Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
PrzemekT

Problem z kierunkami w EX II

2012-03-04, 21:26

Problem był już opisywany wcześniej, ale u mnie wygląda następująco.

Wszystkie światła od kierunków świecą ciągłym światłem. Zapaliły się same z siebie jednej nocy...

Rozebrałem już sporą cześć plastików i nie znalazłem póki co źródła problemów.

Wypiąłem przerywacz pod złączem OBDII i wypiąłem wtyczki od wajchy załączającej kierunki i awaryjne a one świecą dalej ciągłym światłem.

Dopiero po wypięciu bezpiecznika nr 21, wyłączają się. Po włożeniu znów się zapalają. I słychać coś jakby przekaźnik przy wpięciu bezpiecznika z okolic gdzieś pod kokpitem. Ale nie mogę go zlokalizować. Nie widzę go, ani nie mogę go wyczuć nigdzie ręką...

Już się powoli poddaje...

Awatar użytkownika
mastan

Re: Problem z kierunkami w EX II

2012-03-06, 15:18

Przekażnik masz nad złączem OBDII ,musisz tylko zdjąć plastik ,żeby się do niego dostać .
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

PrzemekT

2012-03-07, 01:38

Przekażnik masz nad złączem OBDII ,musisz tylko zdjąć plastik ,żeby się do niego dostać .

Nad złączem OBD II, w głebi, jest oczywiście szkrzynka z 8-oma przekaznikami, ale żaden nie jest od kierunków. Jeśli chodzi Ci o przekaznik pod złącze OBD II to jest to przerywacz.
Tak jak pisałem wypiąłem ten przerywacz tak jak i i wajchę od kierunków/awaryjnych, a kierunki świecą cały czas.

Myślę że jeszcze sprawdzę klosze z żarówkami czy nie ma przebicia i na tym pomysły mi sie konczą niestety.

Może ktoś mądry znałby przyczynę ciągłego świecenia kierunków?

Awatar użytkownika
mastan

2012-03-07, 10:58

Przekażnik jest na foto w kolorze żółtym :
Załączniki
kierunki_relay.jpg
kierunki_relay.jpg (168.12 KiB) Przejrzano 2886 razy
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

PrzemekT

2012-03-10, 17:41

A więc tak:
1. Przekaźnik wypięty
2. wtyczki od wajchy kierunków i awaryjnych odłaćzone
3. Rozebrałem wszystkie klosze i połączenia wyglądają w porządku

a kierunki świecą nadal. Proszę o jakieś propozycje gdzie jeszcze patrzeć i co sprawdzić.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2012-03-10, 19:54

a masz instalację od haka ?

spróbuj może jeszcze takich niby głupich testów w stylu wyciąganie każdej żarówki po kolei, albo odłączanie wtyczki od kloszy po kolei - może znajdziesz źródło zwarcia ?

sprawdź jeszcze z tyłu w kloszach wtyczki które wiszą luźno - są pod instalację do haka - może tam jakieś zwarcie się robi ?b
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

PrzemekT

2012-03-10, 20:31

a masz instalację od haka ?

spróbuj może jeszcze takich niby głupich testów w stylu wyciąganie każdej żarówki po kolei, albo odłączanie wtyczki od kloszy po kolei - może znajdziesz źródło zwarcia ?

sprawdź jeszcze z tyłu w kloszach wtyczki które wiszą luźno - są pod instalację do haka - może tam jakieś zwarcie się robi ?b

No właśnie jak wyciągałem klosze to wypinałem sobie żarówki i sprawdzałem te wtyczki pod kloszami. Liczyłem że gdzieś będzie woda albo uwalona wtyczka dająca zwarcie... niestety.

Ostatnie dwa tropy jakie mi zostały to jak wspominasz instalacja elektryczna do przyczepy do sprawdzenia (ta wtyczka z tyłu) i instalacja alarmu...

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2012-03-10, 21:14

jest jeszcze za zderzakiem wtyczka od amerykańskiego haka
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Wróć do „ELEKTRYKA, OŚWIETLENIE, ZAPŁON”