Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
SZCZooR
Kontakt: Strona WWW

Re: Zamienniki reflektorów EX II

2012-04-05, 22:25

No ale jakby przerobili orginalne lampy to ciekawe. Ale ja chce xenony. Jezdzilem na tych chinskich w scorpio. Nikt nie blyskal ze oslepiam policja sie nie czepiala a ja widzialem wszystko lepiej. A we mgle.. To rewelacja. Jak nie krzykna 2000 to sie moze bym i pisal na to zamiast tych lamp.
And if you're not down with that I got two words for ya...
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2012-04-05, 22:27

na to zamiast tych lamp.
nie używał bym tak ostrych słów jak lampa ;D bardziej świeczka i to taka mała ;P

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-04-05, 22:46

resetx, Chodzilo mi ze wolalbym fajna przerobke na xenon od tych hamerykanskych. Bo to co teraz mamy to nawet swieczka nazwac nie mozna.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2012-04-05, 22:46

Nie wiem kiedy ich używałeś, ale teraz jest masa takich pseudoxenonów i misiaki doskonale wiedzą jak ich wyłapać.
Czasem nasze z oryginałami wyłapią i po dowodzie.
Mijam wiele autek wieczorami za miastem, wiele z xenonami, może część ma nie legalne, ale sporo jest takich że przychodzi pragnienie aby zawracać i wpie.....ić.

Jak mam takiego klienta naprzeciwko to mogę zapomnieć że poza miastem zauważę pieszego lub rowerzystę na poboczu, a kto mi potem uwierzy że ktoś mnie oślepił - to ja zabiłem człowieka !

Nawet pomimo że mam legalne światła i prawidłowo ustawione to ledwie udało mi się przyhamować i uniknąć spotkania z sarną - i cud że nie było jak one mają w zwyczaju śmigać po parę sztuk.

Wiem że jak bym miał te xeno.... to bym lepiej widział.

Nikogo nie chcę urażać, ale dla mnie to bandyctwo drogowe - liczy się to że ja widzę, a innych mam w dupie.

Tydzień temu na radiu inni chcieli pouczyć mobilka kiedy używać światełek przeciwmgłowych, zwłaszcza jak jest przejrzystość powietrza 100%, tylko że było mokro (a to bardziej oślepia)

Powiedział że ma taki kaprys że to co ma to sobie włączy, ale jak było żeby się zatrzymał w celu omówienia przepisów to gaz do oporu i ucieczka.

Mamy i tak zazwyczaj sporo dodatkowych (na zderzakach, na górze) nie całkiem legal, ale używajmy ich tam gdzie nikomu nie szkodzimy, a jak oryginały za słabe to zajmijmy się nimi - naprawdę da radę to zrobić.
:-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-04-05, 22:54

Ale Jacku przeciez teraz montuja producenci xenony. Ze spryskiwaczami, samopoziomowaniem i innymi fajnymi rzeczami.
Co do dodatkowego oswietlenia to oczywiscie uzywam tylko tam gdzie moge.
A co do tego pouczania mobilka to czy on na pewno jechal na przeciwmgielnych? Moj ojciec ma takie w skodzie do jazdy dziennej ze wygladaja jak przeciwmgielne ale sa 100% legalne z homologacjami itp bo to producent zalozyl a auto z 2010r.
I jeszcze odnosnie oslepiania. To wlasnie chinskie zamontowane w golfie bez soczewek oslepiaja. Do zwyklej lampy nie mozna xenona. Musi byc soczewka. Przerabialem to.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2012-04-05, 23:25

Mobilek na pewno miał przeciwmgłowe.
Co do omawianych światełek:mają system samopoziomowania - nie, mają spryskiwacze wysokociśnieniowe - nie.
Owszem soczewki dają bardziej zbliżony do oryginału strumień światła niż zwykłe lampy co zamiast H-4 wsadzimy palniki.
Granica cienia jest i tak za wysoko i pada na twarze kierowców z na przeciwka.
Mam szczegółowe badania strumienia świetlnego z różnych reflektorów H-4, gdzie wstawiono palniki.
(z czasopisma które zleciło i zapłaciło za rozprawienie się z różnymi teoriami).
Nie są to foty strumienia światła na tle ściany.

Pomijam już fakt temperatury jaka tam panuje i szybkiego wypalenia odbłyśnika i zadymienia klosza.

No cóż - każdy z nas sobie zamontuje to co chce, i nic nam do tego, ale jak ktoś przez to zginie lub poniesie szkodę, a oślepiacz zniknie- to nic jemu do tego.

Ale pamiętajcie jedną rzecz: Jedź spokojnie i powoli , to ci drugi przyp....li.
A wtedy nawet jak nie ma w tym waszej winy nawet 1%, to i tak możecie zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu, a co wtedy jak jeszcze ucierpią osoby ?

Tak jak mówiłem - jak zadbacie to nasze oryginały są wystarczające, chyba że się ma gdzieś ich stan i doświetlamy się na wszystkie inne sposoby. Owszem - długie + dodatkowe tam gdzie można, ale gdzie tylko mijania - warto zadbać.

No nic - to tylko takie moje osobiste uwagi i spostrzeżenia, może się przydadzą lub olejcie to.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-04-05, 23:41

Oczywiscie ze madrze gadasz. I nie mowie ze sie z Toba nie zgadzam. Jak narazie tez kombinuje co zrobic z orginalnymi lampami. Juz spolerowalem. Teraz musze wyjac i jakos w srodku przemyc zeby odblysnika bardziej nie zniszczyc. Jak sie uda bedzie fajnie. Jak nie to bede kombinowal z xenonami i regeneracja lamp jakas.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2012-04-05, 23:51

No i właśnie o to lotto - regeneracja odbłyśników.
Opisywałem to i robiłem - różnica przed / po kolosalna. :-)
Może nie masz w okolicy (pewnie się znajdzie ) "metalizacja próżniowa tworzyw sztucznych"
Robią dokładnie to samo co zakłady pod nazwą regeneracji reflektorów, ale taniej.
Reflektor oryginalny ale regenerowany jest o wiele lepszy niż nowy zamiennik, a czasem lepszy bo technologia poszła do przodu.

Naprawdę polecam, tym bardziej że nasze reflektory dają się rozebrać do "golasa" (zostaje sam odbłyśnik). Przez to też taniej.

A jak kiedyś będziesz jechał na regenerowanych to pomrugaj długimi jak zobaczysz u mnie naszywkę swojej produkcji. :-)

Powodzonka.
Hej.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-04-06, 10:26

jacek4, Zeby zobaczyc naszywke to musialbym miec wiecej xenonu niz w lampach przednich i do tego lornetke zamiast szyby. :-P
Mowisz ze sie rozbiera do zera? To sie po swietach biore za nie. Najpierw wyczyszcze porzadnie.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
resko

2012-04-06, 10:44

Jacek dobrze gadasz.Ja ksenonów nie chcę ale jakby dołożyli soczewki i odnowili całe lampki to bym się na to pisał.Zobaczymy co odpiszą i czy w ogóle odpiszą ;-)

Awatar użytkownika
resko

2012-04-06, 10:47

No i odpisali,myślę że cena dość przystępna ;-) :

Koszt przeróbki na soczewki zwykłe z mocowaniem H7 i D2S (oddzielne długie światło) to koszt 345zł/szt, natomiast przy soczewce bixenonowej (gdy jest jedna lampa z żarówka dwuwłókową ) na D2S to koszt 445zł/SZT jeśli lampa jest duża (wysoka i głęboka) to można zrobić na zwykłą H7 wtedy koszt może oscylować w granicach 550zł/szt. dorobienie lampy postojowej białej (tylko w USA) to plus 50zl/szt.
Jeżeli lampy są starego typu na ogół przed 1999r to konieczne jest szlifowanie kloszy na gładko pod soczewkę. Koszt od 130zł (plastikowe) oczywiście sztuka. Szklane od 150zł! Czas przeróbki 3-4 dni . Gwarancja na użyte elementy i szczelność 12m.

POZDRAWIAM:
PVL Polska Bogusław Kaprak 41-800 Zabrze ul. Dworcowa 9 telefon: 500 409 373, mail: reflektory@vp.pl , www.pvlpolska.pl

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-04-06, 11:55

No to przykro mi ale w zaden sposob to nie jest przystepna cena. Za regeneracje lampy z polerowaniem i zrobieniem odblysnika na nowo znalazlem firme co biora za szt 120zl.
Co do soczewek to na xenonowe.pl sa zestawy gotowe za 800zl z zarnikami i przetwornicami.
SUCK IT !!!

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2012-04-06, 12:44

w 100% zgadzam się z jacek4,są odpowiednie przepisy regulujące jakie światła są dopuszczone do użytku i z tego co pamiętam nie wolno używać żarników ksenonowych w reflektorach które nie są do nich przystosowane,a nie wolno chociażby z tego względu że pojazd na 99% nie posiada układu poziomowania reflektorów,nie posiada układu zmywania reflektorów i sam reflektor nie jest przystosowany do używania tego typu żarników,można oczywiście założyć to wszystko,ale wtedy operacja staje się ekonomicznie nieuzasadniona.
interesowałem się tym tematem,jakiś czas temu,ponieważ w samochodzie mojej żony światła świeciły tak że prawie nic nie było widać,rozmawiałem z różnymi ludźmi z szeroko pojętej branży samochodowej i najważniejszym argumentem na "nie" była informacja że w razie wypadku,szczególnie z osobami rannymi lub tymi jeszcze gorszymi,mogą być z tego powodu bardzo duże problemy,a wypłata odszkodowania jest najmniejszym z nich.
dokładnie to samo dotyczy zderzaków bez świadectwa dopuszczenia do ruchu i innych elementów samochodu oczywiście też.
a tak z drugiej strony,jak kupiłem Explorera miał reflektory usa,kupiłem za 120 zł reflektory europejskie i po tym zabiegu oświetlenie zmieniło się ze słabego na dobre.
nie będę pisał tu o tym czy takie dokładane soczewki są ładne czy nie,bo to kwestia gustu,same soczewki w reflektorze mogą jeszcze być ale jak widzę samochody z soczewką i jakimiś diodami,które udają nie bardzo wiadomo co,to :shock: ........
na koniec w każdej chwili policjant,diagnosta,inspekcja transportu drogowego,mogą zatrzymać dowód rejestracyjny,a rozpoznają niewłaściwe oświetlenie chociażby po oznaczeniu reflektora,które znajduje się na każdym,dopuszczonym do ruch :!: reflektorze,nie mówię tu już o policji za granicą (tą po zachodniej i południowej stronie europy) w jaki sposób reaguje na tego typu oświetlenie.
chyba się starzeję, bo kiedyś na takie rzeczy jak oślepianie,niewłaściwe oświetlenie ,itd nie zwróciłbym najmniejszej uwagi :-(
tel. 606414212

Awatar użytkownika
Susel_125
Model Explorera: Ford Explorer 1997 SOHC (207KM)

2012-04-13, 20:50

Na temat reflektorów ,akurat znalazlem samochód na sprzedaż z takimi o jakich mowa.
http://otomoto.pl/ford-explorer-4-0-sek ... 45884.html
Załączniki
C23445884_5aa.jpg
C23445884_5aa.jpg (70.66 KiB) Przejrzano 2533 razy

Awatar użytkownika
resko

2012-04-13, 21:14

Wygląda ładnie dla mnie lepiej jak oryginały

Wróć do „WARSZTAT”