Witam. Czy ma ktos zamontowany sygnalizator zalaczonego biegu tak ze przy wylaczonym silniku wiadomo ze samochod jest na biegu? Chodzi mi o to ze czasami zdaza mi sie zgasic silnik na biegu i tak zostawiam samochod jak zapomne na P wrzucic i boje sie ze kiedys mi potoczy sie jak bedzie mala gorka i zatrzyma sie na innym aucie.
Przekręcając kluczyk na biegu, to znaczy na "D", nie wraca do pozycji "0", i już po tym wiesz że auto masz na biegu. Ale powinieneś wypracować nawyk włączania "P" i dopiero gasić silnik.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.
Tak jak pisze Winiwini , powinieneś mieć blokadę uniemożliwiającą wyjęcie kluczyka ze stacyjki (poz "0") w przypadku ustawienia dźwigni zmiany biegów w innym położeniu niż "P". U mnie dodatkowo jest buzzer włączający się w przypadku otwarcia drzwi przy pozostawionym kluczyku w stacyjce.
NIe zawsze jest blokada pozycji kluczyka (tak że nie można go wyjąć w innej pozycji niż 0) u mnie nie ma i mogę w każdym położeniu ten kluczyk wyjąć. Chodzi o wyrobienie nawyku gaszenia silnika po włączeniu "P".
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.
u mnie wlasnie nie ma tez blokady kluczyka i czasem po prostu w pospiechu zostawiam na biegu samochod i gasze. no nic bede musial bardziej uwazac. Dzieki za porady
To chyba nie kwestia wyrobienia się stacyjki lecz opcji wyposażenia. U mnie samo włożenie kluczyka do stacyjki powoduje ustawienie się fotela do ostatniej z zapamiętanych pozycji. Wyjęcie kluczyka powoduje odjazd fotela do tyłu na max. Taki bajer dający swobodę przy wysiadaniu.
u mnie też można wyjąć w każdej pozycji. Miałem wcześniej Voyagera i dwa kluczyki jeden można było wyjmować w każdej opcji natomias drugi tylko po zgaszeniu i lewarek na P. Ponoć wersje za oceanu mają taka opcje. Z drugiej strony to fajna opcja.