Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
iromax

EX II Przy ruszaniu czasem coś stuka

2012-03-12, 12:13

Witam ponownie.
Jak zwykle jak coś się dzieje to na forum. Może i była już o tym mowa ale nie mogę na szybkiego nic znaleźć. EX mam od niedawna i nie jestem lotny w obsłudze i diaggnostyce mego autka. Mam dwa pytania

1. Co to możebyć po przełączeniu na "D" i mocniejszym wciśnięciu gazu słuchać głośne stuknięcie gdzieś z tyłu. Wiem, że skrzynia się załącza się z pewną zwłoką. I wtedy gdy o tym zapomnę i zbyt wcześnie dodam gazu słychać właśnie te stuki czasem nawet dwa. Czy to wynika z mojej winy czy może coś się dzieje.

2. Wymieniołem ostatnio świece i przewody wys,nap. Było ok do dziś. Auto nagle straciło moc i tak to wygląda jakby nie palił na jeden gar. Czy to znowu mogą być świece a jeśli tak to na jakie wymienić by wreszcie byo dobrze.
Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość. :? Pozdrowionka
Pozdrawiam Max
Jeśli coś się zacina-użyj siły, jeśli się urwie to znaczy, że i tak trzeba było wymienić

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: EX II Przy ruszaniu czasem coś stuka

2012-03-12, 12:35

Uderzenie z tyłu ? obstawiałbym luzy na krzyżakach wału, ale musisz to organoleptycznie sprawdzić - wejść pod auto i wałem się pobawić :)

A świece ? mogłeś w trakcie wkręcania zrobić którejś lekkie kuku, chwilę wytrzymała i puściła, albo jakieś pęknięcie, albo coś. Sprawdź najpierw który gar nawala, wyciągaj kable po kolei i sprawdzaj czy jest różnica. Ustalisz gdzie jest problem. Może to wcale nie od zapłonu.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Klubowicz leon13cc
Klubowicz

2012-03-12, 12:39

Odp.1. Sprawdz krzyżaki na wale napędowym i raczej staraj się unikać wciskania gazu nim skrzynka na dobre nie zapnie "D" :thumbdown: :-P

Odp.2. Często się zdarza , że przy wymianie nadłamie się porcelanka w nowej świecy , wykręć je jeszcze raz i sprawdz czy któraś nie jest uszkodzona .

Zbyt wolny jestem :cry: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-03-12, 12:55 przez leon13cc, łącznie zmieniany 1 raz.
Ford Explorer Limited 2000 + Audi 80 B3 1987 + Yamaha MT-01 2006 = 384KM

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-12, 12:57

Panowie
Dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę zgodnie z radami. Podzielę siętym co znajdę teraz stoi sobie exik na parkingu i na ruszanie wałem ;-) szans nie ma. A świece i przewody sprawdzę po pracy. Na dziś mam 500 km do domu więc tak czy owak muszę się zorientować o co Exowi dolega
pozdrowianka z Gdyni
Pozdrawiam Max
Jeśli coś się zacina-użyj siły, jeśli się urwie to znaczy, że i tak trzeba było wymienić

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-03-12, 13:34

wejść pod auto i wałem się pobawić
No no. W przypadku naszych maszyn ruszanie wałem pod autem to podstawa ;-)
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-12, 22:48

Sprawdziłem świece i przewody wygląda ok.
Odczytałem błędy kodów wyszło 172-sonda lambda uboga mieszanka i 556-przekażnik pompy paliwa uszkodzony obwód.
Ale co ma pompa paliwa podczas jazdy na LPG. Dodam, że po dłuższym postoju jest dużo lepiej. Nadmienię, że wcześniej grzebałem także przy radiu a z tego co wiem są tam przekaźniki.
Ponadto już raz się tak zrobiło i także po parugodzinnej jeździe po autostradach. Potem autko odpoczęło i było ok. Dzis pod koniec trasy znowu to samo. Może ktoś ma jakieś sugestie. Pod exa jeszcze nie wszedłem i wałem nie machałem :mrgreen: . Ale i to sprawdze
Miłego wieczoru
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2012-03-13, 05:53

Sprawdziłem świece i przewody wygląda ok.
Odczytałem błędy kodów wyszło 172-sonda lambda uboga mieszanka i 556-przekażnik pompy paliwa uszkodzony obwód.
Ale co ma pompa paliwa podczas jazdy na LPG. Dodam, że po dłuższym postoju jest dużo lepiej. Nadmienię, że wcześniej grzebałem także przy radiu a z tego co wiem są tam przekaźniki.
Ponadto już raz się tak zrobiło i także po parugodzinnej jeździe po autostradach. Potem autko odpoczęło i było ok. Dzis pod koniec trasy znowu to samo. Może ktoś ma jakieś sugestie. Pod exa jeszcze nie wszedłem i wałem nie machałem :mrgreen: . Ale i to sprawdze
Miłego wieczoru
no dobra, ale nie pisałeś, że auto kuleje tylko na LPG, pisałeś o wymianie świec i o tym że nie pali po tym na jeden gar. Skoro dzieje się na LPG, do tego po trasie i jak odpocznie to jest OK to może być wiele przyczyn - zawiesza się wtrysk gazu, albo jest za mało wody w układzie i nie grzeje parownik jak należy, albo masz źle wpiętą wodę od LPG w układ i np włączasz sobie klimę, a wtedy LPG zaczyna kuleć... - 172 to nie sonda tylko skład mieszanki - a wyskakuje no bo właśnie coś z LPG się dzieje. Przeleć się tym autem trochę na PB - będzie przynajmniej wiadomo czy to tylko z gazem coś nie halo czy ogólnie z silnikiem/zapłonem. Przekaźniki za radiem nie mają nic wspólnego z tym.

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-13, 09:44

Fakt troche zamieszałem. :oops:
Było tak
Problem pojawia się po długiej jeździe około 450 -500 km. Juz dwa rzay to samo.
Przełączenie na PB niewiele zmienia. Dalej brak mocy - ale można jechać. Na pracy jałowej jest ok. Przy lekkim gazowaniu na luzie też. Dopiero pod obciążeniem czyć, że auto nie ciągnie. Efekt jakby nie palił jeden gar - lekka czkawka. Dlatego nadmieniłem o wcześniejszej wymianie świec i przewodów bo wtedy silnik miał detonacyjne spalanie i za waszą raddą wymieniłem owe świece i przewody i to naprawdę pomogło :grin: - dzięki.
Wracając do tematu: Jak ostygnie jest dużo lepiej. Jak zinterpretować kod 556 - do paliwa to pasuje jak ulał ale do LPG ??
Jak rozwiążę zagadkę dam znać może komuś się przyda w przyszłości.
Nadmienię, że auto kupiłem od forumowicza(nie znam ksywki) zadzwonię i zapytam się czy może coś w tym temacie wie. Musze jednak poczekać bo pracujemy na statkach i ciężko nam się spotkać.
Dzięki za podpowiedzi posprawdzam to
Miłego
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2012-03-13, 09:55

no to nadal bym posprawdzał świece :) dostaje temperatury i ma problem jakiś. Jak się nim przejedziesz i rozgrzejesz, zrób test o którym mówiłem - ściągasz przewody po jednym i sprawdzasz który gar kuleje. Jak namierzysz - zmieniasz w nim świecę. W ten sposób przynajmniej wyeliminujesz możliwy powód lub naprawisz przyczynę :)

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-18, 10:34

OK. Dzięki za pomoc. Świece wymienione i jest jekby lepiej. Piszę "jakby" poniweaż mam wrażenie, że jest jakis słabszy.
Dodatkowo sprawdze czujnik przepływu. Niebawem znowu dłuższa jazda i wtedy się wyjasni.
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-29, 19:30

Panowie raz jeszcze dzięki za pomoc. Po wymianie świec zrobiłem ponad 1000 km i nie było czkawki.
Co do wału to sa lekkie luzy i to jest kolejna sprawa do zbadania.
pozdrowionka
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
resko

2012-03-29, 20:32

Kolego wymieniłeś świece na nowe,później znowu wymieniłeś te nowe na nowe :? ?Jakie kupiłeś świece,te pierwsze i te drugie?Może te pierwsze miały za małą ciepłote i w trakcie jazdy po przejechaniu kilkuset kilometrów zagrzewały się za bardzi i iskra mogła wariować lub być słabsza i wtedy auto traciło moc,ja na 99% obstawiam tą przyczynę.Wiele opinii słyszałem o świecach,kiedyś bosha były dobrymi świecami ale jak zaczęlio je produkować w jakiś dziwnych krajach to pogorszyły się,nawet niektórzy właściciele sklepików motoryzacyjnych z nich zrezygnowali i polecają NGK.Ja kupiłem do swojego świece NGK ale jeszcze ich nie założyłem bo muszę kokupić jeszcze przewody i zmienię wszystko.

Awatar użytkownika
iromax

2012-03-31, 00:09

W pierwotnej wersji miałem NGK te zamieniłem na Autolite 605 i dały ciała. W NGK pękła jedna z porcelanek a w Autolite było jak było. Teraz mam Motorcraft i jak narazie jest ok.
Ps
Na exa trzeba zachorować a my jestesmy nieuleczalnie chorzy.
Pozdrawiam Max

Awatar użytkownika
resko

2012-04-02, 16:22

Ja mam jeszcze założone autolite ale może jutro wrzucę NGK piszę może bo zamówiłem nowe przewody zapłonowe i jak wymienić to komplecik :-) Wymiana świec to masakra w exie mogli jeszcze głębiej ten silnik wsadzić to od spodu by się je wykręcało :-P

Wróć do „WARSZTAT”