Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Pompka spryskiwacza

2008-01-20, 23:27

:D
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Yolk

2013-02-07, 21:06

Pytanie związane z tym tematem. Mam EX2 z 96.

Słowem wstępu:
Spryskiwacz przedni działa z wajhy przy kierownicy. Sprawa jedna dotyczy tyłu, do którego obsługi jest przewidziany kręcioł na desce. Poprzedni właściciel robił jakieś kombinacje z tylną klapą i w efekcie to co teraz jeździ u mnie w budzie nie ma ani wycieraczki ani spryskiwacza. Ale mam na szczęście oryginalną klapę, którą chcę sobie przełożyć (starszy typ retro z klamką obrotową).

I tu pojawia się pytanie. Otóż po otwarciu tylnej klapy mam na lewym słupku korek od płynu do spryskiwacza. Jak się domyślam gdzieś pod zderzakiem normalnie mieści się zbiornik płynu z pompką. Do pompki idą kabelki z prądem, a płyn wężykiem idzie sobie na tylną szybę. U mnie nie ma zbiornika ani nie ma pompki. Czy dobrze kombinuję, że gdzieś tam powinny znaleźć się kabelki i końcówka wężyka od pompki? Chciałbym sobie odtworzyć tę funkcjonalność.

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2013-02-07, 21:07

u mnie w jedynce zbiornik z pompką jest widoczny po zdjęciu klapki lewego boczka w bagażniku, tam gdzie lewarek jest schowany
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Yolk

2013-02-07, 21:08

u mnie w jedynce zbiornik z pompką jest widoczny po zdjęciu klapki lewego boczka w bagażniku, tam gdzie lewarek jest schowany
U mnie pusto. Ale zaraz poświecę latarką i zobaczę czy nie ma tam kabelków i wężyka.

Yolk

2013-02-07, 21:15

Sprawdziłem. W schowku nie ma. Za to w nadkolu jest jakaś ślepa kostka (w sensie, że nic do niej nie jest przypięte). Czy tam też powinien gdzieś być wężyk?

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-02-07, 21:20

w II mam tak samo :)

Awatar użytkownika
Bergmann

2013-02-07, 23:06

U mnie w EXI jest osobny zbiorniczek schowany (tak jak piszecie) po lewej stronie za tą zamykaną klapką. Natomiast w EXII już tego zbiorniczka na płyn nie ma i wychodzi na to, że płyn bierze z głównego zbiorniczka pod maską (tym samym tył i przód zasilany jest z jednego zbiorniczka).
Był: _____ Jest:

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2013-02-08, 00:21

To dość dziwne - czy poprzedni właściciel założył klapę i tylne lampy od nowszego modelu? Podepnij może jakieś zdjęcie... Jeśli klapa jest nowsza to i lampy tylne są inne. Teraz druga kwestia - czy otwory po wycieraczce są zaślepione? Czy po prostu nie masz samego ramienia wycieraczki? Dysza spryskiwacza jest schowana w górnej lampie stopu... wężyk do tej lampy idzie poprzez jedną z gumowych osłon łączących budę z klapą - są tam kable do oświetlenia, ogrzewania szyby, silnika wycieraczki. Przy zamianie klapy rozpinasz po prostu kostkę schowaną nad podsufitką z tyłu, po stronie kierowcy, tam też rozpinasz złączkę wężyka idącego do spryskiwacza. Mam nadzieję, że trochę ci sprawę naświetliłem.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Marpy

2013-02-08, 01:55

HMM... Ja mam też dwójeczkę SOHC, ale zbiornik do spryskiwacza mam jeden wspólny (przód i tył) pod maską.
Pozdrawiam
Marcin

Yolk

2013-02-08, 09:12

To dość dziwne - czy poprzedni właściciel założył klapę i tylne lampy od nowszego modelu?
Tak mogło być. Nie znam dokładnej historii samochodu.
Podepnij może jakieś zdjęcie... Jeśli klapa jest nowsza to i lampy tylne są inne.
Zrobię jakieś zdjęcie wieczorem. Czy to oznacza, że wymiana samej klapy (bez świateł) jest niewykonalna? Nie dostałem od poprzedniego właściciela starych świateł, niestety... :(
Teraz druga kwestia - czy otwory po wycieraczce są zaślepione? Czy po prostu nie masz samego ramienia wycieraczki?
Z zewnątrz wygląda to tak, jakby ta klapa nigdy nie miała przewidzianej wycieraczki. Nie ma śladu po otworze. Nie zdejmowałem tapicerki od wewnątrz żeby sprawdzić czy są tam jakieś ślady spawania, ale stukanie palcami nie wykazało żadnego miejsca "przeciągniętego szpachlą".
Dysza spryskiwacza jest schowana w górnej lampie stopu...
Mógłbym przysiąc, że tam nie ma żadnego sikadła. Jeszcze się przyjrzę dokładnie wieczorem.
Mam nadzieję, że trochę ci sprawę naświetliłem.
Tak, bardzo dziękuję. Martwi mnie tylko ta sprawa świateł, bo planowałem przekładkę klapy na jutro.

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-02-08, 11:41

HMM... Ja mam też dwójeczkę SOHC, ale zbiornik do spryskiwacza mam jeden wspólny (przód i tył) pod maską.
może przy Twoim roczniku już szły wspólne albo black edition tak ma?! hmm nie wiem :)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-02-08, 11:56

to zależy od rocznika - 98 z nową klapą miały już wspólny zbiorniczek z przodu i poprowadzony wężyk pod sufitem :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2013-02-09, 04:37

Tylna klapa praktycznie nie zmieniła się przechodząc jeszcze z jedynki i była stosowana w takiej formie do roku 1997. Od rocznika 1998 tylna klapa "zgrubła" i przez to tylne lampy są inne (więszke).

A co do braku wycieraczki... możesz mieć albo wersję XL albo tylną klapę z wersji XL - to taka wersja uboga - w jedynce i początku dwójki miała nawet szyby na korbkę i brak listew na drzwiach. Tylne słupki na klapie nie były malowane na czarno a miały ten sam kolor co buda.

Więc jeśli masz wersję XL to nie szukaj kabli... bo ich nie masz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Yolk

2013-02-09, 20:33

Tylna klapa praktycznie nie zmieniła się przechodząc jeszcze z jedynki i była stosowana w takiej formie do roku 1997. Od rocznika 1998 tylna klapa "zgrubła" i przez to tylne lampy są inne (więszke).

A co do braku wycieraczki... możesz mieć albo wersję XL albo tylną klapę z wersji XL - to taka wersja uboga - w jedynce i początku dwójki miała nawet szyby na korbkę i brak listew na drzwiach. Tylne słupki na klapie nie były malowane na czarno a miały ten sam kolor co buda.

Więc jeśli masz wersję XL to nie szukaj kabli... bo ich nie masz.
Kilka spraw się dzisiaj wyjaśniło. Znalazłem niedaleko mnie zakład specjalizujący się w rozbiórkach samochodów, którego właściciel jest fanem Explorerów i sam nawet kilka miał.

Baza mojego samochodu jest z '96 roku (według numeru VIN) i to jest wersja przyzwoicie wyposażona - elektryczne szyby, centralny zamek, a tylna klapa (starego typu) miała oryginalnie spryskiwacz i wycieraczkę. Wszystkie wiązki są.

Poprzedni właściciel uznał że tylna klapa mu się nie podoba i zdobył gdzieś zarówno nowszą klapę jak i nowsze lampy. Po przeszczepie oryginalną klapę sobie zatrzymał, ale lampy sprzedał. Kupując od niego samochód dostałem też i oryginalną klapę. Ponieważ w nowej klapie nie było ani spryskiwacza ani wycieraczek poprzedni właściciel wyrzucił pojemnik na spryskiwacz (ten z nadkola). Na szczęście nie zmasakrował wężyków i kabli.

Dzisiaj udało mi się zdobyć lampy starego typu, a po południu przełożyłem do samochodu oryginalną klapę. Nie obeszło się bez lutowania, bo poprzedni właściciel poszedł drogą "na siekierę" i urąbał całą wiązkę w okolicach zawiasów.

Kupiłem też za grosze oryginalny baniak spryskiwacza wraz z pompką. Mam więc teraz działającą tylną wycieraczkę, a w ciągu kilku dni będę też miał działający spryskiwacz - muszę tylko dosztukować trochę wężyka, bo spróchniał.

Załączam zdjęcia sprzed przeszczepu klapy na starą. Przepraszam za upierdzielony samochód, ale wiadomo jak jest zimą.

Zdemontowana klapa i światła trafią na allegro. Chce ktoś?
Załączniki
explorer_5_s.jpg
explorer_5_s.jpg (184.71 KiB) Przejrzano 3597 razy
explorer_4_s.jpg
explorer_4_s.jpg (183.45 KiB) Przejrzano 3597 razy
explorer_3_s.jpg
explorer_3_s.jpg (142.37 KiB) Przejrzano 3597 razy
explorer_2_s.jpg
explorer_2_s.jpg (169.77 KiB) Przejrzano 3597 razy
explorer_1_s.jpg
explorer_1_s.jpg (170.9 KiB) Przejrzano 3597 razy

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2013-02-09, 21:28

no i tak jak mówiłem - klapa przeszczepiona. Powodzenia...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”