Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
atosal

naprawa zawiasów EX I

2012-05-27, 12:36

W związku z tym, że moje drzwi obwisły do tego stopnia iż przestały się zamykać bez podnoszenia bo rygiel nie trafiał na zaczep.
Wprawdzie starałem się na tę okoliczność przygotować kupując wcześniej zestaw naprawczy sworznie z tulejkami do zawiasów ale okazało się, że to nie takie proste.
Żeby wymienić sworzeń trzeba odkręcić zawiasy żeby dostać się do nakrętki górnego zawiasa znajdującej się wewnątrz słupka potrzeba odciągnąć deskę rozdzielczą i zaczyna się zabawa :cry: :oops:
może ktoś ma jakiś sposób jak rozpiąć wiązki drzwi wewnątrz słupka :?:
Załączniki
DSC_6506.jpg
zestaw sworznie z tulekami
DSC_6506.jpg (205.86 KiB) Przejrzano 2200 razy

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

Re: naprawa zawiasów EX I

2012-05-28, 09:35

Ja ostatnio wymieniałem dwa zawiasy w I - drzwi kierowcy. To w miarę prosta operacja, nie trzeba rozbierać drzwi ani odpinać wiązki przewodów, nie trzeba też rozbierać deski rozdzielczej (dolna śruba wymaga tylko dobrania się od wewnątrz ale to część plastików słupka, nie deski rozdzielczej) . Aby zdemontować oba zawiasy wystarczy podeprzeć drzwi od dołu, poprosić kogoś o pomoc w trzymaniu drzwi, następnie poluzować wszystkie 8 nakrętek/śrub przy zawiasach drzwi . Potem jak masz wszystko luźne odkręcasz do końca dolny zawias, podmieniasz na nowy i to samo z górnym. Najwięcej czasu wymaga potem wyregulowanie drzwi niż sam demontaż/montaż zawiasów.

Jakbyś potrzebował jeden komplet zawiasów na drzwi przód to mam na zbyciu.

Awatar użytkownika
atosal

2012-05-28, 14:40

kra, górny zawias ma nakrętkę wewnątrz słupka i bez zdjęcia deski nie podejdziesz :!:

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2012-05-28, 16:35

U mnie nakrętki górnego zawiasa są na zewnątrz, więc albo tak było fabrycznie albo ktoś przerobił już wcześniej dla wygody. :mrgreen:

Wróć do „WARSZTAT”