dokręcamy i odpuszczamy 2 obroty.
Oczywiście powyższy post jest tylko moim zdaniem na te tematy. Możliwie że jednak się mylę w tych kwestiach. To są tylko moje obserwacje na żywym organiźmie