Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

nawigacja

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: nawigacja

2008-01-13, 13:44

- jeszcze nie widzialem dokladniejszej mapy Polski niz w AutoMapie
BliG, mozesz dac jakies namiary na te mapy do tom tom ? Mam mape wschodniej Europy ale Polska nie jest za dokladna.
smartpar.pl

cruscher

2008-01-13, 14:40

- natomiast poza granicami kraju najlepiej spisywal sie TomTom, gdyz mozna do niego wygrywac pliki ze stacjami gazu i wtedy nie trzeba szukac, bladzic, etc :)

Ostatnio zaczynam sie rozgladac za jakims nowym sprzetem, ktory mialby zintegrowany odbiornik GPS (dobry, np. SIRF III), posiadal w miare duzy ekran (3.5" lub wiecej) oraz dzialal na systemie WindowsMobile, ale nie wiem co wybrac :-? Ktos ma jakis pomysl? ;-)
Powiem szczerze, że z tymi mapami to jest tak różnie. "Bawiąc się" różnymi modelami i mapami zauważyłem bardzo prostą zależność, iż każda z map jest lepsza w jakimś regionie a gdzie indziej jest gorsza. Na ogół najlepsza jest w regionie z którego się wywodzi i niestety nie można powiedzieć która jest najlepsza, poza tym to się wszystko zmienia bardzo szybko.

Co do nawigacji z dużym ekranem to ja polecam tą Mio C720, która ma ekran 4,3" no i wbudowany moduł GPS, a o reszcie sobie poczytajcie tutaj: http://www.mio.com.pl/towar.php?s-ktm=w ... d=239d=267
Ogólnie fajna oferta no lub ewentualnie C520 prawie to samo ino bez aparatu, a tańszy jedynie pare groszy, więc nie wiem czy się opłaca.
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2008-01-13, 18:02

Garmin, no właśnie, dokładność tak na odległość mogę ocenić na dobrą... zobaczymy co będzie w realu... ale słyszałem cos, ze uaktualnienia są dość drogie... a przy "polskich zmianach" to chyba co najmniej raz w roku trzeba uaktualniać. Moja nawigacja nawet ładniejszy ma głos w jezyku polskim niż w angielskim... :)
Ostatnio zmieniony 2008-01-13, 18:03 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Dawid

2008-01-13, 19:48

Moja nawigacja nawet ładniejszy ma głos w jezyku polskim niż w angielskim...
No nie,a moja KATARZYNA ma taki glos,ze mam wrazenie jakby chciala mnie za chwile poprowadzic z jakiejs skarpy w przepasc :mrgreen: W angielskim to chcialoby sie czasami z nia pogadac :evil:
smartpar.pl

Mikado

2008-01-13, 20:28

mój medion to MDPNA100 MD95790 z windows mobile PL i :-D 3,5" wyświetlaczem
kupiłem u dystrybutora w Kętach, a ponieważ to kolega to i cena niezła...
nie muszę chyba dodawać, że w komplecie igo pl 2007 3D oraz auto mapa 4.0...

8-)

Maki280

2008-01-13, 21:00

Ja posiadam MIO A701 od jakis 6- ciu m-cy. jestem bardzo zadowolony .
Uzadzenie jest compaktowe ma 520 Mhz zegar i ma telefon oraz aparat , no oczywiscie GPS rowniez.
Obrazek
- Explorer 2000 4.0 SOHC Limited
- Explorer 2004 4.0 SOHC XLT FlexiFuel
- Explorer 2005 4,6 SOHC Limited 4.6L V8 SOHC 16V 4WD
-[1FMDU75W05ZA47832]

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-13, 23:25

no to może i ja

używam HP6515 palmtop z funkcja telefonu i wbudowanym odbiornikiem GPS i aparatem
nie narzekam. Mapy mam tom tom, iGO i Automapa 4.5
Jeśli chodzi o dokładność mam Polski automapa jest najlepsza, niestety przegrywa z tom tom jeśli chodzi o oznaczenie dróg gruntowych (ale to nam nie przeszkadza :) ). Bardzo często jak wrzucam objazdy to prowadzi leśnymi duktami, a jak wyłączę jazdę po drogach gruntowych to niestety sporo drug podrzędnych (asfaltowych) jest nie dostępne. Może niedługo to poprawią, bo to dopiero druga wersja z tą opcją.
Jeśli chodzi o Europę wschodnią iGO bije wszystkich Europa zachodnia też jest ok, ale tom tom można dorzucać własne punkty (stacje LPG, foto radary)

Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. niestety nie ma złotego środka :-P
Ostatnio zmieniony 2008-01-13, 23:26 przez fotomysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-14, 13:21

BliG, mozesz dac jakies namiary na te mapy do tom tom ? Mam mape wschodniej Europy ale Polska nie jest za dokladna.
troszke nie rozumiem, bo w cytacie umiesciles AutoMape, a pytanie zadales o TomTom'a :-)

cruscher, dlatego wlasnie uzywam palmtopa, zeby miec zarowno dobra Polske, jak i Europe... a wyjezdzajac do Dubaju wgralem sobie na probe ;-) Navigona z mapa UAE.... i to wlasnie cenie w sprzecie niezaleznym, ze mozna wladowac dowolne oprogramowanie...

Wczoraj bylismy z tata w 'nie dla idiotow' i uwage jego przykula nawigacja InVion 7v (7" LCD), i juz myslelismy zeby ja przygarnac, ale jak gosc ja wlaczyl to mapy okazaly sie kompletna porazka; cala Europa wrzucona byla na karte 512MB; Polska, Slowacja, Wegry i jeszcze jakis kraj EE niby mialy byc "dokładne", ale np. przez Krakow zaznaczone byly tylko aleje i moze jeszcze kilka ulic :eek: tak samo w Niemczech (ale to OK, bo bylo napisane ze dla Niemiec sa tylko 'glowne drogi').
Bardzo sie nam spodobala ta nawigacja (fajny ekran 7"), ale czy ktos wie, czy daloby sie jej zmienic oprogramowanie na TomTom'a i AutoMape? Z tego, co mowil gosc w sklepie to urzadzenie jest oparte na systemie WindowsCE...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Dawid

2008-01-14, 14:17

Myslalem,ze AutoMape mozna wkleic do tomtom.Dokladnosc map Europy zachodniej dla tomtom wynosi 98%,a dla Polski 26% :shock: Narazie uzywam tylko GB,ale jak wroce do kraju chcialbym zainstalowac cos dokladniejszego.
Mam nadzieje,ze dopracuja te mapy,bo z urzadzenia jestem bardzo zadowolony.
Podobno maja wprowadzic mapy "drog lesnych i polnych",ale narazie tylko dla GB.
W Auto Swiat 4x4 podawali,ze nawigacja Nokii (nr?) jest bardzo dokladna na bezdrozach,ale juz kupilem inna wiec......
No to pozostaje mi czekac na dokladne aktualizacje dla tomtom-Polska.
Narazie bede polegal na "papierowych" mapach wojskowych. :-D
smartpar.pl

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-14, 15:06

Dawid Oles, nie, niestety nie znam takiej mozliwosci aby AutoMape wkleic do TomToma :( dlatego uzywam normalnych PocketPC (nie stricte nawigacji) i zainstalowane mam oba te programy.
Pozdrawiam,
Adrian

kszesz

2008-01-14, 20:15

Bardzo sie nam spodobala ta nawigacja (fajny ekran 7")
To może lepiej kupić laptopa Asus Eee też 7" lub Everex Cloudbook za 400 $ i wgrać do niego nawigację ?
Ostatnio zmieniony 2008-01-14, 20:16 przez kszesz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-01-14, 22:19

nawigacja Nokii może i jest dokładniejsza ale potrzebuje internet do pracy... chyba, ze nie przeczytałem instrukcji dość wnikliwie. Nie wiem jak to się ma do kosztów bo u mnie w US płacę za każdę ździebko przesłanych danych a są to niesamowite koszty więc mojej N95 za bardzo nie używam jako GPS.

A jeśli już chodzi o coś większego to Pioneer ma radio z ekranem 2 DIN zdaje się i toto ma i Bluetooth i nawigację i radio i CD no i wejście dla MP3 i USB... tylko trzeba się pewnie za kieszeń trzymać no i kupić jakiegoś wilczura co by w aucie zostawał jako zabezpieczenie radia...
:D
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
alban

2008-01-14, 22:59

Ja mam cos takiego ...

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12345#34011

z "automapą" chodzi bez zastrzeżeń - przenośne, necik ciągnie, dzwoni, fotki cyka i tylko ... nie robi :-D

PS. co do automapy to są na niej nawet ścieżki gdzie explo na MT się nie mieści ;-) - mam na myśli obszar Polski - z tego co ja się orientuję to automapa jest najdokładniejszą na ta chwile jesli chodzi o Polskę.
Ostatnio zmieniony 2008-01-14, 23:03 przez alban, łącznie zmieniany 1 raz.
Służę radą i pomocą techniczną...

FON 666131133

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-14, 23:22

alban,
masz rację w automapie są nawet ścieżki po których ciężko rowerem przejechać, oczywiście nie wszędzie, co są i miejsca całe zielona a duktów leśnych jest co nie miara.
Jankes,
uy nas możesz wykupić stały dostęp GSM do internetu za 50 pln miesięcznie :-P
BliG,
jeśli ma w sobie windows mobile to możesz wgrać wszystko co chodzi na palmach, tylko pytanie ile ma pamięci, jaki procek i ile miejsca na wbudowanej pamięci :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-01-15, 01:00

no jak tak to spokojnie można jechać na Nokii ale Garmin z dotykowym ekranem jest łatwiejszy do ustawienia... programowania.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”